For dager der fjellduken ikke er nok, eller bare rett og slett tar for mye plass, så kan en lett dunjakke eller mellomlagsjakke med syntetisk fôr være en god løsning for å holde på varmen.
Vi har testet varmende jakker i flere kvaliteter og prisklasser.
Lette og pakkbare mellomlagsjakker er kjeærkomne året rundt.
Naturen har løsninger...
...og mennesket kopierer: Dunjakker er som navnet sier fylt med dun. Men mennesket kan ikke se seg slått av naturen så lett. Dermed er vi i gang med å utvikle syntetiske materialer som skal ha samme isolasjonsevne, samme eller lavere vekt, og evne til å holde på varmen når materialet blir vått. Og sist, men ikke minst, billigere å produsere, slik at vi kan få mer isolasjon pr. krone.
Korrekt bekledning
Å kle seg med flere lag er et vesentlig prinsipp for å regulere varme. Tynn innerbekledning, gjerne av ull, gir god isolasjon og fukttransport. På de kaldeste dagene kan det være verdt å bruke to tynne lag innerst, f.eks en netting og en ullfrotte. Ytterst er det viktig med klær som beskytter mot vær og vind, for eksempel membanplagg. Mellomlagets jobb er å skape gode luftlommer mellom kroppen din og omgivelsene dine. Så sørg for at det er plass til luft mellom ytterlag og innerlag for å utnytte plagget optimalt.
Mellomjakkens bruksområde
Mellomjakker lages som regel i lette materialer og krever varsom bruk. Bålfyring eller ferdsel i busker og kratt er en sikker måte å få revet opp yttermaterialet på. Sørg for å tørke plagget godt etter bruk og ikke oppbevar det i komprimert tilstand over lang tid. Ellers kan dunet miste litt av isolasjonsevnen sin.
Et isolasjonsplagg som faktisk blir med på tur, er gull verdt. Jakkene i testen veier mindre enn halvparten av en god ullgenser, og passer i topplokket eller sidelommen på ryggsekken. Dermed er disse som regel å foretrekke foran både hjemmestrikket genser og ulljakke på lange turer.
Jakkene i testen har stor prisforskjell, der fyllet nok er den store utslagsgivende forskjellen, både med tanke på type og mengde. Hovedkriteriene er plaggets evne til å isolere under romslig skallbekledning og plaggets komprimerbarhet. Alle jakkene gjør det de skal når det kommer til å holde deg varm, mens det er en del forskjeller på hvor godt klærne lar seg komprimere og hvor slitesterke de er. Det har vært fristende å skrive mer om hvor praktisk plaggene er som ytterbekledning og hvor gode de er til hverdagsbruk, men det faller utenfor den redaksjonelle planen. Men hvis du er ute etter en ekstra unnskyldning for å skaffe deg en god og lett dunjakke, så kan jeg si at alle jakkene (og vesten) er gull når du skal lufte hunden, gå på butikken eller best av alt i en kald bil på vei til jobb (eller jakt).
Uten å teste plaggene over flere år, er det vanskelig bastant å påstå at de dyreste plaggene kommer til å vare lengre enn de billigste. Det er en ren antagelse. Men om jeg ser bort ifra aspektet levetid, så kan jeg etter denne testen trygt si at en god og varm mellomjakke ikke trenger å koste skjorta.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.