Av og til dukker det opp overraskende produktnyheter fra nye kanter: Haugesund-bedrifta Wee har kommet med en vedfyrt turbrenner. Ovnen er kompakt, enkel i bruk og krever lite kvist.
God trekk: Ei rist sørger for bra fart i bålet, men du må mate jamt for å holde full fyr.
Jo, jeg har faktisk latt meg overraske over den kompakte «rakettovnen» som foldes sammen omtrent til nettbrett-størrelse. Den består av i alt åtte hengslete stålplater som reises opp til to firkant-rør, og hektes sammen til en litt skrå «L» – montert på 30 sekunder.
Ca 1 cm over bunnen i den skrå «foten» på L’en er det ei askerist som sikrer trekken fri flyt fram til bålet. Over rista dytter du inn kvist, kongler og småved. Stolpen på L’en blir en skorstein som gir god trekk, reinere og raskere forbrenning, samt mindre røyk. Og som det brenner! Ved første oppfyring tenkte jeg at dette bare ville smågløde, men neida, her slukes unna småkvister og kongler, bare det er smått nok.
«Med et 20 cm langt panelbord finklyvd fikk vi kokt 1 l vann, med andre ord tre kaffekok på oterfjøla hvis fiskelykka går i dass.»
Fire kaffekok på oterfjøla
Ovnen står stødig takket være de to beina som vippes ut på skrå. Brennflata på toppen er ca 9 x 9 cm og to små plater som monteres i kryss utvider støtten til 16 x 16 cm, tilstrekkelig for de fleste turkjeler.
Bålvarme er følsom for vind, som alle andre varmekilder til turbruk: I frisk vind tok det ca 15 min. å koke 1 l vann på en kvart brødpose fylt med furukongler. Samme forsøk i vindstille gikk på 11 min. Det er et stykke unna gassbrennere som gjør jobben på 4-5 min. Men det er besnærende å slippe bære med seg gass hvis du camper på steder med småkvist. Og skal du bare en svipptur oppom steinura i snaufjellet, er det ikke rare greiene du trenger ta med for å få kokt turkaffen: Med et 20 cm langt panelbord finklyvd, kokte vi 1 l vann. Med andre ord tre kaffekok på oterfjøla hvis fiskelykka går i dass.
Fordelen med bål vs. primus og propan, er at du slipper støyen fra kokeapparatet. Isteden får du en hyggelig varme som med god samvittighet kan holdes igang, uten at det blir tomt i parafinflaska eller oljebrønnen. Trolig fungerer Virestove fint også i lavvo, fordi konstruksjonen gir mer trekk og løfter røyken opp fra bakken. Ulempen er at bål soter, slik at du enten bør ha en dedikert svartkjele (med transportpose) eller belage deg på grundig vasking.
Jeg har likevel to forbedringstips: Det ene er den knøttlille mutteren for å låse de to firkantrørene sammen; den er dømt til å forsvinne i lyngen. Det andre er lokket til fyringskammeret, som har en ørliten flapp i bunnen som du bruker når brennkammeret skal åpnes. Den burde stått på sida for enklere betjening, særlig når luka står åpen.
Virestove
Produkt: Sammenleggbar turbrenner som fyres på småkvist/ kongler
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.