Årets NM Støver ble vunnet av Frank Ove Lia (55) og kona Anita Erichsrud (55) fra Telemark med finskstøveren B Ø Mali (5). Her forteller Lia om veien til NM-gullet og bakgrunnen for suksessen.
2XNM-VINNER: Frank Ove Lia og Anita Erichsrud vant sitt andre NM-gull på rad med finskstøveren BØ Mali. Her flankert av de som kom på andre- og tredjeplass under årets NM Støver i Vestfold. Foto: Hans Jørgen Flaatten
Lesetid: 6 minutter
For å kvalifisere seg til årets NM for støvere måtte Lia konkurrere mot 24 andre jaktchampioner fra sitt distrikt, som består av Vestlandet, Sørlandet, Aust-Agder og Telemark. B Ø Mali vant også distriktsmesterskapet.
– Distriktsmesterskapet er det mest nervepirrende for min del, da det kun er fire hunder som går videre til NM.
– Det var veldig stas for Anita og meg å vinne NM Støver på Snåsa i fjor, og et nytt NM-gull i Vestfold i år. Vi har dermed vist at det ikke var tilfeldig at vi vant i fjor. Det er veldig moro, sier Lia.
B Ø Mali sine titler:
C.I.T NJCH NUCH SJCH SUCH RR NMEP-23 NMEP 24 B Ø Mali
Internasjonal jaktchampion
Etter at ekvipasjen ble norgesmestere for andre gang, ble B Ø Mali også internasjonal jaktchampion. For å bli internasjonal jaktchampion må hunden vinne to CACIT i ett eller flere land, og for to forskjellige dommere. Begge CACIT må være knyttet til en 1. premie. Du må også ha oppnådd «Very good» på internasjonal utstilling i unghund, ved fylte 15 måneder.
– Vi var på Eksjöprøven i Sverige i februar. Der ble vi nummer fire, best av alle finskstøverne, og fikk dermed CACIT. Da B Ø Mali ble premiert med 1. Elite og CACIT i NM i Vestfold, ble hun internasjonal jaktchampion.
– Hvordan gikk hunden under årets NM?
– Hun jaget like godt begge dagene, men jeg synes hun presterte best på dag to, med tanke på at haren hun loset på gikk så spesielt - opp og ned i samme sporet. Jeg synes derfor det var en veldig god prestasjon av henne å jage uten tap. Men jeg tapte litt på jaktlyst på dag to, hunden begynte å bli kjørt.
Hva er CACIT?
En CACIT-prøve er en internasjonal jaktprøve for drivende hunder, som arrangeres i henhold til de gjeldende FCI-regler og det regelverk som gjelder for eliteprøver (EP) for støvere. CACIT utdeles til prøvens beste hund med 1. premie, og som har oppnådd minst 90 prosent maksimale premiepoeng. Minimumskrav for støver er 360 premiepoeng etter to jaktprøvedager.
Tøff oppkjøring
– Hvordan forbereder du hunden til store mesterskap som NM?
– Jeg trener henne mye, men de siste tre dagene før konkurransen er det kun restitusjon - mye mat og søvn. Etter et par tre dager er hun like pigg igjen.
Lia forteller at de hadde en tøff oppkjøring til NM. Mange var skeptiske til om han kjørte hunden for hardt, da de konkurrerte helga før norgesmesterskapet i Vestfold.
– Helga før NM deltok vi på finskstøvermesterskapet i Selbu, i Trøndelag. Der får 15 av de påmeldte jaktchampionene starte. Det var to krevende dager i våt og tung snø, men vi vant der også. Jeg har kjørt henne hardt, men ikke for hardt.
– De fire beste ekvipasjene går videre til nordisk mesterskap, som arrangeres i Telemark neste år. Det blir ekstra stas for Anita og meg å delta der, som er fra Telemark.
Lett å lese
– Hvordan vil du beskrive søket B Ø Mali?
– Det som er fint med Mali er at hun jakter sammen med meg. Hun raser ikke av gårde. I starten tar hun med seg terrenget rundt meg, før hun søker lenger og lenger ut. Det er sånn jeg ønsker å ha dem. Hun skal ikke gå forbi en harefot som er i nærheten av meg.
– Det hun presterer best på er arbeidet i los, arbeidet i tap og målbruk i fot og tap. Der er hun på topp i alt. Mål og nyansering av målet, er de viktigste egenskapene til en harehund. At hunden forteller deg hvor haren ligger i forhold til hunden. Hunden forteller deg at nå må du gjøre deg klar, for nå kommer jeg med den. Ligger hun langt bak er hun litt grov i målet og skjeller mindre. Hun sier: Jeg har med meg haren, men den ligger langt foran.
Finskstøver – formel 1
Dette er den tredje finskstøveren Lia har, også bestemoren til Mali gjorde det bra i konkurranser.
