Omsider ser oddsene ut til å være på vår side. Da Jens Kjær Knudsen dro for å jakte anatolsk gemse blant Tyrkias fjelltopper forrige gang, druknet turen i snøvær og uflaks. Men nå aner gemsene ingenting om vårt nærvær.
For drøyt: Fjelljakt byr ofte på lange skuddhold. Den første skuddsjansen er på så langt hold at Jens ikke vil prøve. Heldigvis medførte det at jakten ble både bedre og mer utfordrende enn han hadde forestilt seg.
Lesetid: 7 minutter
Gemsene beiter på en gresskledd skråning mellom to åsrygger, som skrår ned fra fjelltoppene noen hundre høydemetre lengre oppe. Men Jens er ikke fornøyd: Gemsene befinner seg i svært bratt terreng og er dessuten altfor langt unna til at han vil vurdere et skudd. Han vil nærmere innpå – og akkurat nå ser det ut til å være gode muligheter for dette.
Dels har gemsene ingen anelse om menneskelig tilstedeværelse i dalen, dels har vår tyrkiske guide Kamil LiLigum radiokontakt med en annen guide: Zeki Celik, også kalt «Commander», sitter på motsatt fjellrygg. Over radioen kan han fortelle at gemsene er på vei nedover mot et flatere område.
Det kan nesten se ut som at denne fjelljakten blir altfor enkel.
Dyrekjøpt visdom
Men selv om jakten kan se lett ut akkurat der vi befinner oss nå, har vi brent oss på nettopp dette – faktisk her i Tyrkia: Vi var i akkurat disse fjellene og på nøyaktig samme sted for omkring sju måneder siden. Den gangen kom Jens tett innpå en enslig gemsebukk på den første jaktdagen, men bestemte seg for å vente da det var et ungt dyr og vi hadde fire jaktdager til. Med såpass mange jaktdager til rådighet, burde det være gode muligheter for å finne en eldre bukk.
Men senere på dagen opplevde vi to snøskred som ble utløst på grunn av snøsmeltingen. Det første skredet dundret rett ned der vi hadde stått for 20 minutter siden. Det andre raset gikk noen få hundre meter i fjellsida under oss.
Viltarter i Tyrkia
Tyrkia er svært interessant som jaktmål. Landet kan by på både driv-, fjell-, snik-, natt- og haglejakt. Det store landet dekker 783562 km2, omtrent to og en halv gang så stort som fastlands-Norge. Her kan man jakte villsvin, anatolsk gemse, bezoar gazelle, anatolsk rådyr, anatolsk hjort, samt forskjellige arter fuglevilt.
Turen ble arrangert av Frontier Outdoor Adventure Company v/ Recep Ecer (www.frontier.com.tr).
Snøstorm i Tyrkia
Turens påfølgende jaktdager forsvant i snøstorm: 60 cm nysnø lavet ned oppå råtten gammelsnø som bare ventet på å seile ned fjellsidene. Nordøst-kysten av Tyrkia har nemlig like mye nedbør som Vestlandet og full vinter med snø i fjellet omtrent som i Norge.
Da det endelig klarnet opp siste jaktdag, stengte myndighetene like godt fjelljakten – nettopp på grunn av snøskredfaren. Den siste jaktdagen i mars ble derfor panisk benyttet til et håpløst forsøk på å finne gemser lavere i skogen. Det eneste vi opplevde, var å finne ferske spor etter bjørn som nettopp hadde kommet ut av hiet. Men symptomatisk nok for vårt hell på denne turen, så vi ikke noe mer til bjørnen.
Fra lett til vanskelig
Men nå ser alt helt annerledes ut, denne første dagen i oktober: Jens og Kamil må bare klive 200 høydemeter opp og litt til venstre for å komme på skuddhold.
Og hvis hunngemsen som holder vakt på utsiktsklippen bare flytter seg LITT nedover mot resten av flokken, bør det faktisk være mulig å komme helt inn på 50-100 meters hold. Og det skjer så godt som aldri under fjelljakt.
Men som så ofte endrer situasjonen seg brått i fjellet: Vinden gjør et kast. Vaktgemsen fanger menneskelig lukt og fløyter et enkelt varselsignal. Så er de vekke.
Etter kort tid melder Commander over en knitrende radioforbindelse fra sin utkikkspost at dyrene allerede har rukket trekke over fjellryggens høyeste pass. På få minutter forandrer jakten seg fra å synes nesten altfor lett, til å bli svært vanskelig.
Lisensbasert jakt
Bestanden av anatolsk gemse er beregnet til mellom 450 og 600 individer. Det er hovedsakelig fire hovedområder der man kan jakte på arten. Disse er igjen delt opp i underområder, der det noen steder kun gis lisens til tyrkiske jegere, mens utlendinger kan jakte i andre områder.
Lisensene tildeles av myndighetene og selges på auksjon, der jaktarrangører kan by på disse. Det finnes omlag ti slike i Tyrkia. I år med mange bestillinger kan derfor prisen være høy, mens den i andre år kan være noe lavere.
Auksjonen holdes hvert år i juni-juli. Det tildeles kun 11 lisenser til utenlandske jegere og ni til tyrkiske statsborgere. Både utenlandske og tyrkiske jegere må ha en statlig jaktansvarlig med på jakten. Utenlandske jegere kan bare jakte sammen med en registrert jaktarrangør.
Gode guider
Men Kamil vet råd: Gemsene pleier ofte stanse for å beite ved en liten innsjø på den andre siden av fjellpasset. Her er det bare å ta beina fatt.
