Jaktjakka skal tåle både vind, vær og slitasje. En jaktjakke må ha praktiske løsninger, god hette og lommer for ammunisjon og jaktradio. JEGER kårer best i test blant 34 jaktjakker.
Sist oppdatert: 23. juli 2023 kl 15.00
JEGER kårer testvinner blant 34 jaktjakker
Hvilken jaktjakke som passer best for deg, kommer an på jaktformen din. Sitter du mye stille på post på vinteren, trenger du en jaktjakke som holder godt på varmen. Går du mye i skiftende vær, må jaktjakken være både vannavstøtende og ha gode pusteegenskaper.
Enkelte jakker er spesialsydd for spesielle behov, som hundeførerjakker. Noen jakker skal ha høy synlighet av sikkerhetshensyn, andre har kamuflasje som lar deg forsvinne i terrenget. Uansett bruk, bør jaktjakken ha gode og praktiske løsninger for utstyr.
Med JEGERs store test av jaktjakker, vil du finne den jakken som passer best til deg. Vi har testet kamuflasjejakker, skalljakker, ponchoer, anorakker, tweedjakker og ulljakker. Vi har også testet jaktjakker spesiallaget for damer.
Det er viktig å ta godt vare på jaktjakken, slik at den holder i lang tid. Vi har intervjuet kvalitetskontrollør og tekstilekspert hos Bergans, Anne Granerud, og fått de beste tipsene til vedlikehold av isolasjonsjakker og dun- og skalljakker.
Jaktjakker for alle jaktformer
Når det kommer til høy synlighet, var Dovrefjell Hunter Vision en av favorittjakkene i testen. Hunter Vision er en romslig og heldekkende anorakk med oransje markeringer som gir god synlighet både i skogen og på vidda.
Hvis målet er å ikke bli sett, og i stedet forsvinne i terrenget, var det fleecejakken Härkila Lynx som stakk av med seieren. Härkilas jaktjakke med kamuflasjemønster er laget i slitesterkt materiale som kan minne om softshell.
Når det gjelder ulljakker for kalde jaktdager, stiller Jagdhund i en egen klasse for seg med modellen Gamshorn. Jaktjakken er laget av 95% ren ull og 5% alpakka, den er lydløs og luftig og har mange gode jaktdetaljer.
Av jaktjakkene for dame, var det norske Dale of Norway som klatret helt til topps i testen med modellen Fjellanorakk Weatherproof. Med lekkert design, lydløst og varmt materiale og romslig passform, fikk jakken full pott i testen, til tross for den noe stive prisen.
Testens beste skalljakke var Brynje Expedition. Den solide og detaljrike jakke har mange funksjoner og fikk full pott i vår test av jaktjakker.
Vedlikehold av jaktjakker
– Altfor mange er for raske med å hive jaktjakken i vaskemaskinen, sier kvalitetskontrollør og tekstilekspert Anne Granerud.
Med over 14 års fartstid hos Bergans, vet hun hva hun snakker om. Granerud er stort sett å finne i systua eller i laboratoriet, hvor hun blant annet tester slitestyrke og vannsøyle på tekstilene som skal brukes til jakker, bukser og soveposer.
Ikke minst er tekstilenes tilstand etter flere runder i vaskemaskinen en viktig del av testrutinene.
– Å hive en møkkete jaktjakke rett i vaskemaskinen gjør vondt verre. Blod og skitt løser seg lett opp i kaldt vann og kan fjernes med en klut før du eventuelt vasker plagget. Om du tyr direkte til vaskemaskinen, er det fort gjort at du bare løser opp møkka og at den setter seg i fibrene. Da er det vanskeligere å få jaktjakken ren, sier Granerud.
Vi testet Dovrefjell Jeger'n som er en lang jaktanorakk med flere smarte jaktdetaljer, selv om den bærer preg av enkelhet.
Riktig stell er viktig for miljøet
På laboratoriet blir stoff til isolerende klær med dun og syntetfyll direkte mishandlet: En egen maskin gnir stoffene mot hverandre 100.000 ganger eller mot sandpapir 5000 ganger. En annen måler hvor mye styrke som kreves for å rive stoffet i stykker, mens en tredje maskin måler vannsøyle.
– Det er viktig for miljøet at vi lager ting som holder lenge. Men det er også viktig at brukerne steller plagg og utstyr riktig.
Det er for eksempel bare tøys å bruke tøymykner eller spesialvaskemiddel for skall- og dunprodukter. Graneruds spesialtips er å bruke et såpestykke med oksegalle rett på de verste flekkene. Såpa koster godt under 100-lappen hos Clas Ohlson.
Vi testet den lange anorakken Norrøna Kvinnherad Flex2 Smock. Jakken har gode jaktdetaljer som radiolomme med antenneutgang, romslig frontlomme, to ammo-lommer og hette uten stramming.
Vi testet også Pinewood Abisko 2.0, en jaktjakke spesiallaget for damer. Jaktjakka oppleves som lun og god, uten å bli for tung å bære på. Jakka er en ren damemodell og har fint snitt og stramming i livet og bunnen. Jaktjakka har også avtagbar fuskepels.
