– Ei jaktreise tar deg til steder du aldri havner på som turist. Du lærer mer om folk og kultur fordi du tilbringer mye tid med jaktguider i en tettere setting, sjøl sammenligna med en safaritur. Og du forstår at dine egne jaktformer ikke er de eneste «riktige».
Det er da også ett av punktene Rolf mener er viktig på den jaktreisendes sjekkliste: Ha god dialog med jaktarrangøren omkring forventninger og jaktformer versus flest mulig fellinger.
– Jeg veit om et reisefølge som dro til Mosambik for å jakte bøffel i Zambezi-deltaet. De fikk problemer fordi en av gjestene ikke var så glad i å vade i sidebekkene.
Forventnings-avklaring
– Hva er ditt viktigste reiseråd?
– Forbered deg mentalt på at du jakter med en guide som sier hva du får skyte. Han ønsker å gi deg en fin opplevelse, for det er hans beste reklame. Ikke vær verdensmester, sjøl om du har felt 200 elger. Stol på at jaktformene er tilpassa lokale forhold.
Rolf understreker at det ikke er noe i veien for å komme med ønsker, men at det bør avstemmes gjensidig med forventningene omkring antall felt vilt og trofeer:
– De forstår ikke helt den norske mentaliteten; at vi er vant med å poste en hel høst kanskje uten å se dyr, og ofte heller vil smyge framfor å sitte på åte eller sjekke terrenget fra bil. Men da er det viktig at guiden er trygg på at jaktsuksess denne gangen ikke måles i trofepoeng, sier Rolf.
Han påpeker at nordmenn kan være kravstore, samtidig som vi ikke alltid tør ta den ene telefonen for å stille «dumme» spørsmål til jaktguiden. Det er lurt å ta opp alt som ikke går som forventa med jaktguiden så tidlig som mulig, slik at jaktguiden kan rette opp dette. De jobber i serviceyrket og ønsker at gjestene har det bra.
LES OGSÅ: Kristoffer Clausen på åtejakt etter ulv i Canada
Vanskelige våpen
Våpentransport er et viktig moment. Undersøk med flyselskap, tollmyndigheter (regler inn/ut av Norge, transitland og inn/ut av det landet du besøker), reiseagenter og lokale arrangører – og gjør det i god tid. Dobbeltsjekk at våpen og papirer samsvarer, og at det lokale våpenkontoret ikke har blingsa på et siffer.
– Vær likevel forberedt på kreativitet hos flyplasspersonalet. Ting har blitt bedre, men jeg har alltid kontanter i lokal valuta.
– Hva med å leie våpen lokalt?
– På vanlig vilt i Afrika er det helt kurant. De har ofte en Tikka T3 med greit kikkertsikte og bra ammunisjon. Men skal du prøve deg på en av «Big Five», vil du kanskje bruke din egen dobbeltrifle. Da står og faller alt på oppdatert informasjon. Det får du ikke på Facebook fra en som tok samme tur for fem år sia, understreker Rolf.
Det er noe av grunnlaget for Nordisk Safari Klub, der medlemmene utveksler tips om reisemål og flyselskap. De norske medlemmenes «safariskyting» på forsommeren med uhøytidelig skytekonkurranse på viltblinker med «afrikansk treffpunkt» (ofte lavere enn norsk vilt), er et sted der mange erfaringer blir delt.
LES OGSÅ: Førstegangsreisende klare for ny tur
Rolf har god erfaring med dette:
– Vi har tatt det som en utvida vinterferie, når det er surt og slapsete i Norge. Mange reisemål er rigga for hele familien, og har basseng, safariturer og ATV-utflukter, i tillegg til severdigheter og shopping i nærmeste by.
De som jakter drar ut tidlig på morgenen. Så møtes man midt på dagen til lunsj, før noen kanskje blir med på ettermiddagsjakta. Og ettersom det blir tidlig mørkt, har man lange kvelder med grilling og sosialt samvær.
– Det er også andre aldersgrenser, slik at en ungdom kan få prøve seg litt tidligere. Dattera mi felte sine første to storvilt nå i sommer som 14-åring, forteller Rolf.