Gode jaktstøvler holder i en årrekke, forutsatt at du tar riktig vare på dem. Vi ba skoprodusenten Alfa gi oss sine beste tips – og ble sendt til en skomakermester på Gjøvik.
Pass dine egne saker: I JEGERs serie om vedlikehold av jaktutstyr, viser skomakermester Isac Våge hvordan du best behandler jaktstøvlene. Her er han igang med å polere skokrem inn i skinnet.
Lesetid: 6 minutter
I gågata ligger butikken til Isac Våge, skomakermester og tredjegenerasjons skomaker. Det er ham Alfa trekker frem når vi spør etter en ekspert på vedlikehold av jaktstøvler.
Våge mottar omtrent trehundre reparasjoner av ulike jaktsko og fjellstøvler i året. Det er ikke bare jegere fra de lokale traktene som sender inn sine slitte travere. Han gir sine beste tips til JEGERs lesere.
– Jeg får fjellsko sendt hit med posten fra hele landet. Det er bare en tredjepart av støvlene jeg reparerer som kommer fra Gjøvik og nærområdene, smiler Våge.
Nordmenns foretrukne fottøy
Kanskje ikke så rart at han er en ettertraktet reparatør: Skomakermesteren har brukt mye tid på å finne ut hvordan man bytter såler på jaktstøvler, en tjeneste som ifølge ham knapt noen andre gjør i Norge i dag.
– Da jeg overtok skomakerbutikken i 2013, brukte jeg tid på å finne ut av hva som er det viktigste å kunne reparere. I Norge er det faktisk ikke pensko. Nordmenn flest bruker fjellsko, turstøvler og jaktstøvler mye hyppigere, sier Våge.
Pass dine egne saker
Les flere artikler i JEGERs serie "Pass dine egne saker", med vedlikeholdstips til jakt- og turutstyr:
Derfor besluttet totningen å lære seg å bytte såler på nettopp slike sko og støvler.
– Det tok meg godt over ett år å lære meg å gjøre det skikkelig. Det var ikke bare enkelt å finne riktig limblanding som både var lett å jobbe med og som holdt slik den skulle. I tillegg måtte jeg investere i pressmaskiner for å kunne gjøre jobben, sier han.
Skodd for gjenbruk
Det er nettopp denne innovasjonslysten som gjorde at Alfas produktutviklere begynte å samarbeide med Våge.
– Det er viktig med tilbakemeldinger fra både kunder og fagfolk som reparerer skoene våre. Det gir oss verdifulle innspill til hvordan vi kan lage bedre sko, sier produktutvikler Ingrid Brandth hos Alfa.
Hun har jobbet fram jaktstøvelen Alfa Impact, den første jaktskoen Alfa har laget som er designet for å være lett å reparere. Ikke bare er det enklere å bytte såler. Også overskoen er delt opp i forskjellige soner for enklere utskifting av deler etterhvert som de blir slitt.
– Goretex-membranen i skoen er også enkel å løsne for reparasjon eller bytte, forklarer Brandth.
Fornøyd inntrykk med Impact
Først settes skoen med en skolest innpakket i papir ned i et vannbad for å finne lekkasjen. Deretter blir membranen flikket på. Om hele skoen er lekk, blir membranen tatt ut og ny membran limt og sydd på.
– Når jeg bytter såler, fjerner jeg det gamle limet og bytter til en ny Vibramsåle. Denne smører jeg lim på, før støvelen og sålen settes i press i en egen maskin, demonstrerer Våge på bakrommet mens produktspesialisten følger med.
Nylig fikk det første Impactparet nye såler av Våge, før det ble returnert til kunden.
– Han sendte meg e-post da skoene var kommet fram og var utrolig fornøyd. Det er givende tilbakemeldinger å få i den daglige jobben, sier skomakeren.
«Jeg vil på det sterkeste anbefale jegerne å pleie skoene jevnlig, også under jakta. Ikke la skitt og møkk tære på jaktstøvlene unødvendig lenge.»
Nyttig hudpleie
Både han og produktutvikleren fra Alfa er enige om at sko som er lettere å reparere, er mer bærekraftige å produsere.
– Slitasje på sko er individuelt. Noen sliter ut støvlene sine etter ett år, andre har støvlene i tredve år. En god støvel kan holde i en årrekke bare den blir vedlikeholdt skikkelig. Og det er slett ikke vanskelig, sier Våge.
