Test av over 40 jaktstøvler: Jaktstøvler skal sitte godt på foten og gi god støtte, særlig om du bærer tungt. JEGER tester jaktstøvler med høye og korte skaft, gummistøvler, neoprenstøvler, vinterstøvler, damemodeller og lette jaktstøvler.
Sist oppdatert: 19. oktober 2023 kl 09.00
JAKTSTØVLER: JEGER kårer best i test blant over 40 jaktstøvler
Jaktstøvler er av det utstyret en jeger må skifte oftest, og det er sjelden billig, enten du vil ha lave og lette lærstøvler a la fjellsko eller tradisjonelle høye jaktstøvler. Men hva er gode jaktstøvler?
Jaktstøvler være behagelig å gå med, ikke gi gnagsår eller støle fotsåler, og ha godt grep på alle typer underlag. I tillegg må jaktstøvler støtte anklene ned bratte lier og holde deg tørr på føttene. Og den kan gjerne føles like lett på foten på slutten av dagen som da jaktturen startet om morgenen. Er det mulig å få oppfylt alle disse ønskene?
I årets test av jaktstøvler har vi tatt for oss modeller med variasjon i vekt og høyde. Samtlige modeller er med membran, og det er i hovedsak lær. Vi har testet over 40 jaktstøvler, slik at du lettere kan finne den jaktstøvelen som passer deg og din jaktform best. Vi går også gjennom de ulike typer jaktstøvler og sko på markedet.
Som jeger må du vurdere hvilke jaktstøvler som er riktig for deg: En høy støvel med stivt skaft gir en betydelig fordel når du fyller pakkrammesekken med proviant for flere dager i fjellet, eller bærer ut tunge bører med ferskt reinsdyrkjøtt og trofeer på vei hjem.
Er du rypejeger med en baglimit som sjelden overstiger en kilo, eller uansett drar ut elgen med jernhest? Da kan du godt avse litt stabilitet til fordel for lettere jaktsko.
Høye eller lave jaktstøvler
Selv om jegermarkedet tradisjonelt har vært dominert av støvler med skafthøyde på 20 cm eller mer, har det etter hvert kommet lavere modeller i «mid»-segmentet som også retter seg mot jegere. Disse fungerer gjerne godt som hikingsko og fjellsko for dem som er henfalne til også å kunne finne på å ta turen til fjells uten børse.
Merk likevel at ankelstabiliteten på disse sjelden er helt på nivå med en høy jaktstøvel. Men med gode løsninger for snørestramming over vrist og ankel, så gir også disse grei nok støtte til de fleste formål.
I testen har vi tatt med både høye og lave jaktstøvler, selv om en høy støvel som regel støtter bedre enn en lav, og slik sett får et fortrinn.
Vi testet de lave jaktskoene Icebug Haze RB9X GTX som fungerte bra som lett hverdags- og vandresko. Jaktskoene har vanntett Goretex-membran og fleksibel Boa-snøring.
Testens høyeste jaktstøvler er Crispi Kongsvoll Evo. Her har produsentene lagt stor vekt på stabilisering av ankelleddet. Dette er støvelen for jegeren som går langt i krevende terreng med tung sekk på ryggen.
Det er ikke uten videre gitt at en jaktstøvel må være høy. Er hovedaktiviteten rypejakt med lange marsjer og lett bør, kan en lavere støvel som er lett på foten være et bedre valg. Ulempene er selvsagt at rusk og rask lettere finner veien oppi fottøyet, samt at vadedybden rammes. Men har du en sterk ankel og supplerer med gode gamasjer, vil du på slutten av dagen prise deg lykkelig for at du ikke valgte de gamle, tunge fullsize-støvlene dine.
Vi testet de lette jaktstøvlene Haix Scout 2.0, som sitter godt på foten og leverer meget god ankelstøtte i forhold til skafthøyden.
Jaktstøvvelen med testens laveste ankelhøyde er den populære modellen Crispi Valdres, som satt veldig godt på testerens fot allerede fra første stund.
Bestard Explorer Arctic Grip er en av de tyngste jaktstøvlene i testen, men de fikk full pott av testpanelet for ektremt godt grep og høy komfort.
Tynne versus tykke jaktstøvler
Gode, gamle lærstøvler er nesten en saga blott i dag, trolig til noens forargelse: De har et par fordeler når det kommer til vekt, tørketid og pusteegenskaper. I tillegg gir de mindre kjøleskapeffekt enn sko med membran. Dette merkes på dager med temperaturer under -10°.
Bonusen med mange membransko er tykkere polstring som gjør det langt lettere å gå inn nye sko. Du trenger ikke lenger gjøre unna skohandelen flere måneder før du har tenkt deg på jakt.
Et siste moment som er viktig å merke seg med jaktstøvler, er valget av såle: Såler som gir god bakkekontakt i form av at du kjenner hva du tråkker på og i form av feste mot underlaget, er et must når vi skal bevege oss utenfor asfaltkanten.
Stive såler er mer robuste og holdbare enn myke. Men selv sliter jeg heller ut et par behagelige, funksjonelle sko enn å gå for alltid i et par som jeg like gjerne kunne brukt i slalåmbakken.
Membran eller ikke?
Mange sverger til jaktstøvler med Gore-Tex eller lignende membraner. Det er ikke gitt at membranen holder tett i hele støvelens levetid, men en membranstøvel er gjennomgående mer vanntett enn en uten.
