En jaktbukse får ofte lide: Jegerne er notorisk verre enn andre turfolk til å traske i søle. Vi har testet jaktbukser, hybrid- og Gore-Tex bukser. Les vår guide til vask og vedlikehold av jaktbukser og Gore-Tex.
Sist oppdatert: 10. september 2023 kl 10.00
JAKTBUKSE: Vi kårer best i test blant jaktbukser, gore-tex bukser, skallbukser, vadmelsbukser og hybridbukser.
En jaktbukse skal sitte godt, både når du kryper og løper, sitter og står. Og ikke minst skal en jaktbukse tåle mye mer slitasje enn ei vanlig turbukse.
For å finne riktig jaktbukse til din jaktform, må du ta stilling til om du vil ha en skallbukse, en lydsvak vadmelsbukse eller en hybridbukse. Vil du ha en Gore-Tex bukse, eller en bomullsbukse du kan vokse eller impregnere selv? Jaktbukse med eller uten kamuflasje?
Med vår test av jaktbukser bør du kunne lettere finne den buksa som passer deg best. Vi tar også en grundig gjennomgang av hvordan man vasker Gore-Tex og impregnerer jaktbukser.
Slik tar du vare på jaktbuksene dine
Jaktbuksene vedlikeholder du ganske enkelt best med riktig og hyppig nok vask. Verken piggtråd eller bålglør er den hyppigste årsaken til at norske jegere må reparere jaktbuksa. Det er slitasjeskader som skyldes dårlig reinhold.
Det vanligste er slitte glidelåser og buksebein. Hvis du ikke vasker en jaktbukse jevnlig, bygger det seg opp med smuss og lo i glidelåsen. Glideren utvider seg, og låsekjedene flises opp på baksida. På sikt sprenges glideren eller tøyet rundt låsetappene ryker.
Møkkete buksebein skyldes at jegerne er notorisk verre enn andre turfolk til å traske i søle. Sand og smuss som setter seg i stoffet, fungerer som sandpapir når det tørker inn. Dermed gnisses buksebeina i stykker når du labber store deler av hele høsten i ei skitten jaktbukse.
Er du en som går mye, bør du ta en titt på Arcteryx Zeta LT. Denne Gore-Tex buksa er spesiallaget for folk som beveger seg til fots.
Sitka Timerline er en jaktbukse som egner seg for røffe forhold og middels lave temperaturer. Jaktbuksa har uttagbar polstring i knærne, og kan være et godt alternativ for atletiske jegere i høyt driv.
Også Fjällräven Vidda Pro har åpning til knebeskyttere, dersom man ønsker å legge inn det (følger ikke med). Over sete og knær bruker Fjällräven det slitesterke materialet G-1000.
Hvordan vaske Gore-Tex
Når du vasker Gore-Tex trenger du verken teknisk vaskemiddel eller wash in-impregneringsmiddel. Da er det vanlige vaskemidler som gjelder. Du skal ikke bruke et «2-i-1»-produkt med skyllemiddel eller bleikestoffer inkludert. Skyllemiddel kan legge igjen kjemikalierester og forstyrre Gore-Tex-membranens evne til fukttransport. Skyllemiddel/ tøymykner kan dessuten redusere overflatespenninga som gjør plagget vanntett.
Gore-Tex membranen står i utgangspunktet oppreist som ei bust, og overflatespenninga holder vann ute. Når en jaktbukse blir skitten, våt, eller utsatt for mekanisk slitasje, vil busta legge seg flat. Da reduseres både evnen til å slippe fukt gjennom, og til å holde vann ute.
Når en Gore-Tex bukse vaskes, renses membranporene og «busta» blir fri for smuss. Tilfører du varme, reiser busta seg igjen og membranen blir reaktivert. Det kan du gjøre med tørketrommel, tørkeskap eller strykejern, gjerne etter å ha lufttørka plagget for å redusere energiforbruket.
