Ull absorberer damp fra kroppen. Dermed blir ikke fuktigheten liggende mot huden, noe som ellers gjør deg kald eller klam. Dette er egenskaper som ulla er alene om, og som nyere teknologi ikke har klart å etterligne.
Ulltøy behøver ikke å vaskes så ofte som andre tekstiler: Ull er selvrensende og bakteriehemmende, slik at det tar lengre tid før det lukter etter bruk. For ulla er det faktisk bedre å stå over noen runder i vaskemaskinen og heller lufte plagget etter bruk.
Genser med lange røtter
Norlender (tidl. Svale Trikotasje) er en norsk produsent med røtter tilbake til 1927, da grunnlegger Ola Tveiten (nei, ikke veislusken til Lillebjørn Nilsen) kjøpte sin første strikkemaskin og etablerte fabrikk på Osterøy. I tillegg til motepregete kolleksjoner, strikker de også klassiske ullgensere.
Test: Mellomplagg fra Härkila
I denne kategorien er Norlender genseren Hitra 352, en villmarksgenser inspirert av «islenderen». Fordi den er romslig i størrelsen, kjennes genseren som luftig og samtidig beskyttende på kjølige kvelder når den trekkes utenpå t-skjorten. Den er faktisk god å ha rett på kroppen, fordi garnet er mykt og ikke stikker slik strikkegensere kan gjøre.
Norlender genseren er tett strikket, slik at den beskytter noe mot vind. Med fullt ullundertøy blir det virkelig varmt, og med vindjakke i tillegg skal det godt gjøres å fryse.
Teknologien har kommet langt på mange områder når det gjelder klær. Men når det kommer til å holde seg varm på tur, er det ingenting som kan erstatte den rene ulla.
Det skal sies at en slik ullgenser er både tyngre og tar større plass i sekken enn mange tekniske plagg. Det blir en avveining, men selv er jeg ikke i tvil om hva jeg vil foretrekke som varmeplagg på harepost; nemlig en Norlender genser.