Hvordan vasker du ullundertøy og unngår du at ullgenseren blir slaskete? Hva gjør du med de små hullene i den tynne ullunderskjorta? Les ekspertråd om vedlikehold av ullundertøy!
Vask og vedlikehold av ull og ullundertøy er enklere enn du tror. Tekstilingeniør Trude Blekastad og salgsansvarlig Lars Eivind Johansen hos Aclima gir deg noen enkle råd.
Lesetid: 6 minutter
Vi jegere er flinke til å passe på tingene våre. Teknisk utstyr oppgraderes, jaktstøvlene pusses og børsa blir kjærtegnet så til de grader at fruen kan bli misunnelig. Men hva med vask av undertøy, enten det er syntetisk eller ullundertøy?
Det er et paradoks at mange slurver med vedlikehold av det utstyret vi bruker mest i løpet av et år. Her lærer du hva du bør gjøre, og hvordan du sparer penger ved at ullundertøyet vaskes riktig og holder lenger.
Det er et bredt tilbud av undertøy på markedet i både kunstfiber og ull. Selv bruker jeg begge deler til ulike formål. Mye av ullundertøyet holder høy standard, men kvalitet koster.
Når jeg kjøper ei ulltrøye for flere hundre kroner, forventer jeg at den skal vare i noen år med normalt bruk. Likevel har jeg flere stillongser med slapp strikk og trøyer med små hull i som stadig utvider seg. Er det jeg som gjør noe feil?
Stopp: I tynne ulltrøyer kan det lett oppstå bittesmå hull. Disse kan stoppes fra å bli større ved å bruke nål og tråd.
Ull – et fantastisk naturprodukt
I motsetning til i mange andre land, er ullundertøy svært populært i Norge – blant annet på grunn av lange tradisjoner. Ull er et materiale som fra naturens side har mange gode egenskaper: Det isolerer godt og tørker raskt.
Samtidig må ulltøy vaskes skånsomt, og slitestyrken er ofte dårligere enn hos mange typer teknisk tøy.
Tekstilingeniør Trude Blekastad hos Aclima mener likevel at treningstøy i ull kan ha like lang levetid som syntet-undertøy.
– Ull er fint til trening. Du trenger ikke vaske det like ofte, og dermed får ullundertøyet lang levetid, sier Blekastad.
Halvfull: Når du vasker ullundertøy skal du ikke fylle vaskemaskinen for full. Husk å bruke ullvaskemiddel: Vanlig vaskemiddel fjerner ullfettet som ellers holder tøyet mykt, og tøymykner hemmer ullas naturlig fuktopptak.
La ulla lufte
Hennes første tips for å få ullundertøy til å vare lenge, er nemlig å lufte klærne i stedet for å vaske: Lufting kan være like effektivt på ull som vask for å fjerne lukten av svette.
Mens den tekniske treningstrøya lukter stramt allerede etter et par turer i skogen, så kan ei ulltrøye lukte helt fint også etter tur nummer syv og åtte – så lenge man henger den opp når man kommer inn fra tur.
– Hvor lenge det går mellom hver vask, er opp til hver enkelt, sier Blekastad, som forteller at hun ble utfordret til å gå i den samme ulltrøya hver dag uten å vaske den.
– Jeg ga meg da jeg passerte dag 40. Men til tross for at jeg passet på å spørre hver gang jeg kom inn i et rom, var det ingen som bemerket at det luktet av tøyet.
Mellomplagg får enda mindre lukt av svette, og de fleste har ikke behov for å vaske tykke ullgensere særlig ofte.
Som nytt: En nuppefjerner kan fornye ullundertøyet ditt.
Slik vasker du ullundertøy
Å lufte klærne holder lenge ved forsiktig bruk. Men innimellom får man flekker av skismurning, kvae eller det som verre er.
Ikke kast klærne rett i vaskemaskinen eller skittentøyskurven. Forsøk heller å fjerne flekken med én gang ved hjelp av flekkfjerner eller Zalo. Skyll vekk såperestene grundig før du legger klærne i vaskemaskinen.
– Hva med blod, som jegere er utsatt for?
– Blod er litt verre, men prøv med vann eller Zalo, sier Blekastad.
Og når ullklær skal i vaskemaskinen, husk å bruke ullprogram, gjerne et program som er så kort som mulig. Finvask og andre kortprogram er nemlig ikke beregnet på ull.
– Varmt vann i seg selv er ikke så farlig for ulltøy, men i kombinasjon med mekanisk bevegelse sliter det på ulla. I tillegg er det svært viktig å bruke vaskemiddel for ull: Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer som gjør ull stivt og tørt. Vaskemiddel til ull vil alltid være flytende, sier Blekastad.
Naturull: Ikke rart at ullundertøyet blir mykt. Slik ser nemlig ren merinoull ut, ubehandlet og rett fra sauen.
Ull slites
Ull har mange gode egenskaper, men det er ikke det mest slitesterke materialet. Spesielt klær som er laget av 100 prosent ull vil før eller siden få hull.
