Uten mat og drikke, duger jegeren ikke

Enten du foretrekker bål, stormkjøkken eller gassbrenner - JEGER tester ulike løsninger for matlaging på jakt: Kvistbrenner, turbrenner, gassbrenner, stormkjøkken og annet kokeutstyr. Siste i rekken er en test av fem alt-i-ett brennere.

Sist oppdatert: 15. juni 2023 kl 20.00
gassbrenner test matlaging jakt
GASSBRENNER: Det er ulike varianter, men alle har til felles at de får jobben gjort.

Som jeger er lunsjpausen ofte hellig, for det er her du fyller på drivstoff for resten av jaktdagen. Slurver man med næringsinntaket, kan det fort påvirke energi og humør, og påfølgende bomskudd gjør ikke livet noe bedre når jaktdagen blir lang og energilagrene er tomme.

Enten man er på dagstur eller overnattingstur er gassbrenner, eller annen form for brenner, en viktig del av pakklista for mange. Det er mye å velge mellom, alt fra stormkjøkken med rødsprit, til multifuelbrenner, kvistbrenner og gassbrenner.

I tillegg til personlig preferanse når det kommer til matlaging ute, er vekt og kvalitet viktige faktorer når du skal velge godt kokeutstyr for matlaging på jakt og tur

Lettvektskokeutstyr er ofte laget av aluminium eller andre materialer som ikke trives så godt på et bål. Da er det fint med litt tyngre kokekar, kjeler og stekepanner. Husk at utstyr du bruker på bålet blir sotete. Det har sin sjarm, men krever hyppig vask eller egne pakkposer.

Jakter du på snaufjellet, er det mest praktisk å lage mat på stormkjøkken. Pass bare på at du velger lett utstyr av høy kvalitet. Smarte turbrennere kan også gi god varme på småkvist, men da må du ettermate hyppig.

Test kokeutstyr, gassbrenner, stormkjøkken
Maten blir ofte best utendørs, særlig etter en lang dag på jakt.

Oppgradert gassbrenner

Alt-i-ett brennere har vært på markedet en god stund, men er det verdt investeringen for en jeger?

Vi har testet fem ulike for å hjelpe deg å velge rett brenner til ditt bruk. Og for å avfeie all tvil først som sist; ja, det er forskjell på disse, både i detaljer, pris og vekt. Fellesnevneren er at alle er brukervennlige og får jobben gjort. Les videre for å få et dypdykk i den enkelte brenneren.

For å gjøre lunsjen enkel og grei, kan en alt-i-ett gassbrenner være verdt investeringen, hvis du enkelt og greit ønsker et varmt måltid og varm drikke, samtidig som du sparer vekt i sekken. Du får nykokt vann på et blunk og du slipper lunkent termosvann når timene drar seg ut på lange jaktdager.

Slik gjennomførte vi testen

 

Hver alt-i-ett gassbrenner ble brukt under like forhold og ble fylt opp med nøyaktig like mye kaldt bekkevann. Testen ble gjennomført i skogsterreng på ca. 300 meters høyde, med ca 10 grader i luften. De har blitt testet i oppholdsvær med et lite vindtrekk. Dette er faktorer som vil kunne påvirke koketiden.

Alle brennerne ble satt på maks effekt når vannet skulle kokes. Brukervennlighet, kvalitetsfølelse, og valuta for pengene har vært viktige vurderingspunkter.

Brenneren med raskeste oppkok i testen er Jetboil Flash koker 0,5 liter vann på 2 minutter og 10 sekunder. Jetboil Flash leveres med en kopp, støtteben til gassboks og kaffepresse. Brenneren har piezo-tenner. 

MSR WindBurner har det største gassblusset i testen, men skaper ikke mer støy av den grunn. Windburner har god vindskjerming og koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 20 sekunder. Dette er eneste gassbrenner i testen uten piezo-tenner.

Vi testet også Urberg Rogen Stove, som har en godt isolert kjele, plass til 1 liter og piezo-tenner. Urberg-brenneren befinner seg i den billigere enden av skalaen og koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 30 sekunder.

Falkeberg Speedboil er en annen budsjettvennlig alt-i-ett brenner, men er ikke et dårlig valg av den grunn. Speedboil leveres med adapter til stekepanne og støtteben. Den har piezo-tenner og koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 55 sekunder.

Nest raskest i testen er Jetboil Minimo, som koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 15 sekunder. Minimo er bredere og lavere enn de andre modellene, som gjør den mer stabil. Minimo kommer med adapter for stekepanne og har piezo-tenner.

Jetboil
Flash Jawa Ecto 1L
10/10
Dette liker vi

Imponerende lett

Leveres med ekstrautstyr

Raskt oppkok

Noe å tenke på

Ingenting

Produktinfo

Veil. pris: kr 2.779,– 

Vekt: 375 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 10 sek  

Leverandør: Cirdan

MSR
WindBurner Personal Stove
8/10
Dette liker vi

Raskt oppkok

Leveres med romslig kopp/bunndel

Enkelt å justere effekt

Noe å tenke på

Har ikke piezotenner, du må ha med fyrstikk/lighter

Produktinfo

Veil. pris: kr 2 999 

Vekt: 449 gram

Piezotenner: Nei

Koketid 0,5 liter: 2 min og 20 sek

Leverandør: Varri AS

Falkeberg
Speedboil
7/10
Dette liker vi

Leveres med ekstrautstyr

Romslig kjele

Mye for pengene

Noe å tenke på

Forholdsvis tung og klumpete

Produktinfo

Veil. pris: kr 899 kr

Vekt: 518 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 55 sek

Leverandør: Hekta På Tur AS

Urberg
Rogen Stove
7/10
Dette liker vi

Romslig kjele

Piezotenner

Billig

Noe å tenke på

Tung og klumpete

Ingen ekstrautstyr foruten støttebein

Produktinfo

Veil. pris: kr 799,-

Vekt: 515 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 30 sek

Leverandør: Fjellsport AS

Jetboil
Minimo
8/10
Dette liker vi

Leveres med ekstrautstyr

Stabil

Lett vekt

Noe å tenke på

Ikke plass til gassboks nedpakket

Dyrt

Produktinfo

Veil. pris: kr 3 339,-

Vekt: 430 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 15 sek

Leverandør: Cirdan

 

Relevante artikler og tester

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen