Afrika-bølgen: Ole-Petter Sætre og Øyvind Mellum er begge enige om at de gjerne vil tilbake til Sør-Afrika på jakt, etter å ha opplevd eventyret på Thorndale.
Lesetid: 5 minutter
Torgeir Lande, Ole-Petter Sætre og Øyvind Mellum vedgår alle at de delte en ikke utypisk norsk jeger-skepsis til Afrika-jakt i forkant.
– Jeg merka det da vi kom tilbake, hvordan flere kommenterte at de hadde sett Afrikabildene på Facebook. Og jeg var jo sjøl skeptisk til hvor bra jakt det ville bli: Når du ser safarifilmer fra Afrika, virker det som om viltet tasser rundt bilene og at det nærmest bare er å gå ut og skyte. Men turen bød virkelig på gode jaktopplevelser, sier Ole-Petter.
– Ja, for min del handla det også mye om hvordan vi skulle jakte; at det var utfordrende smyging og vilt med naturlig skyhet. Her var det ordentlig jakt. Når de spennende situasjonene oppsto, var det ikke så viktig hvilken art eller troféstørrelse det var, sier Øyvind.
Oppholdet nyanserte bildet
Torgeir mener at noe av forklaringa er at Afrikajakta har et image-problem:
– Den typiske Afrika-jeger framstilles ofte som en feit, hvit riking fra Vesten som betaler i bøtter og spann for å skyte sjeldne dyr, mens lokalbefolkninga sitter igjen med ingenting. Min egen jakt har i tillegg alltid vært høstingsbasert. Dermed virker det dobbelt rart å dra dit bare for å skyte og få med seg et trofé heim, medgir Torgeir.
– Slik sett har turen nyansert bildet kraftig: Ja, noen får mer av fortjenesta, men det gir likevel lokale arbeidsplasser og mat. Det er imponerende at de klarer å skape så mye gjennom forvaltning av viltressursene. Hadde vi klart å ta ut like mye fra rådyr- og elgjakt som de klarer fra kudu og impala, skulle jeg gjerne hatt noen tusen mål her og drive som i Afrika, humrer Torgeir.
Inngjerda jakt uten gjerdefølelse
Ole-Petter som er den mest ihuga jegeren av de tre, har vært både på drivjakt og bukkejakt i Polen flere ganger. Han synes det var nyttig lærdom å hente på Afrikaturen:
– Små elementer gjør deg hele tida til en dyktigere jeger. Blant anna gjaldt det smyginga på springbuck i åpent lende, der vi brukte vegetasjonen aktivt. Det var også uvant hvor mye andre dyr påvirka jaktsituasjonene. Det er ikke ofte jeg har opplevd at virkelige aper ødelegger jakta for meg, flirer Ole-Petter, med henvisning til en situasjon der oryx-flokken stakk på 700 meter da bavianene slo alarm.
– Hva tenker dere om at jakta foregikk i hegn?
– På forhånd var jeg ikke klar over at jakteiendommene i Sør-Afrika er inngjerda – og faktisk tenkte jeg heller ikke på det underveis: Områdene er så store at viltet ikke blir jaga inn mot gjerdene, og det var ingen annen opplevelse enn at vi jakta på frittlevende, sky vilt. Her hjemme begrenser jo eiendomsgrensene hvor vi kan jakte, påpeker Øyvind.
100 prosent jakt
Alle tre berømmer måten de ble møtt ved ankomst, standard på innkvartering og mat, kommunikasjonen med jaktguidene og tilrettelegginga.
– Bare det å gå ut på trappa om morgenen og ta alt innover seg, var helt fantastisk. Landskapet, soloppgangen og viltrikdommen; det har virkelig skapt minner. Du får en annen jakt i positiv forstand i forhold til hva jeg har opplevd på andre reiser. Alt er så fortetta: Du ser dyr rundt deg hele tida, og det gir en veldig aktiv jaktopplevelse, sier Ole-Petter.
