Finnes det en vanntett jaktdress som også er lydløs? Henger pris og kvalitet sammen? Er det mulig å finne en jaktdress som passer til alle typer jakt? Vi tester jaktdresser til alle jaktformer i alle prisklasser.
Norske jegere er en kravstor forbrukergruppe, som forventer en jakdress som holder regnet ute og som tåler slitasje.
Er det mulig å finne en jaktdress som passer til alle typer jakt, som er lett, komfortabel og godt utstyrt på samme tid, eller må du kjøpe en jaktdress til hver årstid og bruksområde?
JEGERs ekspertpanel av erfarne jegere har testet en mengde jaktdresser for å finne svaret på akkurat dette.
Vi har testet jaktdresser fra kjente merker som Härkila, Bergans, Norrøna, Alaska, Brynje, Pinewood, Dovrefjell, Aclima, Seeland med flere. Våre konklusjoner er basert på hva vi opplever som den mest komplette jaktdress, og hvordan detaljer og funksjoner møter jegerens behov. Vi har en separat test for jaktdress til dame.
Norges første og største breddetest av seks ulike damebukser- og jakker for jegerdamer som ikke passer helt inn i jaktdress i unisexmodell.
Fra å trave i bratte fjellsider etter fjellrype, til smygjakt på hjorten - en jaktdress bør ha gode pusteegenskaper, være lett, vanntett og temmelig lydløs. For posterings- og vinterjegeren er det i tillegg essensielt at jaktdressen holder godt på varmen.
Våre nyeste tester av jaktdresser
Kayoba Outdoor Camo - En billig jaktdress fra Jula. Denne gir deg mye jaktdress for pengene, men har også sine svakheter. Blant annet pusteegenskaper.
Chevalier Pointer Chevalite 3.0 - Vi har testet damemodellen som får gode skussmål for passform, bevegelighet, komfort og gode detaljer for den kvinnelige jegeren.
Blaser Striker - Allround jaktdress i to-lags membranløsning. Robust corduramateriale og god passform.
Seeland Avail Women - Bra passform og høy komfort, men har også sine mangler. Den har blant annet ingen radiolomme.
Pinewood Camou - En lett og luftig overtrekksdress i lys vinterkamuflasje som du trer over ytterklærne når du skal skli inn i vinterlandskapet.
Dovrefjell 3D løvcamodress - Kamuflasjedress i løvcamo i fleksibelt strechmateriale. Enkel å ta på over andre klær. Lett og praktisk med god kamuflasjeeffekt.
Brynje Explore Ventile - Jakke og bukse i tettvevd Ventile-stoff. God bevegelsesfrihet og gode puste- og luftemuligheter. Ikke helt lydløs.
Carinthia G-Loft - Jaktdress i myk og lydløs loden, ideell for jakt utover senhøsten. Isolererer godt og har gode funksjoner og detaljer. Mangler radiolomme.
Fordeler og ulemper med 2- og 3-lags jaktdress
Forskjellen på to- og trelags dresser er om innerforet er laminert til ytterforet. På tolags jaktdresser er det løst innerfor, mens på trelagsdressene er innerforet limt fast i ytterstoffet.
Det er fordeler og ulemper med begge konstruksjoner: En 2-lags jaktdress gir et ekstra isolerende luftlag i ytterbekledningen, noe som er lunt på kalde dager, samtidig som det transporterer fukt bort fra kroppen.
En annen fordel med en 2-lags jaktdress er at den ofte vil være mykere og lager dermed mindre lyd.
Ulempen er når en 2-lags jaktdress blir gjennomvåt. Det føles som om innerstoffet klistrer seg til kroppen, likt et gammelt dusjforheng. Det er ubehagelig og man mister mobilitet.
I tillegg blir 2-lagsdresser gjerne også litt mer «posete» i fasongen.
Finnes det en vann- og vindtett membran som også puster?
I testen har vi prøvd veldig mange jaktdresser, og ditto antall membraner. La oss bare fastslå: Det kan være veldig stor forskjell på pusteegenskapene til membranene.
Det skal godt gjøres å finne en membran som både holder vind og regn ute, samtidig som den slipper ut svette når vi er i aktivitet.
Derfor er det viktig å benytte luftemulighetene. Har du fått opp steamen, kan det være lurt å dra ned jaktbuksa og vrenge av seg jaktjakken for å lufte skikkelig før du setter deg ned på post eller for å raste.
Alle membraner funker dårligere når de blir skitne. For å ta best mulig vare på en jaktdress og beholde membranens funksjon, er det viktig at både jakke og bukse vaskes regelmessig, selv om de ikke ser møkkete ut.
Tidligere har man skilt mellom høyfjelldresser til rype- og reinsjakt hvor beskyttelse mot nedbør har stått i fokus, versus skogsdresser eller smygdresser hvor lydløshet er prioritert. Nå får stadig flere jaktdresser mykere ytterstoff.
Likevel er det fortsatt forskjeller. Noen jaktdresser er tykkere og stivere, andre er lette og myke. Men den karakteristiske forskjellen mellom smyg- og fjelldresser har krympet.
Isolasjon og pusteevne: membranplagg eller loddent ytterstoff?
Vår erfaring er at teoretiske forskjeller i membranens pusteevne ikke er lett å merke under alminnelig friluftsbruk. Klamhet innvendig påvirkes i større grad av hva du har under, og hvordan og med hvilke materialer jakken ellers er konstruert.
Det første har du full kontroll på selv: Bruk syntetmaterialer eller ull som transporterer fuktigheten bort fra kroppen – ikke bomull. Kle deg heller ikke for varmt i forhold til aktivitetsnivå og vær.
Hver jaktdress i testen med loddent ytterstoff oppleves fort som klammere under visse forhold.
Et loddent ytterstoff gir en tykkere jakke og større isolasjonseffekt. På milde dager blir en jaktdress som dette fort for varme og svetten siler. De absorberer også mer vann og blir klammere og tyngre når de er våte, uten at vi dermed påstår at de puster svakere. Vi anbefaler en slik jaktdress til den kalde årstiden, mens en hybriddress gjør susen i tidligjakten.
Et viktig kriterium for en jaktdress er beskyttelse mot nedbør og vind. Alle produktene funker som forventet i forhold til regn: Du holder deg tørr inntil et visst punkt – og så vil fuktigheten etter hvert trenge gjennom. Det skjer gjerne ved trykkpunkter som ryggstroppene på sekken eller på knærne om du må krype i våt myr. Husk derfor at tex-klær aldri kan garantere å holde deg helt tørr.
Når det gjelder vindbeskyttelse, skiller jaktdressene seg mer: Lengden på jakkene er ulik og ikke alle har stormklaffer foran glidelåsene.
Men det mest kritiske punktet på hver jaktdress, er hetten: Dersom uværet virkelig setter inn, er hette og krage av avgjørende betydning. Det bør også være god plass til en isolerende fjellue inni hetten.
Den beste jaktdressen bør være godt gjennomtenkt med detaljer tilpasset selve jakten: Lommer som er riktig plassert, romslige nok for hansker, patroner og GPS. Og ikke minst – en praktisk radiolomme: Antennen må kunne stikke ut uten at den kommer i veien eller er til plage.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.