Det er ikke dermed sagt at rene lærsko blir slått ned i støvlene. En jaktstøvel uten membran har nemlig visse fordeler: Den har færre lag fôr innenfor ytterlæret, og sitter derfor smekrere på foten. Ofte er den også lettere å justere, nettopp fordi det ikke er så mange og tykke lag som skal strammes. En annen fordel er at en membranfri støvel med lite eller uten fôr tørker raskere når den først er blitt våt, fordi en enklere konstruksjon holder på mindre fuktighet. Består den i tillegg av cellegummi i nederste del, er ofte kun et sokkeskift påkrevd før du er tilnærmet tørr på beina igjen.
En god, gammel lærstøvel kan være super å gå med. Men har du trasket i dagesvis regnvær og bløt myr, kan jaktstøvlenes vekt øke drastisk: Læret rekker rett og slett ikke tørke over natten. Smøring hjelper selvsagt, men ved langvarig bruk under fuktige forhold vil du før eller siden tape mot vanninntrenging i de ytre lagene.
De siste årene har det imidlertid blitt stadig flere jaktstøvler i kunststoff på markedet. Sjarmfaktoren er kanskje ikke like høy som med lær, men syntetisk materiale suger ikke vann på samme måte. I tillegg kan en slik støvel være mer slitesterk og motstandsdyktig mot gnissing fra stein og ur
Å være i noens (jakt)sko
Vi skal være ærlige: Det er vanskelig nok å fylle sine egne sko, om man ikke også skal være i andres sko. Fottøy er et subjektivt valg, og jaktstøvler er følgelig vanskelige å teste. En støvel som oppleves komfortabel for én fot, behøver ikke nødvendigvis være det på en annen jegers fot. Subjektive preferanser spiller inn. Men ofte er det en tendens til at de grunnleggende faktorene oppleves relativt likt.
Faktorer som støtte og grep er derimot mer objektivt. Evne til å motstå vanninntrenging er også en relativt objektiv faktor, men her vil stell og smøring spille en vesentlig rolle i det lange løp.
Jaktstøvler til dame
I testen har vi også tatt for oss damemodeller som kan brukes både under jakt og fjellvandring. Det er ulike prisklasser, men alle har lavt til halvhøyt skaft.
Damene har vektlagt komfort som det høyest rangerte kriteriet. Men hva er det som gir komfort i en jaktstøvel? At den egner seg til å gå med last på ryggen? Kanskje er det viktigste at jaktstøvelen er vanntett og ikke gnager. Muligens er sålens demping viktig dersom du vandrer mye i fjellørkenen etter rype.
Komfort handler også om trygghetsfølelse. Derfor bør sålen holde deg trygt oppreist både på vått og tørt underlag, særlig når du kliver i sleipe vestlandslier etter hjorten. Og dessuten må støvelen støtte fotbladet når du går på skrå i bratt terreng. Målet må jo være å unngå at du er totalt utslitt i foten etter endt jaktdag.
Finnes det en støvel som oppfyller alle disse kriteriene? Nei, det gjør ikke det. Men et par av damene i testpanelet kommer faktisk snublende nær.
Damene som har testet jaktstøvlene, har brukt dem til turer på og utenfor sti, med lett til moderat bør på ryggen.
Favorittene blant testpanelet var Alfa Orre Women, en vedlikeholdsfri og halvhøy jaktstøvel. Damene kåret Alfa Orre Woman til testvinner.
Garmont Serval GTX W er en annen jaktstøvel damene likte godt. Den har høyere kant enn vanlig, noe som gir svært god støtte, og har gjennomgående godt grep.
Utskiftinger på gang
Bergans skal fase ut sin støvelproduksjon, og lageret begynner å tømmes for størrelser. Dersom du allerede har en favorittstøvel derfra, kan det følgelig være lurt å sikre seg et par i år.
Bare du kan bedømme hva som er en god jaktstøvel for deg, både komfort- og bruksmessig. Aller viktigst er det å prøve jaktstøvlene på foten i butikken. Kjenn etter om de føles behagelig og er lette å stramme.
Til syvende og sist er det individuelt hva som er en komfortabel jaktstøvel for din fot, og da bør du heller ikke skjele for mye til prislappen: Å knipe inn jaktbudsjettet på støvelfronten, er neppe noe å sko seg på i det lange løp.
Slik støtter støvelen
Foruten skaftets støtte av leggen, spiller nedre del av støvelen en viktig rolle for hvordan den hjelper deg under gange.
Tverrstivhet: Hvor lett sålen bøyer seg sidelengs når du holder tak rundt hælen og vrir sålen sideveis. En såle med dårlig tverrstivhet vil gi etter og vri seg når tyngden flyttes fra hælen og framover. Da må fotbladet kompensere og belastningen på foten øker.
Gelenkstivhet: Når vi går, bøyes fotbladet ved tåballen. I sålen finnes en stiv gelenk fra hælen og fram mot tåballen. Bøyen i sålen bør komme på samme sted som fotbladet naturlig bøyes, noe som er særlig viktig ved tung bør.
Hælsete: Tung bør i skrått terreng belaster hælen. Hvis støvelen er myk rundt hælen, vil den gi etter i stedet for å støtte.
Merk: Vekt i de enkelte testene er oppgitt pr par i str. 45.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.