Kunststoff gir noen fordeler foran lær. Ytterstoffet vil alltid slites av piskinga fra lyng og gnissinga fra stein. Med kunststoff får man en annen holdbarhet enn lær som må smøres for at det ikke skal suge vann. I tillegg er kunststoff bedre egna til å transportere svetten som den innvendige membranen skal slippe gjennom.
Les også: Stor test av lette jaktstøvler
Sitter tett
Vibram Grip-sålen har et ganske grovt mønster, men de V-formede knastene står ikke så tett at sålen fylles av skitt når du går i vått terreng. Hælen har en markert kant, noe som gir bedre «brems» i nedoverbakke.
Polstringa er tynnere enn jaktstøvler flest. Det oppleves positivt ved at de er mindre varme (gir mindre svetting) og tørker raskere hvis du går dem svette eller våte, men det virker som de likevel fort lukter litt mer.
Jeg må i tillegg bemerke at jeg tidvis har fått gnagsår på den ene hælen. Jeg har riktignok litt uortodokse hæler, men jeg tror det skyldes at en innvendig søm/ overgang treffer et ømt punkt. Det vil neppe ramme mange, men det er verdt å være oppmerksom på når du tester støvlene.
Støvelen sitter tett, men behagelig på foten. Til tross for at det er en lav støvel, har Alfa forsynt den med hele fem lisse-hekter. Plasseringa av disse, med «anker» nest nederst, gjør at du får fordelt presset over vrista eller oppover ankelen. Jeg liker også den elastiske mansjetten øverst i bakkant. Den stanser mye bøss baki skaftet, men jeg blir enda lykkeligere den dagen Alfa lager en maken løsning i forkant rundt tunga.
Merk at dette er 3-sesongsko for vandring og jakt med jevn aktivitet. De er altså for tynne for vinterbruk og kald postering. Det er heller ikke den beste skoa for tunge bører eller lang vandring i ur og blokkstein: Sjøl om det er demping i innleggsålen og mellomsålen, er yttersålen i tynneste laget for den røffe uren-luren-turen.
Ta også en kikk på de andre jaktstøvlene Jeger har testet.