Tips fra nisjebutikk: Slik lagrer du jaktstøvlene etter sesong
Du kan forlenge levetiden til jaktstøvlene dine med flere sesonger om du tar godt vare på dem. Med noen enkle grep gjør du dem klar for lagring etter endt jaktsesong.
LÆRSTØVLER: Det finnes enkle grep for å ta vare på jaktstøvlene også etter sesong. Foto: privat
Lesetid: 5 minutter
Vi har tatt en prat med Jeroen Oostendorp fra Nederland, som har jobbet med lærstøvler i en årrekke. Han deler sine beste tips og råd, for at dine lærstøvler skal både ha lengre levetid, men også være rustet til ny sesong neste år. Det starter allerede nå.
Han driver butikken Vandreskoen på Lillehammer og har mange års erfaring med skotøy for jakt og vandring.
– Forhåpentligvis er det noen tips å hente for de som er nye jegere, eller trenger en oppfriskning, innleder Oostendorp.
Vanntette jaktstøvler
Noen vil kanskje hevde at en lærstøvel ikke er det samme som en sko med Gore-Tex. Eller at tøysko alltid har Gore-Tex. Dette er ikke helt riktig oppfatning, skal vi tro gründeren.
– Mitt inntrykk er at det blir snakket lite om Gore-Tex i jaktstøvler, og jeg tror at mange har en urealistisk oppfatning av hvordan det fungerer.
Faktumet er at Gore-Tex er et mikromilimeter tynt membran som er plassert på innsiden, innpakket i beskyttende stoff. Man kan altså ikke se dette utenifra.
– Hva mener du om Gore-Tex i sko?
– Jeg har et to-delt syn på det. Det holder skoene mer vannavstøtende enn sko uten, dersom skoen ikke har en tykk nok overdel i skinn. Men kaller man en jaktstøvel for fullstendig vanntett, skaper dette feile forventninger.
Med lovnader om at det er Gore-Tex i sko, forventer man gjerne at man kan gå en hel dag i vått gress, myr og lignende, uten å bli våt på beina.
– Jaktstøvler er ikke gummistøvler, og Gore-Tex har en “pusteevne” som er begrenset. Om det er 100 prosent luftfuktighet utenfor, slipper den ikke ut fukt. Det må være høyere fuktighet inne i skoen enn utenfor, for at membranen skal fungere.
Når man da går i vått terreng en hel dag, for eksempel i myrterreng, ender man opp med at membranen aldri får rom til å slippe ut fuktighet, og man ender opp klam og våt på beina.
– En annen ting er levetiden til Gore-Tex. Den er ikke uendelig. Den slites, og spesielt i myke sko som joggesko og generelt jaktstøvler som er lette og har tynt stoff, er denne membranen veldig utsatt. Der skoen bøyer oppstår det raskt slitasje, i motsetning til en kraftigere sko der det skal mer til for å bøye stoffet.
Unngå vanlige feil ved vinterlagring
– Er det noen feil man kan gjøre når man skal lagre jaktstøvlene etter sesongen?
– Unngå loftet. Temperaturvariasjoner kan løsne limet i mellomsålen, noe du kanskje først merker under bruk igjen neste år, forklarer han.
Rådet er å lagre støvlene på et tørt og kjølig sted, og en bod er vanligvis godt egnet.
– Skal man vokse skoene inn flere ganger under vinterlagringen?
– Det viktige er å rengjøre godt før man lagrer skoene. Bruk en oppvaskbørste for grovrengjøringen, og puss gjerne med en fuktig klut. Så er det viktig at skoene får tørke før man så vokser. Husk å inkludere kalosjeringen, da den kan tørke ut i løpet av perioden.
Men selv om lærstøvlene trenger litt kjærlighet etter endt jaktsesong, nytter det ikke å ta igjen sløvt vedlikehold ved å dundre på med masse voks.
– Less is more. Voksen skal trekke inn i læret- ikke ligge som et tykt fettlag oppå. Voks heller flere ganger med mindre enn masse på en gang. For mye lærfett gjør at læret mister sin struktur og hold, og blir myk og slapp.
– Er det noen vokser som er bedre enn andre?
– Godt spørsmål. Jeg er ikke sikker, men det er i hvert fall mye bedre å bruke voks enn å bruke spray, når det kommer til lærstøvler, understreker han.
Gi jaktstøvlene nytt liv
Når skoene er satt på hylla, er det også et triks man kan gjøre for å gjøre det lille ekstra:
– Man kan godt ha litt avispapir i skoene, for å sørge for å holde fasongen til læret, legger han til før han fortsetter:
– Hvis skoene er fire-fem år gamle, er det et godt tips å sjekke mellomsålen etter sesongen. Se til at det ikke er noen sprekker og glipper rundt denne. I tilfelle du legger merke til ujevnheter, er det fornuftig å levere dem til en skomaker eller til produsenten for å bytte såler.
– Hvilke jaktstøvler kan man bytte såler på?
– De fleste ordentlige jaktstøvler kan resåles. Og ved å ta dette rett etter sesongen, slipper man å irritere seg over dette når man skal ta i bruk skoene ved neste jaktstart.
Sjekkpunktet er å se at lærskoen har en hel og fin overdel. Den trenger ikke å se “ny” ut, men den bør være intakt. Gore-Tex membranet bør også være intakt, da det vanligvis ikke repareres. Hvis ikke er det mulig å leve med at skoene ikke er vanntette, og likevel få omlagt såler.
– Det fine med å resåle jaktstøvlene er at man da kan gi nytt liv til sko som er inngått og formet etter sine føtter i flere sesonger. Man slipper å la godskoen gå i søpla.
Vanligvis lønner det seg også økonomisk, med cirka ⅓ av prisen sammenlignet med en helt ny tilsvarende sko.
– Så man sparer penger og får fortsatt bruke den samme gode skoen. En vinn-vinn situasjon, avslutter han.
Jeroen Oostendorp's beste tips for vedlikehold av lærstøvler
Sørg for at du tørker skoene skikkelig etter du har rengjort skoene.
Less is more når det kommer til å vokse lærstøvler.
Ta opp lissene, og se at de er intakte. Det er kjipt å ryke skolissene under en lang jakttur.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Det er en godt innarbeidet «sannhet» at høye fjellsko er det eneste som duger på jakt. Gjerne en kraftig og tung lærstøvel for å være helt etter læreboka. Har du noen gang vurdert å bytte ut de tunge lærstøvlene med noe lettere?
Test av over 40 jaktstøvler: Jaktstøvler skal sitte godt på foten og gi god støtte, særlig om du bærer tungt. JEGER tester jaktstøvler med høye og korte skaft, gummistøvler, neoprenstøvler, vinterstøvler, damemodeller og lette jaktstøvler.
Jeg hadde forberedt meg på at neste jakttur skulle bli med ski på beina, men slik ble det ikke. Rypefjellet var igjen tilgjengelig til fots, og jeg nølte ikke med å forlenge høstjakta med en tur til.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.