Garmin Fenix 7X Sapphire Solar er et kvantesprang for Garmins smartklokker. Etter å ha testet multisportklokka til jakt og friluftsbruk, er det særlig tre ting som imponerer.
Godt par: Parkobla med en Alpha-peiler får du jakthundens posisjon rett inn på klokka, slik at du kan ha hendene fri under jakta. Jeg vrir gjerne urskiva på innsida av håndleddet, slik at jeg kan holde børsa klar når rådyrlosen nærmer seg.
Garmin Fenix 7X Sapphire Solar
Mål: 89 g/ 14,9 x 51 mm urskive (kommer også i 42 mm og 47 mm, men da uten led-lykt)
Batteritid: 16 t til 1 år, alt etter GPS-bruk og funksjoner
Garmin Fenix 7X Sapphire Solar kunne nesten like gjerne fått navnet 8X: Etter testen føles forskjellen nemlig så stor fra Fenix 6X, faktisk større enn mellom den og forgjengeren 5 Plus.
Mange små detaljer utgjør et stort sprang totalt. Men det er særlig tre framskritt som er svært nyttige for jegere og hundeførere:
La meg bare fastslå først at jeg ikke har ambisjoner om å gå gjennom alle funksjoner og forbedringer: Det er Garmins styrke og svøpe, at de pøser på med en tullion funksjoner der de fleste bare bruker en tiendepart.
Men sia folk er forskjellige og bruker ting forskjellig, blir det alltids noe som noen nyttiggjør seg av. Likevel kunne nok noe innstramming gjort brukeropplevelsen enklere: Hvis man skriver ut specs- og funksjonslista for Garmin Fenix 7X Sapphire Solar, er den alene drøyt seks A4-ark.
Klokka har treningsprogram for omtrent alle tenkelige sportsgreiner og et hav av nedlastbare 3.parts-apper som øker utvalget. Det skulle ikke forbause meg om det finnes noe for potetsekk-løp og utdøende atletøvelser som melkespannkasting.
Men viktige forbedringer har skjedd på batterifronten. Som navnet Garmin Fenix 7X Sapphire Solar tilsier, har klokka solcellelading i skjermen, en funksjon som kom med 6X Pro Solar. Ladeytelsen har økt, og sammen med mer energieffektivitet gir det solide tall:
I batterispar-modus (uten GPS, blåtann osv) med tre timer ladelys daglig (50.000 lux, tilsvarer overskya) skal klokka gå i ett år. Nå kjøper du neppe ei smartklokke for å skru av alle smartfunksjoner, men sjøl i smartklokkemodus skal den holde i 28 dager (ytterligere 9 dager ved nok solcellelading).
Anslaget stemmer bra med min erfaring. Til og med vanlig GPS-bruk skal gi 89 t (122 t v/ solcelle) tilgjengelig. Der solcellene på 6X bare ga 10 prosent ekstra levetid, tøyer 7X det altså over 30 prosent.
I tillegg har du smarte strømstyringsprogram som begrenser forbruket, deriblant en «jakke-modus» som skrur av oksygen- og pulsmåleren hvis du går med klokka utapå jakkeermet under friluftsaktiviteter (noe du nødvendigvis må gjøre for å lade med solcelle).
Skjermen er samtidig sterkere enn 6X-versjonen som «bare» hadde Gorilla-glass (kjent fra mange smarttelefoner). Min gamle 6X hadde noen riper etter et år, mens Sapphire-glasset fortsatt er speilblankt.
Den andre viktige forbedringa ligger også i den nye skjermen, nærmere bestemt i touch-funksjonen. Med kun fem knapper tilgjengelig har Garmin for så vidt gjort en god jobb med å holde ting logisk på tidligere Fenix-versjoner.
Men med touchskjerm åpner det seg helt andre muligheter. Særlig merkes dette på de kartbaserte funksjonene.
Der ble det før veldig mye «ratting» for å zoome eller flytte kartmarkøren, mens det nå nærmer seg smarttelefonenes intuitive navigering. Det gjør det dessuten langt enklere å tilpasse ulike skjermbilder til din egen bruk.
Dette kan du for øvrig også gjøre sømløst i mobil-appen Garmin Connect, men nå kan mye vel så enkelt gjøres direkte på klokkeskjermen mens du bruker klokka.
Men strømgjerrigheta som jeg akkurat ga klokka ros for, byr på en ulempe: Den energieffektive LCD-skjermen på 280x280 piksler er ikke rikere på kontraster enn den må være.
Oppgraderer du til det flashy søskenbarnet Garmin Epix2, får du en skinnende Amoled-skjerm på 416x416 px – og betydelig kortere batterilevetid.
Gadget-freakens glede
Den tredje forbedringa er den som framstår mest tåpelig og gadget-aktig på reklamen, men som du ganske raskt finner genial: Innebygd LED-lykt.
Jada, de fleste tasser jo rundt med en smarttelefon som også har lys, men det er unektelig mer smidig i mange situasjoner å ha lyset direkte på håndleddet. Lykta som du bare finner på Garmin Fenix 7X (varianten med 51 mm urskive), er hårfint svakere enn den på mobilen, men det duger for å holde deg på stien heim i mørket.
I god garminsk ånd er det sjølsagt fire valgfrie lysstyrker, samt en rødlysende variant for å spare nattsynet. Og for å dra det litt ekstra over toppen:
Du kan sette lyset i ulike blinkmodus (blits, strobe, SOS osv) – og det er en egen løpefunksjon som skifter fra hvitt frontlys til rødt «baklys» i takt med at du slenger armene framover og bakover når du jogger. Sannelig, sannelig, gled dere, alle gadget-freaker!
Garmin Fenix 6X vs. Garmin Fenix 7X
Og ellers er det alle de små forbedringene: Blant anna kan du koble klokka direkte på wifi for å oppdatere programvaren. Der kan du også gratis laste ned Topoactive-kart for hele verden, men merk at det tar tid.
Garmin Fenix 7-serien har støtte for multi-GNSS, altså flere satellittsystemer enn bare USAs militære GPS-system. Multibåndfrekvens øker presisjonen på satellittnavigasjonen ytterligere.
Up ahead-funksjonen varsler og guider deg fra interessepunkt til interessepunkt som du har lagt inn på ruta di. «Rundt meg»-funksjonen viser interessepunktene rundt deg på kartet og lar deg navigere dit enklere på grunn av touchskjermen.
I tillegg kommer en bråte med smartvarsler (mail/ SMS/ SoMe) som kobles opp mot mobilen, musikkavspiller der du kan laste ned Spotifylistene til offline-bruk, samt manuelt eller automatisk varsel til dine nødkontakter om noe skjer.
Er det verdt det? Solcelle-versjonen av 6X koster i skrivende stund rett under ti lapper, mens du må ut med drøyt 11.000 for Garmin Fenix 7X Sapphire Solar. Batteritid og touch-skjerm er hver for seg verdt den ekstra tusenlappen – og led-lyset tar jeg med som en gledelig bonus.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.