Varmevestene har litt forskjellig utforming, ulike løsninger på detaljer og er laget av forskjellig materialer. Likhetstrekkene mellom alle vestene er at ingen av dem puster spesielt godt. De egner seg helt klart best til rolig gange med lav intensitet eller stillesittende på post. Det anbefales at vesten er tettsittende og brukes tett inntil kroppen for eksempel rett utenpå en tynn ulltrøye for best effekt.
Noe du kan spørre seg selv om før kjøp av varmevest, er om du primært ønsker å bruke vesten som et mellomplagg eller ytterplagg. Dersom vesten i hovedsak skal brukes som mellomplagg, vil et vanntett stoff gjøre vesten tettere og klammere å gå i. Vi ser heller ikke poenget i å drasse med oss strøm og bruke varmevesten kun som ytterplagg når man like greit kan klare seg med en vanlig ullgenser. Dersom det regner, har man som regel en full jakke man kler på seg. For oss blir vesten stort sett brukt som mellomplagg mellom ulltrøye og vanlig ullgenser. Da er det ikke noe poeng at den er vanntett.
Lysende knapper
På en varmevest er av- og påknappen viktig. Denne knappen er stort sett i samme størrelse, men plasseringene varierer. De fleste vestene kommer med flere varmenivåer og lyser dermed forskjellige farger ut ifra ønsket effekt. Dersom knappen er sentralt i synsfeltet på utsiden av vesten, føles den raskt både sjenerende og irriterende. Vestene med synlig knapp på brystet har fått trekk for dette. Heat Experience sin vest har derimot plassering på brystet, men med en klaff over så man slipper å bli sjenert av lyset fra vesten under bruk. Swedteam har valgt å plassere den nederst på vesten, men uten noe klaff. Den føles ikke egentlig sjenerende, men samtidig må vi innrømme at det er enklere å presse på en knapp på brystet – uten at vi vil legge for stor vekt på den forskjellen. Deerhunter har knappen plassert på innsiden av en brystlomme, mens Nordic Hawk og Pinewood har valgt å ha knappen på brystet uten klaff.
Effekt
Alle vestene kan vaskes i vaskemaskin, og de leveres med mulighet for å brukes med vanlige powerbanker selv om de har forskjellige utganger. Den eneste vesten som ikke har powerbank inkludert i prisen, er Pinewood. Alt i alt er jo strøm det som gjør at vestene er effektive, samtidig er det også det som kan gjøre at plagget legges igjen hjemme – i mangel på lademuligheter under jakt. Vi kan si at vi absolutt kjenner effekten av varmeplagget, men så er det opptil enhver om det blir et plagg som prioriteres å brukes ut ifra praktiske årsaker. Vi opplever at plaggene har maks effekt dersom vi sitter inntil et tre eller noe annet vi kan lene oss mot. Da blir varmetrådene presset mot kroppen og det føles ekstra varmt og deilig.
Fleksible
De fleste vestene er stort sett laget i polyester kombinert med andre materialer. Alle vestene utenom Nordic Hawk og Deerhunter har elastisk stoff i sidene. I og med at vestene er tettsittende, er det fint at vesten ikke blir fullstendig innsnurpa som et pølseskinn når vi setter oss ned på post, men byr på litt fleksibilitet. Den eneste vesten som skilte seg ut i materialvalg, var Swedteam. De har nemlig valgt å fylle vesten sin med dun i tillegg til varmeelementer.
Finesser
Ellers er det forskjellige løsninger på lommer og jaktfinesser som også har vært avgjørende i testens evaluering. Det er to vester med litt forskjellig bruksområde som stikker avgårde som testens vinnere. Den ene er helt klart testens beste varmevest tilpasset jaktbruk som et mellomplagg. Den andre vesten er et plagg som man rett og slett bare blir glad i.