Løp og støp ørepropper!

Aktive ørepropper er smart for jegere som vil beholde hørselen, siden skudd med lyddemper overstiger ørets tålegrense. Vi tester formstøpte øreplugger.

Sist oppdatert: 22. juni 2023 kl 20.00
Tre formstøpte aktive ørepropper foran patroner til jakt med hagle og rifle
Aktive ørepropper med elektronikk fungerer godt på jakt, viser JEGERs test.

Aktive ørepropper til jaktbruk er i prinsippet et høreapparat som i tillegg demper skadelig lyd. Slik sett fungerer de på samme vis som aktive øreklokker. Forskjellene ligger i komforten. 

Mens øreklokker er tunge og slitsomme å ha på en hel dag, kan proppene settes i om morgenen og tas ut igjen om kvelden. Men også mellom de enkelte øreproppene er det forskjeller:

Når du skal kjøpe ørepropper, må du til en audiolog for å ta avstøpning av ørene dine. Avstøpning gjøres på kontorene til de ulike produsentene eller hos andre aktører. Hele seansen er overstått på få minutter.

Praktisk bruk av aktive ørepropper

Formstøpte, aktive ørepropper er enkle verktøy som krever lite av deg som bruker. Å sette dem inn kan være litt knotete de første gangene, men dette lærer du raskt. Når proppen sitter i øret og volumet er justert, er det strengt tatt ikke noe mer å tenke på. 

Anstrenger du deg såpass at svetten renner, kan det bli litt klamt i øregangen. Det er ingen fare for at de detter ut.

Alle øreproppene i vår test bruker vanlige høreapparatbatterier nr 13. Jeg foretrekker oppladbar elektronikk, men med batteritid på 3–4 uker er det ikke noe problem. 

Før du setter inn nye batterier, lønner det seg å ta av beskyttelsesfolien og la batteriene ligge i noen minutter. Det gir deg et par dagers ekstra bruk.

Merk likevel at batteriene begynner å tappe seg når beskyttelsesfolien er borte, selv om øreproppene ikke brukes. Det er viktig å huske om det er lenge siden du har brukt ørepluggene.

Skytter med aktive ørepropper tester og skyter med rifle.
Formstøpte ørepropper med aktiv elektronikk sitter meget behagelig og flytter seg ikke under skyting, slik øreklokker kan gjøre.

Lydkvalitet og skudd

 

Lydkvaliteten i aktive øreklokker varierer ofte. Det kan være vanskelig å retningsbestemme lyd, samt at vindstøy ofte er mer påfallende med vanlig hørselvern

Derfor er det meget gledelig at alle øreproppene i vår test har et naturlig og rent lydbilde. Å retningsbestemme lyder er faktisk like lett som uten ørepropper. Vindstøy er heller ikke noe problem, med mindre du skrur opp volumet til «supermannhørsel».

Sikringen er skjøvet frem og pekefingeren krummes rundt avtrekkeren. Smellet gjaller mellom dalsidene og rekylen banker i skuldra. Hvordan oppleves dette med øreklokker versus aktive ørepropper? 

Med øreklokker kan du oppleve at hørselvernet flytter på seg i smellen, eller at kolben lager en glippe mellom hodet og øreklokkene. Dette er totalt fraværende med formstøpte ørepropper. 

Stol på tallene

Vi hadde ambisjoner i vår test om å utføre kontrollmålinger av produsentenes tall. Det viste seg lettere sagt enn gjort:

Dels skyldes dette at det krever meget avansert teknisk utstyr for å måle støy på innsiden av en ørepropp som du har i øret. Og dels kan små forskjeller både i avstøpning og montering gi feilkilder. 

Flere kilder vi har vært i kontakt med, opplyser imidlertid at dette uansett er strengt regulert: Alle proppene i testen er godkjent etter standarden «CE EN 352».

Vi velger derfor å stole på tallene som er oppgitt fra produsentene. Vil du derimot studere dempeevnen ved ulike lydnivå, finnes det egne tabeller for dette på nett.

LES OGSÅ: Stadig færre får ødelagt hørselen av skyting og jakt

Aktive ørepropper og jaktradio

De fleste aktive ørepropper kan kobles til jaktradioen via en såkalt teleslynge. Det er en ledning som du legger rundt halsen, og som sender lyden trådløst til proppen. Med slynge blir lyden faktisk bedre enn med standard øremusling til jaktradio! 

Bluetooth-teknologien har dessverre ikke kommet langt nok til at dette finnes i aktive ørepropper. Grunnene er flere:

Proppen hadde blitt større, noe som går på bekostning av komforten. Batteritiden hadde gått drastisk ned, og proppene hadde blitt mye dyrere. At det vil komme i overskuelig fremtid, er derimot ikke usannsynlig. 

Til tross for at du altså foreløpig må ha teleslynge dersom du bruker jaktradio, vil jeg likevel si at du får en ny hverdag som jeger med slike propper: Du hører bedre, merker knapt at de er der, og du slipper å bekymre deg for skadelige smell.

Av modellene vi har testet, er det Starkey Soundscope som har vært lengst på markedet.

DET BESTE FRA BEGGE VERDENER? One Norseman – en dempet rekylbrems fra ny, norsk produsent

Publisert 8. mai 2022 kl 14.48
Sist oppdatert 22. juni 2023 kl 20.00
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen