Drømmer du om en jakt i Afrika så har du sikkert en del spørsmål du gjerne vil ha svar på. Her er noen av mine erfaringer som jeg håper du kan dra nytte av.
DRØMMEN: Det er slik de fleste av oss drømmer at solnedgangen i Afrika skal være.
Lesetid: 8 minutter
Den første og kanskje største feilen kan du begå allerede når du bestiller turen.
I denne guiden får du våre beste tips for en vellykket jakt i Afrika.
Dersom du ikke kjenner steder der venner eller bekjente har jaktet før, er det nok tryggest å bestille en jakt gjennom en kjent jaktreiseoperatør.
Jeg gjorde det på de første turene, men etterhvert som jeg fikk gode kontakter begynte jeg å booke direkte der jeg skulle jakte. Det finnes dessverre useriøse jaktoperatører så det lønner seg nok å sjekke en del dersom du booker direkte med en mindre kjent operatør i landet du skal til.
Det skjer fra tid til annen at jegere blir lurt trill rundt.
Hva, hvor og når?
Selv om du bruker en jaktreiseoperatør, kan det være en fordel å vite hvilke dyr du er ute etter og hvor du vil eller må jakte. I Sør-Afrika og Namibia kan du ofte jakte på de fleste afrikanske dyr i inngjerdet område. Etter min mening er det best å jakte på de forskjellige dyrene i sine naturlige områder.
En fin måte å finne ut av dette på, er å lese mye god litteratur om afrikajakt som det finnes mye av i hvert fall på engelsk. Er du som meg mest opptatt av å få en spennende og utfordrende jakt og gode opplevelser, så kan det lønne seg å snakke med afrikajegere du kjenner.
Når du har funnet ut hvor du vil dra, hva du vil jakte på og gjennom hvilket selskap, må du også finne ut når. De fleste reiser kanskje når det er fellesferie eller i forbindelse med påskeferien.
Min første afrikatur var i månedskiftet juni/juli. Da jeg liker varme godt reiser jeg helst ikke til det sørlige Afrika på denne tiden, for da er det vinter der nede og jeg opplevde faktisk snøstorm i Great Karoo!!
Les mer: Vi har mange reportasjer fra jakt i Afrika. Bli med oss på eventyr!
April- mai er ofte bra dersom du vil ha varme uten for mye regn, men ellers pleier jeg også å dra i august- september. Hvilken tid som er best rent jaktmessig avhenger litt av terreng og hvilke dyr du skal jakte på. Været er selvfølgelig ikke likt hvert år heller.
De har også andre favorittjakttider i f. eks Tanzania, så tidene jeg snakker om gjelder det sørligste Afrika. Når det gjelder bøffeljakt, har jeg jaktet både i mars/april og august/september med stort hell.
Rundt påsketider er ofte bushen grønn og tett, litt avhengig av om det har regnet eller ikke. I august – september er det ganske fritt for løv og veldig god sikt, men det gjelder selvfølgelig også for viltet.
Minimum 10 dager
Mange jaktoperatører annonserer med for eksempel 7 dagers safari, og da er det som oftest kun fem dager jakt. Skal du da på bøffeljakt med to jegere og en Ph (2:1), så mener jeg dette ofte kan være for kort tid. Dere har egentlig kanskje bare 2,5 dag hver på å skyte hver deres bøffel. Faktisk mener jeg 10 dager er et minimum, for tiden går uhyggelig fort.
Har du anledning og råd så tviler jeg på at du vil angre særlig mye på at du har hele 10 dager jakt. Må du velge en 7 dagers, så ville jeg i hvert fall tatt en dag ekstra til sightseeing sånn at jeg også har en dag i reserve dersom bagasjen blir forsinket, noe som faktisk skjer ganske ofte.
Kalibervalg
Skal du på antilopejakt, så holder det med et vanlig elgjaktkaliber med en god kule av et eller annet slag. Har du eland på listen din som veier bortimot et tonn, så ville jeg kanskje ikke bruke 6,5-55 selv om også den sikkert hadde fungert med den beste superkula og et godt treff.
Men har du en 308W eller en 30-06, så holder det. Et godt treff med en god kule er det viktigste i Afrika også.
Les om Elfenbensjegeren – et smykke av et våpen bygd for storviltjakt i Afrika.
Et godt kikkertsikte med vanlig god opptikk som helst tåler en liten trøkk er et must etter min mening. Har du et ekstra sikte så kan det være lurt å ha det med i reserve for bagasjen blir ikke behandlet med silkehansker under flyturen akkurat.
Våpenet bør ligge i en solid låsbar våpenkoffert, men sluttstykket skal ligge i annen innsjekket bagasje. Det samme skal ammunisjonen som du må ha forsvarlig pakket, helst i en egen liten låsbar ammunisjonskoffert. Noen krever også at den ligger i originaleskene.
Bestiller du flybillett gjennom et reisebyrå, som er det tryggeste etter min mening, så si ifra at du skal ha med våpen og ammunisjon sånn at de sjekker at det er ok helt frem til landet du skal jakte i.
Vil du på død og liv ordne billettene selv, så sjekk i hvert fall reglene for våpen og ammunisjon hos selskapet du flyr med og ta kontakt med dem.
Innsjekket bagasje er ofte begrenset til 23kg og du må betale ekstra for våpenkofferten. Du har lov til å ta med maks 5 kg ammunisjon.
Som handbagasje bruker jeg en 35l ryggsekk, hvor jeg pakker det mest viktige. Jeg har ankommet uten bagasje så mange ganger at klok av skade pleier jeg alltid å ha et sett jaktklær i sekken (shorts, gode sokker, truse og en skjorte).
Jaktstøvlene har jeg ofte på under reisen sammen med jaktbukse og vest eller jakke. Husk alltid å ha viktige ting som medisin, minnekort, kamera, ladere, kikkert, avstandsmåler og annet i handbagasjen!
På altfor mange av mine tidligere turer har jeg som nevnt ankommet uten bagasje og våpen. Jeg har etter hvert funnet ut at et av de beste tiltakene for å unngå dette er å beregne god tid på alle mellomlandinger, for etter min erfaring er det ved dårlig tid på mellomlandingene det ofte skjer.
Jeg har også funnet ut at det er viktig å ha forsikringene i orden. Det er også verdt å merke seg at i mange reiseforsikringer er det begrensing på erstatning av våpen og optikk.
Tegn en verdigjenstandforsikring på både våpen og fotoutstyr. Da får du forhåpentligvis igjen hele verditapet. Er du uheldig og ikke får med bagasjen, er det viktig at du får papirer som bekrefter dette av flyselskapet du reiser med(PIR).
Malaria
En viktig forberedelse er å ta nødvendige vaksiner og medisin. Det tryggeste er å kontakte din lokale helsestasjon og få de vaksinene de mener du trenger, og gjør det i god tid før avreise. Der får du også greie på om du trenger antimalariamedisin.
Mange jaktoperatører annonserer med malariafrie områder, men vær obs dersom du planleggeren ekstra safari i f.eks. Kruger nasjonalpark. Da er sjansen for å pådra seg malaria der.
Hva du trenger å ha med på en afrikajakt er selvsagt litt individuelt og litt avhengig av årstid. Gode sko/støvler er kanskje noe av det viktigste.
Reiser du på en tid hvor det er problemer med mygg, særlig etter regntiden og litt utover, lønner det seg å ha med et godt middel mot innsektene.
Når det gjelder hva du kan spise og ikke i Afrika så mener jeg det er mye hysteri ute og går. Jeg har spist det meste av det jeg har fått servert og litt til og har aldri hatt problemer, men som en ekstra forsikring tar jeg en magedrikkevaksine før hver tur (Ducoral).
Ekstra patroner
En liten og lett håndkikkert med god optikk er nesten en nødvendighet og fotoutstyr med mange Gb minnebrikker.
Det er viktig at du får med mer en nok ammunisjon, og lader du selv, er det lurt å prøve om alle patronene passer i kammeret før avreise. Hvor mange patroner du trenger avhenger selvsagt av hvilken type jakt du skal på og hvor mye du har tenkt å skyte, men husk at sånne planer fort kan forandre seg underveis.
Litt kjedelig å måtte si nei til å skyte ekstra dyr fordi du er tom for patroner!
For mange patroner er et ikke problem de fleste steder i Afrika, for de er ikke alltid like lette å få tak i og er ofte en kjærkommen gave når du er ferdig med jakten. Har du Europeisk våpenpass trenger du ikke sjekke våpen ut og inn til Norge og slipper å gå på rødt i tollen.
Men du må sørge for at du har nødvendige papirer for innførsel av våpen til det aktuelle landet og også visum dersom det er et krav.
Ta med en ekstra neve dollar dersom du har råd. Litt kjedelig om din drømmekudu skulle dukke opp, og du må avstå fra å skyte på grunn av pengemangel. Lykke til i Afrika!
STORVILTJAKT
Styrer du unna etter jakt på store rovdyr, koster det ikke skjorta å jakte i Afrika. Men du bør satse på seriøse jaktoperatører og når du skal reise såvidt langt, ikke reduser antall jaktdager.
Planlegg godt med tanke på utstyr, patroner og våpen. Tren mye skyting og ikke minst bli vant med skytestokk. Glem heller ikke nødvendig utstyr, medisiner, kamera, avstandsmåler/kikkert. God tur!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.