De mannlige kundene som trenger hjelp til å vedlikeholde støvlene sine, får beskjed om å gå hjem og lære av konene sine.
– Kvinner er mye flinkere til å ta vare på huden sin enn oss gutta. Skinn er jo hud, så her er det mye å lære. Rengjør huden, gi den næringsstoffer – og avslutt med å sette på farge om du vil, humrer skomakeren.
Vanskelig varme
– Hva er den største feilen mange gjør med støvlene sine?
– En klassiker er feil bruk av varme. Støvler skal ikke tørkes foran bålet. Om støvlene er gjennomvåte og du absolutt må tørke dem raskt, hadde jeg lagt noe som absorberer fuktighet inne i støvlene, og satt dem minst to meter unna bålet eller peisen – og helst kun i veldig korte stunder.
Ved spørsmål om å tørke jaktstøvlene på varmekablene i gangen, grøsser skomakeren og skjærer grimaser.
– Det er strengt forbudt! Også lagring på loft og andre steder som kan bli varme om sommeren, er krise. Varmen tørker ut gummien i sålene, og tørre såler begynner å sprekke opp og smuldre, sier han.
Brandth er enig. Hun forklarer at såler ikke har godt av å bli utsatt for direkte varme, ei heller sollys over lengre tid.
– Varme får limet til å mykne, slik at sålen løsner fra foten. Det skjer ikke med én gang, men over tid ødelegger det skoen, forklarer hun.
Sats på skinn
Hvor sterkt limet er, varierer fra støvel til støvel. På Impact-modellen er det brukt et lim som blir reaktivert ved lavere temperaturer, slik at støvelen er enklere å reparere.
Produktspesialisten forteller at klimabelastningen er størst ved selve produksjonen av støvelen. Desto lenger et par støvler holder, desto bedre er det, både for klimaet og lommeboka di.
– Kvalitetsstøvler koster fra 3.000 kroner og oppover. Å skifte såler og bytte sømmer kommer på litt over halvparten. Og skal du bare skifte sømmer, koster det vesentlig mindre. Husk at gode såler gjerne holder i fem år av gangen, sier Våge.
Hans klare råd til deg som er på utkikk etter ny fotbekledning for jakta er å satse på ordentlig skinn.
– Unngå syntetisk lær eller stoffsko. Verken syntetisk skinn eller stoffsko er lett å reparere pent. Skinn som pleies, varer mye lengre, fastslår skomakeren.
Spar skoene for smuss
Våge vil på det sterkeste anbefale jegerne å pleie skoene jevnlig, også under jakta.
– Ikke la skitt og møkk tære på skoen unødvendig lenge. Selv ute i felten ville jeg hatt med en liten børste for å fjerne møkk under skoen, og tørket over støvelen med ei fille eller en gammel t-skjorte. En liten boks med fett tar ikke mye plass i sekken.
Når sesongen nærmer seg slutten og støvlene skal hvile til neste år, råder totningen til å droppe skokremen og heller sette traverne inn med ekstra lagringsfett.
– Slik er skoene raskt klare til bruk når jakta starter igjen. Alt du trenger å gjøre, er å gi dem litt skokrem og en rask puss!
Skomakermesterens beste råd
Rensing: Rengjør sålen med en oppvaskbørste og lunkent vann, slik at du får løs stein og sand. Ta et frottéhåndkle eller en annen klut med grove fibre, og vask over resten av støvelen med lunkent vann. Sand og skitt ligger ellers og gnager på sømmer og skinn i kriker og kroker.
Næring: Smør støvlene inn med et fett som inneholder naturlige ingredienser som for eksempel bivoks og litt minkolje. Styr unna silikon, da det på sikt kan tette porene i skinnet og tære på sømmene. Gni fettet eller oljen inn med fingrene. Varmen fra hendene får porene i skinnet til å åpne seg slik at det bedre trekker til seg næringsstoffene.
Farging: Til slutt er det på tide å smøre på skokrem i riktig farge. Bruk en børste for å jobbe fargen inn i skinnet. Gode børster har en liten side som brukes for å legge på farge, og en større side som brukes til å pusse.
Tørking: Husk å la støvlene tørke ordentlig mellom hver operasjon, og helst uten ekstern varmekilde. Ikke la jaktstøvler og fjellsko stå på varmekabler i gangen, eller for nærme peis eller bål for lenge.
Lagring: La fottøyet stå luftig og uten direkte sollys. Et svalt rom i kjelleren er det aller beste, så lenge du ikke har mus der.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.