De neste timene følger vi guiden opp gjennom uhyggelig bratte fjellpassasjer og over stadig stigende høyderygger med klipper og store steinblokker. Skritt for skritt nærmer vi oss stedet der vi håper å finne flokken på nytt.
Ofte går vi over områder med ankeldyp, kram snø der vi må tråkke støvlene godt ned for å kontrollere underlaget, mens balansen holdes ved hjelp av den uunnværlige vandrestaven. Noen steder er det så bratt at kun et øyeblikks tap av konsentrasjon kan få svært uhyggelige konsekvenser.
Vi befinner oss i over tre tusen meters høyde. Vi merker godt at den tynne luften påvirker oksygenopptaket og at melkesyren hoper seg opp i muskulaturen.
Men endelig får Kamil øye på flokken. Han guider Jens rundt på en luftig knaus ved den siste og høyeste toppen i fjellmassivet. Så er vi endelig i posisjon.
Snøskredfjell
Jakten på anatolsk gemse foregår i Kaçkarfjellene i det nordøstlige Tyrkia, nær grensa til Georgia. Fritt oversatt betyr Kaçkar noe sånt som «fjellene hvor snøen løper». Eller enda mer fritt tolket – og ikke minst med forrige tur i bakhodet – snøskredfjellene!
Under jaktturen bor vi og guidene i en hundre år gammel gjeterhytte. Den dag i dag benyttes den av sauegjeterne når de tar husdyrene opp til fjellskråningenes frodige beitemarker sommers tid.
Hytta ligger på 2600 meters høyde. Her er lufta tørr, så til tross for hyttas patina og trange kår, er den på ingen måte noe dårlig bosted. Gjennom årene har besøkende risset inn sine navn i treveggene. Sammen med vedovnens knitring under det lave taket, tilfører atmosfæren en ganske primitiv og rustikk stemning til vårt jakteventyr.
Bukk eller hunndyr?
Jens har sovet godt før dagens jakt og føler seg ikke sliten, til tross for den lange klatreturen opp mot fjelltoppene som i dette området strekker seg over 3900 meter over havet.
Og hvilken gemsejeger vil vel egentlig føle tretthet, med en flokk gemser bare 180 meter unna?
Litt over resten av flokken kjemper et par killinger en liksomkamp om flokkens hunner. Inntil videre er kampen en barnslig lek, men leken vil med tiden bli både tøff og alvorlig: Brunstkampene mellom voksne gemsbukker er spektakulære og ofte svært kyniske. Men foreløpig er det ingen tegn på at den forestående brunsten i november påvirker de voksne i flokken.
Begge kjønn hos gemsen utvikler horn, noe som kan gjøre det vanskelig å skille bukk fra hunndyr. Og ettersom Kamil ikke virker ha stor erfaring i å velge ut riktig dyr – og dessuten heller ikke snakker noe annet enn tyrkisk – er det helt opp til Jens selv å velge ut hvilket dyr han vil felle.
Krypskyting
Ulovlig jakt er et relativt stort problem mange steder i Tyrkia. Det jaktes primært for kjøttets skyld. Pågripes du med kjøtt og skinn i bilen, er straffen konfiskasjon og store bøter. Hvis en krypskytter blir tatt med ulovlig våpen, er straffen inntil tre års fengsel.
Det er imidlertid lite oppsyn og kontroller etter ulovlig jakt. Muligens skyldes dette at det først og fremst er staten som har noe særlig inntekt på dyre lisenser. Lokalbefolkningen ser ikke på viltet som noen særlig verdifull ressurs.
Smart bukk
Han bruker derfor litt tid på å avgjøre hva som er bukk. Det viser seg klokt, for bukken har foreløpig stukket seg bort, i skjul under samme bergnabb som Jens faktisk ligger på. Men plutselig trekker den ut av skyggen og viser seg fram.
Tiden er inne. Skal det skytes, så må det være nå!
Jens finner bukken i trådkorset. Skuddsmellet slår ekko mellom bergveggene. Gemsbukken faller på stedet og ruller litt nedover, mens resten av flokken beiner rett opp de steile fjellsidene. Jens gjør seg for sikkerhets skyld klart med et nytt skudd, men det viser seg helt unødvendig.
Jens sin gemseart nummer sju er nedlagt i 3200 meters høyde med et godt skudd. Kamil og Jens utveksler gjensidige gratulasjoner og takksigelser for jakten, før de gir seg til å vente på at «Commander» kommer til skuddstedet.
45 kilo på ryggen
Dette gjør han på overraskende kort tid: Den turen som Jens brukte fem timer på, gjør den beinharde og radmagre 46-åringen unna på mindre enn en time.
Vel framme avløser han Kamil, som har båret den 45 kilo tunge bukken opp fra dalsøkket der den ble felt. Commander stropper hele bukken på ryggen, før han med en kort kommentar forklarer Jens at turen ned vil bli en minst like stor utfordring som turen opp!
Men det er en fornøyd fjelljeger som med et utslitt smil om munnen følger guidene ned i dalen. De er på vei hjem mot en velfortjent gemsegryte med hvitløk, kokt på den gamle vedkomfyren i den lille hytta.
Akkurat på samme vis som beinharde, seige fjelljegere har gjort i flere hundre år.
Gemene gemser
Gemse finnes i flere land både på den nordlige og den sørlige halvkule. Conseil Internationale de la Chasse (CIC) deler arten opp i 10 underarter:
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i oktober 2018.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.