Gjør det enkelt
Når du en gang iblant blir nødt til å vaske isolasjonsprodukt i vaskemaskinen, holder det lenge med Milo og 30 grader. Men kjør tre-fire ekstra skyllinger etter endt vask om det er dun i jaktjakka:
Såpa legger seg oppå dunet og gjør det tyngre. Fjærene mister spenst og klumper seg. Da forsvinner de isolerende egenskapene.
Dunjakker må tørkes skikkelig. Da er tørketrommelen god å ha.
– Hiv i tillegg inn 3–4 tennisballer slik at dunjakka blir banket ekstra godt inne i trommelen.
Under et besøk på en av fabrikkene Bergans samarbeider med i Kina, lærte Granerud seg et lurt triks. Etter at arbeiderne hadde fylt kanalene i dunjakkene og sydd dem sammen, la de jakkene på et bord og banket dem med stokker rullet i avispapir.
– Det får dunet til å fordele seg jevnt, og bør egentlig gjøres jevnlig. Du kan se det selv hvis du sitter på post med en lang dunjakke: Rompepartiet blir klemt flatt av vekten din, og dunet skvetter ut til siden. Bank litt på jakka, så legger fyllet seg på plass igjen. Da vil du oppleve at jaktjakka varmer godt hele tiden, sier hun.
For syntetisk fyll som primaloft er ikke ekstra grundig skylling etter vask like prekært, ei heller tørking i trommel.
Bruk en stein
Granerud har akkurat kommet hjem fra sin årlige «Tour de Sy», der Bergans reiser rundt med sybil over store deler av landet og reparerer klær, deriblant en del jaktklær.
– En gjenganger på reparasjonsfronten er glidelåser. Mange tror at jakken eller soveposen må kasseres om glidelåsen ikke lukker ordentlig, men det er faktisk en veldig enkel fiks. Ofte er det bare hempen som trenger litt omsorg, sier hun.
Glidelåshempen blir litt slitt hver gang du åpner og lukker den. Er du hjemme, kan du bruke en tang for å klemme sammen «munnen» på hempen igjen.
– Er du ute og får problemer, holder det ofte å legge hempen mellom to steiner og gi den noen forsiktige kakk ovenfra med en tredje stein, sier hun.
Testvinneren i denne omgang ble Arcteryx Atom LT Hoody, som fikk full putt. Dette er en multianvendelig, lett og komfortabel isolasjonsjake som fungerer like godt som jaktjakke som hverdagsjakke.
Kaster helst ikke
På systua til Bergans står det metervis med tekstilrester, tråder og glidelåser i ulike farger. Granerud har som mål at svært lite skal kastes.
– Ofte dukker det opp en kunde som skal reparere en gammel jakke. Da er det fint at vi har tatt vare på akkurat det stoffet. Se her, disse stoffene ble brukt i dunjakker før jeg begynte hos Bergans, peker hun.
Når et produkt likevel må kasseres, tar Anne og kollegene vare på mest mulig. Deler av jakker lagres for fremtidige reparasjoner, eller sys om til poser for oppbevaring av utstyr.
Og dunet? Det suges inn i en spesialbygd støvsuger som tømmer jakken eller soveposen. Etter endt reparasjon, pumpes dunet tilbake før plagget sys igjen.
På vei ut døra blir jeg oppmerksom på en sliten skinnsekk i en glassmonter. Det er ryggsekken med meis som sykkelreparatør og jeger Ole Ferdinand Bergan lagde i 1909 fordi han fikk vondt i ryggen av datidens sekker. Resten er historie, som det heter.
– Faktisk har vi tilbudt reparasjoner i over 100 år, men vi har ikke alltid vært like flinke til å markedsføre det. Nå håper jeg at flere får vite at vi gjerne hjelper til. Målet er at produktene skal leve lengst mulig, sier Granerud.
Slik får du maks varme, hver gang
Vask bare når du må! Du kommer langt med å fjerne flekker med en klut.
Legg deler av plagget eller soveposen i bløtt i kaldt vann før du skrubber bort skitt med en klut.
Bruk det middelet som er best egnet for den konkrete flekken. Er det skismøring, vil skirens fungere best.
Dunjakker og dunsoveposer må skylles flere ganger for å få bort såperester etter maskinvask.
Bruk tørketrommel på utstyr som er isolert med dun. Det trengs ikke for produkter med syntetisk fyll.
Bank dunplagget mens det tørker, enten med tennisballer i tørketrommelen eller med en teppebanker.
Også ute på tur er det lurt å banke plagget jevnlig, slik at dunet flyter rundt i stedet for å klumpe seg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Produkt: Lang anorakk med heldekkende glidelås på begge sider.
Materiale: Syntet med 50% resirkulerte fibre, DWR-behandla (Durable Water Resistant) uten lange fluorkarbon-kjeder.
Vekt: 480 g
Detaljer: Radiolomme med antenneutgang og -hempe på begge sider, romslig frontlomme, to ammo-lommer, tommelhull-mansjetter, romslig hette uten stramming.
Produkt: Lang anorakk med heldekkende glidelås på begge sider.
Materiale: Syntet med 50% resirkulerte fibre, DWR-behandla (Durable Water Resistant) uten lange fluorkarbon-kjeder.
Vekt: 480 g
Detaljer: Radiolomme med antenneutgang og -hempe på begge sider, romslig frontlomme, to ammo-lommer, tommelhull-mansjetter, romslig hette uten stramming.