Det er bra for Gore-Tex membranens effekt å henge jaktbuksa foran ovnen, så lenge det ikke blir for varmt. Aller best er strykejern, men ikke skru det høyere enn 150 grader. Pass på at du ikke stryker direkte på lydløse plagg som har børsta overflate. Her bør du legge mellom matpapir eller rett og slett et putetrekk.
Härkila Lynx Axis MSP er en jaktbukse som tåler mye bruk og slitasje. Under testing har membranen holdt det den lover i forhold til nedbør og vind. Jaktbuksa sitter høyt i livet og har generelt god passform.
Lundhags Makke Pro MS Pants er en avansert hybridbukse med avtakbare gamasjehemper, som er skjult inne i stoffet på buksa. Hybridbuksa har fem innstillinger på anklene, slik at du får strammet den ekstra godt rundt støvlene.
Gramjegerne kan ha interesse av Brynje Hiking, en lett og luftig turbukse av solide materialer, som også vil fungere bra som jaktbukse. Turbuksa tørker raskt dersom den blir våt, og har glidelåser av god kvalitet.
En av buksene som kan smykke seg med tittelen best i test, er den avanserte skallbuksa Brynje Expedition - en gjennomtenkt, robust og komfortabel skallbukse for seriøse friluftsmennesker.
Ukentlig vask av jaktbukser med Gore-Tex
Membranplagg som Gore-Tex bukser bør vaskes oftere enn man tror.
Jakter du hver helg, kan du vaske jaktbuksene ukentlig, iallfall hvis det er intensive økter med svetting, slakting og buksering av felt vilt. Svette er salt og fett som tetter porene samt tærer på teipen i sømmene. Blod og fett fra pelsen på dyret bidrar også til å tette porene. Det skal egentlig mye til for å vaske membranplagg for ofte, for overflata på slike ytterplagg tåler mye.
Så mye for å lukte villmann en halv sesong for å spare impregneringa lengst mulig.
Du bør reimpregnere for hver 3–4 vask. Den enkleste testen er å skvette litt vann på buksa. Hvis vannet ikke preller av, men begynner å trekke inn, er det på tide å reimpregnere.
Når du vasker jaktbuksa bør du lukke alle glidelåser helt. Årsaken er at en åpen glidelås gnager mer på plagget i løpet av den mekaniske «eltinga» under vasken, samt at en halvlukka glidelås får mye juling når plagget slynges rundt i vaskemaskina, særlig under sentrifugen.
Jaktbuksa skal ikke vaskes på vranga: Som sagt er overflata robust. Derimot kan innsida med membran – særlig på 2-lags jakker med løst innerfôr – være mer utsatt. Jeg vasker Gore-Tex med utsida ut, sier Fredrik.
Vil du være på den sikre sida, kan du vaske jaktklær i en vaskepose eller rett og slett putte de i et putevar. Da gnager innsida av trommelen mindre på plagget. Her fins det ellers spesielle poser som reduserer mikroplast- og fiberutslipp til miljøet.
Det er viktig å tørke en jaktbukse skikkelig. Hvis du legger fuktige jaktbukser i en plastpose og glemmer å pakke ut klærne de første to dagene, er det helt utrolig hvor mye det lukter, og du kan slite med å få vasket ut lukten.
Vi testet Brynje Antarctic bukse, som vil holde deg varm i mange, mange minusgrader, gitt at du har dratt en skallbukse utenpå. Som jaktbukse ligger Brynje Antarctics styrke i isolasjon og komfort.
Damer og jaktbukser
Det kan være vanskelig å finne en jaktbukse som passer godt for dame. De aller fleste av damene har nok opplevd å gå på tur ikledd en herremodell som er litt for lang på bena og med belte rundt livet.
Som eneste jaktbukse for dame i denne omgang, testet vi Deerhunter Lady Raven. Denne jaktbuksa har god strech i livet og er svært fleksibel og bevegelig. Damejaktbuksa kan være litt ettersittende, men føles ikke ubehagelig eller trang.
Den har børstet ytterstoff og er lydsvak. Vi opplever derimot at innerstoffet lager noe lyd. Dette er en relativt varm jaktbukse som passer best når det er under 10 minusgrader ute.