– At det tidvis var småtrøbbel med strøm og vann har jeg forstått at er en del av normalen i Afrika, og det var jo tatt høyde for med en plan A, B og C. Det oppleves som rein luksus å få bo på et så flott sted midt i jaktterrenget. Ingen kan si noe anna enn at vi ble «gøtt» ivaretatt, ler Øyvind.
Mye jakt for pengene
– Er det verdt pengene?
– Skal du på god drivjakt i Polen, koster det fort 25.000-30.000 kroner for tre dager pluss reise. Så å reise ned til Afrika for omtrent samme prisen pr. jaktdag, synes jeg ikke er avskrekkende. Det er klart det er mye penger, men det er mye jakt for pengene, sier Ole-Petter.
– Skal du skyte en reinsbukk i Forellhogna, nærmer det seg de samme prisene. I forhold til mye anna vi bruker penger på, er du iallfall garantert minnerike opplevelser. Men det er lurt å ikke ta av med tanke på hvor mange trofé man bestiller med seg hjem etterpå, sier Øyvind.
– Jeg har nok brutt en barriere for meg sjøl med omsyn til jaktreiser til andre land, og ikke bare tenke høsting og matauk. Afrika framstår likevel ett hakk mer spennende enn det meste, med annen kultur, landskap og viltarter. Det blir liksom «full pakke» med jakteventyr. Det er fortsatt rart å se bildene fra turen og vite at jeg faktisk har vært der, sier Torgeir.
– Så dere skal tilbake?
– Ja, jeg har allerede tatt kontakt med Thorndale for å ordne opp med den oryxen som det aldri ble noe av, humrer Ole-Petter.
Ti tips til jaktreisa
1. Klargjør hva du ønsker.
Drømmer du om å smyge i jungelen, skyte det største trofeet eller slappe av på jaktferie? Det er ikke alltid forenelig, så prioriter hva som er viktigst for deg sjøl.
2. Sjekk referanser – hvor og hvem som tilbyr hva.
Nordisk Safari Klub (NSK) og Safari Club International (SCI) har medlemmer som reiser jevnlig og kan gi råd. Spør også på Facebook, men sjekk at reiserådene er oppdaterte.
3. Kontakt aktuelle jaktarrangører.
Formidle dine ønsker og prioriteringer. Vektlegg god toveis kommunikasjon med jaktguiden, særlig hvis dere skal bo i camp sammen lenge og hvis du drar alene.
4. Book tidlig, både opphold og reise.
Mange steder fyller opp lista flere år i forveien. Tidlig bestilling av fly sikrer at du slipper lange mellomlandinger og dyre omkroker.
5. Lag budsjett – og husk tips.
Skal du kun jakte eller er trofe viktig? Konservering og frakt drar fort opp prisen. Spør på forhånd om tips-kutymen, som kan utgjøre 10-20 % av summen.
6. Gjør papirarbeid i god tid.
Skal du til eksotiske jaktmål, er det ikke snakk om de tre «P’er», men de tre «V’er»: Visum, våpen og vaksinasjoner. Særlig våpen må avklares tidlig, både importregler og flyfrakt.
7. Avklar en typisk jaktdag og jaktformer med guiden.
Hvor lange jaktøkter kan du forvente hver dag? Særlig viktig er ulike morgenrutiner, frokostvaner og mellommåltid.
8. Forbered deg fysisk og skytemessig.
Spør grundig, slik at jakteventyret ikke blir et slit som du ikke klarer å nyte. Brukes skytestøtte, tren med dette. Sjekk hva som er vitale treffområder på viltet.
9. Lag pakkliste.
Spør guiden om foretrukne klesfarger, samt om klesvask tilbys. Accuweather har historiske værdata. Sjekk vekt hvis du har med mye utstyr på flyet.
10. Lytt til jaktguiden.
Ikke vær verdensmester, men forhold deg til lokale jaktformer. En PH guider flere titalls jegere i løpet av et år, og har både viltkunnskap og jakterfaring du kan lære av.
Sjekk jeger.no/jaktreiser for tips til pakklister!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.