– Den første finskstøveren hadde veldig mye jaktlyst, men hun hadde ikke de samme sporforfølgingsevnene som Mali. Sita, bestemoren til Mali, kom på 2. plass i NM to ganger. Jeg vant også distriktsmesterskapet og lagkonkurransen i nordisk mesterskap med henne. Mali har bedre nyansering på målbruken, men kvaliteten er veldig lik.
– Hva er bakgrunnen for at du valgte finskstøver?
– Nei, hva skal jeg si. Du ser jo på resultatene hvorfor det er finskstøver du vil ha. Det er jaktmaskiner og hardføre hunder som tåler all slags vær. De bruker målet sitt veldig bra og korrekt. Artig å høre på. Skikkelig god intensitet og veldig god jaktlyst, som jeg setter pris på.
– Ligger finskstøveren tettere på haren enn det en drever gjør?
– Ja, du kan ikke sammenligne de to rasene. Støver er formel 1 i forhold. Den holder haren i gang med farten og sporforfølgingsevnen sin. Støveren er spesialist på å holde kontroll på haren.
– Er Mali på sitt beste nå?
– Ja, hun er i sin livs form. Mali har vært veldig stødig og stabil dette året. Når hundene er 6 -7 år er de ofte tryggere og stødigere, men det skal mye til å bli særlig mye bedre enn hun er nå.
TS-Affi leverer stabilt gode haredrev i skogen for de to eierne sine, så bra at han vant NM 2022 for støvere. I tillegg kommer han stort sett når han blir kalt på i skogen, ikke verst for en finskstøver full av jaktlyst.
Nøkkelen til suksess
Lia mener mye trening og preging er bakgrunnen for suksessen:
– Du som er trønder, vet at Petter Northug var veldig god til å gå på ski. Men han måtte trene mye for å bli god. Det samme gjelder for en god hund. De har egenskapene og evnene, men de må trene for å bli bedre. De lærer noe hver gang de er ute. Du blir ikke god av å ligge på sofaen, du må ut i skogen med hundene. Det er trening og preging som er nøkkelen til suksess.
–Hvilken dressur trener dere?
– Den daglige omgangen med hunden, lydighet og innkalling er en viktig del av dressuren. Innkalling trener jeg alltid på når vi er ute i skogen. Det skal være positivt å komme til meg. Jeg kan koble hunden og slippe henne på nytt igjen, slik at det blir positivt. Hvis Mali ikke hører etter, korrigerer jeg atferden.
Kun harejakt
Finskstøverne er allsidige hunder som brukes stadig mer på rovviltjakt, blant annet rødrev, gaupe og jerv. Lia bruker imidlertid B Ø Mali kun på harejakt. Men hvordan får han hunden til kun å jage hare?
– Når Mali var valp kom hun med en rødrev til meg, men det plukka jeg av henne. Jeg kobla henne direkte og viste at jeg ikke var fornøyd. Jeg sa ingenting, men tok henne med bort og slapp henne på nytt. Og så ble jeg veldig munter og glad da hun fant en harefot. Du må ikke vise glede til hunden når den jager feil vilt. Men jeg tror at det ligger i linjene hennes, at hun er avlet fram til å jage hare.
Hva er de tre beste egenskapene til Mali?
– Ta ut og finne haren. Målbruken. Evnen til lange losrepriser uten tap.
Bra team
I dag, fredag 29.11, reiste Frank Ove Lia og kona Anita Erichsrud med B Ø Mali til Sverige på nordisk mesterskap for støver, hvor de skal konkurrere både individuelt og som lag. Lia forteller at kona og han er et bra team.
– Det er moro at Anita jeg er sammen om dette. Vi er et bra team og koser oss på slike turer. Gode jegermiddager og et helt unikt og fint miljø. Vi gleder oss til å delta i nordisk mesterskap, avslutter Lia optimistisk.
Christer Rognerud fra Snåsa er utdannet adjunkt/lærer fra Høgskolen i Hedmark. Han jakter mest rype og skogsfugl, men jakter også hare, rådyr og hjort. Han og familien er også kjent som Villmarksfamilien, etter var ett år på tur i Norge høsten 2019. I tillegg til å frilanse for JEGER er han også en ivrig film- og naturfotograf, samt foto- og naturguide i Trøndelag for nasjonale og internasjonale gjester.
HS-Iris er den tredje jaktchampionen på rad for Helge Stikbakke i Østre Toten. Etter innjagingen var gjort unna har hun stort sett levert førstepremiedrev. Kvalitetstrening av harehundene er noe den erfarne dunkerentusiasten er nøye med.
Ove Arnfinn Hammeren (59) fra Hedmark har jaktet hare omtrent hele livet, helt siden han fikk innpass som 12-13 åring. Harehunden hans, Kviknelia’s Hjalmar, er en av Norges beste hygenhunder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.