Vi er ikke helt fornøyde med pustemulighetene, men er du på utkikk etter en jaktbukse for dame, kan det være verdt å ta en titt på denne, hvis komfort og bevegelighet vektlegges mest hos deg.
Vadmelsbukse
I den grad regulering er nødvendig: Vadmel har pusteegenskaper på en helt annen måte enn hva du noensinne vil oppleve både fra Gore-Tex og bomull. Du kan riktignok gå deg varm og kjenne at du svetter i en vadmelsbukse, men svetten absorberes.
Den store fordelen med vadmelsbukser er at du da ikke er klam lenge når du stopper opp eller setter deg på post.
Vadmelsbukser er som regel helt lydløse, og passer godt til smygjakt.
Vi testet Jagdhund Alpin 4 vadmelsbukse for herre, som med sine funksjonelle detaljer og gode ull, fikk full pott av testpanelet.
Jagdhund Gamsleiten 2 er også testet for herre. Denne har ikke noe ekstra isolerende fôr, noe som gjør jaktbuksa lett og ledig uten at jeg plages av at den klør. Denne vadmelsbuksa egner seg for jegeren som går mye.
Impregnering av jaktbukse
Det er begrensa hvor mange vask som tåles før membranplagget må reimpregneres. Har du alltid sverga til impregneringsmiddel som vaskes inn, vil du kanskje få et lite sjokk:
Man tenker nok at det er best å få gnidd impregneringa mest mulig inn, omtrent som skoimpregnering, men det stemmer ikke. Et impregneringsmiddel som vaskes inn, vil impregnere innsida av jaktbuksa like mye som utsida, som vil gi dårligere pusteevne.
Det virker i grunn fornuftig: For du pleier ikke å pusse skoene fra innsiden?
Den beste impregneringen til jaktbukser er impregneringsmidler som sprayes på. Spray til det drypper av det, og la impregneringa trekke inn i tjue minutter. Tørk vekk det overskytende for å unngå skjolder. Til slutt aktiverer du impregneringa med varmebehandling. Jaktbuksa må være vasket godt, altså helt rent, på forhånd.
Ti bud for tech-plagg
1: Vask dressen ukentlig i den mest intense jaktsesongen hvis du jakter hver helg.
2: Bruk vanlig vaskemiddel, og ingen skyllemiddel/ tøymykner eller bleikemiddel.
3: Lufttørk klærne og reaktiver membran med tørketrommel, -skap eller strykejern.
4: Impregner plagget for hver 4. vask eller når du ser at vann ikke lenger preller av.
5: Bruk spray, ikke wash in-impregnering, og dusj plagget til det begynner å dryppe.
6: Tørk i 20 min. før du tar bort impregneringsrester, Bruk varmebehandling til slutt.
7: Vask klærne før du setter på lapper, for da fester limet best. Lapping bør også gjøres før du reimpregnerer plagget.
8: Rens borrelås med fingrene, ei nål eller en tannpirker for å få ut lodotter og rusk.
9: Skal du på lange jaktturer, er det lurt å ha med et reparasjonssett for goretex.
10: I tvil om vask og vedlikehold? Sjekk produsentenes nettsider! Der finner du ofte flere nyttige «gjør det selv»-tips.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.
Produkt: Fritidsbukse i voksa LPC polyester-/ bomullsblanding (65/35 %, 235 g m2) med forsterkninger i Schoeller Keprotec ved vrista, vanntette paneler på knær og sete.
Detaljer: Lufteglidelås m/ netting på lårene. Toveis glidelås m/ hempelås i anklene m/ lufting.
Produkt: Fritidsbukse i voksa LPC polyester-/ bomullsblanding (65/35 %, 235 g m2) med forsterkninger i Schoeller Keprotec ved vrista, vanntette paneler på knær og sete.
Detaljer: Lufteglidelås m/ netting på lårene. Toveis glidelås m/ hempelås i anklene m/ lufting.