Garmin InReach Mini 2 er en satellittbasert kommunikasjonsenhet. Mobilen kan brukes som «tastatur», og vår test viser at meldinger, sporlogg og SOS-varsel via satellitt sikrer at du alltid har dekning.
Robust: Garmin InReach Mini 2 er støtsikker og tåler en støyt, både når det gjelder vann og rusk.
Garmin InReach Mini 2
Produkt: SOS- og kommunikasjonsenhet via satellitt. Krever abonnement
Vekt: 100 g
Pris: 4449,-
Med Garmin InReach Mini 2 kan du kan sende og motta tekstmeldinger, selv om du er milevis unna nærmeste mobildekning. De der hjemme kan spore turen din via et webbasert kart, og du kan enkelt bruke trackback (sporingsfunksjon) for å finne veien hjem eller sjekke GPS-koordinatene for hvor du er.
Og skulle det oppstå en nødsituasjon, kan du sende SOS via Garmins døgnåpne nødkoordinator-senter: De sporer enheten din og varsler nødetater i området.
Dette gjør at uansett hvor du er, om du er helt uten mobildekning, vil du til alle døgnets tider kunne få kontakt med omverdenen eller sende SOS-varsel via Garmin InReach.
Liten og nett
Garmin InReach Mini er litt større enn en vanlig fyrstikkeske, og er 100 gram tung – eller rettere sagt lett. InReach følger med karabinkrok og festestropp slik at den enkelt kan henges trygt på et klesplagg om du ikke har en passende lomme.
Batteritiden varierer med hvilke funksjoner du har i bruk. Med de riktige innstillingene kan Garmin InReach Mini være påslått i opptil 30 dager, men du bør nok beregne kortere levetid enn som så med mindre du velger å være helt «off grid».
Særlig hvis du bruker trackback og andre funksjoner, bruker den en del mer batteri. Hvis du skal på skikkelig langtur, kan det derfor være lurt å bruke egen GPS til sporing og heller ha Garmin InReach mest mulig avskrudd. Da har du en nødvarsler som alltid henger på kroppen din i tilfelle uhellet er ute.
Det er jo ingen tvil om at teknologien med å kommunisere via satellitt som konsept og sikkerhetstiltak, er en «høydare»: Selv om mobilsignalene dekker mye av randsonene i fjellheimen, skal du ikke langt utpå/ innpå vidda før dekningen opphører.
Undertegnede er med skam å melde ikke den mest teknologiske av seg. Derfor var jeg spent på hvor intuitiv og brukervennlig Garmin InReach Mini var å ta i bruk.
Oppkoblingen fungerte overraskende greit! Dette forutsetter dog at du følger alle instruksjoner til punkt og prikke etter hvert som de dukker opp ved oppstart av enheten: Det ble litt knoting og et par runder på Youtube før alt var oppe og gikk.
«Det er litt kostbart med både enheten og abonnement. Men du kan være sikker på at det likevel er verdt det den dagen du virkelig trenger hjelp.»
Kommunikasjon uten dekning
Det første du bør gjøre, er å være koblet til internett med både mobil og PC. Da får du registrert og aktivert enheten på enklest mulig måte før du tar den i bruk.
Hvis du også laster ned mobilappen «Garmin Explore», kan du pare Garmin InReach Mini 2 med mobilen. Da kan du skrive meldinger, få opp ruter, kart og spor i mobilen på en mer oversiktlig måte enn i selve GPS-enheten. Å styre Garmin InReach Mini 2 via mobilen gjør nemlig brukervennligheten mye bedre.
På den første fjellturen uten tegn til mobildekning fikk jeg testet meldingsfunksjonen, da jeg verken fikk sendt vanlig SMS eller ringt. Det fungerte derimot overraskende bra via Garmin Explore-appen på mobilen og InReach-enheten.
Jeg forsøkte også å skrive meldinger via selve enheten, noe som viste seg å være temmelig knotete. Nå er ikke tanken at man skal skrive lange meldinger, men brukervennligheten på meldingsfunksjonen kunne vært enklere. Men meldingene ble sendt, og jeg mottok meldinger både på Garmin InReach Mini og på min mobil til tross for null telefondekning.
Verdt oppgradering?
For de som allerede har første versjon av Garmin InReach og lurer på oppgradering, så er hovedforskjellen at batteritiden har økt betydelig. Mini 2 har dessuten digitalt kompass og USB-C ladeport.
Brukervennligheten skal ifølge reklamen være forbedret. Jeg synes dog det fortsatt er litt å gå på, spesielt i forhold til den nevnte meldingsfunksjonen på Garmin Inreach Mini 2.
Men har du ikke en fra før, er Garmin InReach en genial og liten duppedings som er en billig livsforsikring for fjellfolk og jegere. Den tar virkelig ingen plass, er enkel å feste på kroppen og føles som en god trygghet når du ferdes langt til fjells.
Velger du et fleksibelt Garmin InReach abonnement, kan du betale kun for de månedene du er mest aktiv (for eksempel under jakta), for så å si opp. Det er litt kostbart med både enheten og abonnement. Men du kan være sikker på at det likevel er verdt investeringen den dagen du virkelig trenger hjelp.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.