Tynne trøyer i merinoull er svært behagelige å ha på og har blitt veldig populære. En av de vanligste formene for slitasje, er små hull, gjerne på ryggen eller ved bukselinningen. Når dette skjer, har Blekastad et tips:
– Finn frem nål og tråd og sy sting rundt hullet. Da kan du stoppe det fra å bli større.
Et annet kjent problem er at strikken i stillongsen blir slapp. Det skjer fordi svette bryter ned strikken. Dette er vanskelig å unngå etter flere år med bruk. Blekastads beste råd å stappe trøya innenfor stillongsen, slik at longsen blir mindre svett.
Sennep i snippen: Når du får en flekk på ulltøyet ditt, bør du forsøke å fjerne den så raskt som mulig.
Ull og syntetfiber
rovt sett kan turundertøy deles i to kategorier: Ull og kunstfiber. Materialet avgjør i stor grad både egenskapene til klærne og hvordan de bør vedlikeholdes. I denne artikkelen skiller vi derfor mellom disse to hovedkategoriene. De siste årene har det kommet en del undertøy av bambus. Denne fiberen har mye av de samme egenskapene som bomull når det kommer til fukttransport og isolasjon, og omtales derfor ikke særskilt i denne artikkelen.
Lengre levetid med kunstfiber
Mens ull må behandles varsomt, finnes det en rekke former for turundertøy i syntetisk materiale som tåler atskillig tøffere bruk og vask. Mens de fleste produsentene av turundertøy løfter frem sine ullprodukter, er Brynje stolte av sine tekniske klær.
– Det er ekstremt stor forskjell på slitestyrken til netting laget av ull versus polypropylen, sier salgsansvarlig Anders Ribbing Simensen.
Han mener det ikke automatisk vil være mer miljøvennlig å velge naturproduktet ull, når levetiden på syntetiske produkter kan være så mye lengre.
Løser fett: Hva som fungerer best, avhenger av typen flekk, men Zalo eller flekkfjerner pleier gjøre susen.
– Polypropylen er en vanvittig sterk fiber. Den jeg brukte på skitur sist helg, har jeg hatt i 15 år. Jeg vil si at levetiden på en netting i kunstfiber er tre til fem ganger så lang som ullnetting, sier Simensen.
I likhet med Aclima er Brynje en norsk, familiestyrt undertøysprodusent med lange tradisjoner. De selger mye netting i polypropylen, selv om de også har ullnetting.
Vær varsom: Gni forsiktig såpa inn med lunkent vann for å få bort flekken.
Tåler mer i vask
En annen fordel med undertøy i kunstfiber er at det tåler mer vask. Nettingen til Brynje bør helst vaskes på 40 grader, men den kan også vaskes på 60 grader.
– Det er det jeg liker med den. Jeg putter den i vaskemaskinen sammen med alt annet. Men du må ikke ha den i tørketrommelen, for da krymper den.
For de som bruker tøymykner er det greit å vite at dette frarådes på de fleste typer teknisk undertøy. Tøymykner kan forringe de pustende egenskapene, i tillegg til at det kan bidra til å utvikle vond lukt.
Skyll godt: Vær påpasselig med å skylle bort såperestene med vannstrålen innenfra og ut før du legger ulltøyet til vask.
– På nettingtøy er ikke materialet det viktigste; det er selve utformingen av tøyet som transporterer bort fuktigheten. Selv mener jeg polypropylen tørker raskere enn ull, men andre mener den er kaldere. Derfor tilbyr vi begge deler, sier han.
En av ulempene med syntet-tøy er at sur svette lettere setter seg i plagget. Simensens beste råd på tur er å lufte klærne. Ellers er det mulig til å vaske undertøyet på 60 grader, avslutter Simensen.
7 tips til turtøy
1) Kunstfiber er ofte sterkere enn ull. Vurder hvilke egenskaper som er mest hensiktsmessig til ditt bruk!
2) Ull trenger ikke vaskes like ofte som kunstfiber. Lufting er ofte nok.
3) Vask på 40 grader er hovedregelen også på kunstfiber, men noe turundertøy tåler høyere temperaturer.
4) Ullundertøy må vaskes på ullprogram og med flytende vaskemiddel.
5) Hvis du får flekker på ullundertøy, fjern disse raskt med Zalo eller flekkfjerner, og skyll godt med en gang.
6) Får du små hull i ullundertøy kan man stoppe disse fra å utvide seg med å sy noen sting rundt hullet.
7) En nuppefjerne tar bort nupper og fornyer favorittundertøyet ditt!
Gode jaktstøvler holder i en årrekke, forutsatt at du tar riktig vare på dem. Vi ba skoprodusenten Alfa gi oss sine beste tips – og ble sendt til en skomakermester på Gjøvik.
Du kan forlenge levetiden til jaktstøvlene dine med flere sesonger om du tar godt vare på dem. Med noen enkle grep gjør du dem klar for lagring etter endt jaktsesong.
Lettvektsutstyr er i vinden. Men hvor mye monner det egentlig på sekken hvis du går hardt til verks med kjøkkenvekta? Overraskende mye. Vi har sammenlignet lett og tungt jaktutstyr.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.