Den tyske jaktterrieren Terror er en av flere hunder som har debutert i kunsthi foran årets jaktsesong. I Stange er det nylig etablert et kunsthi med permorev, og flere er under planlegging andre steder i landet.
KUNSTHI: I et kunsthi får du sett hvordan hihunden jobber under litt mer ordnede forhold enn ute i naturen. Det gir hundefører en viss trygghet når hunden senere får prøve seg i et naturhi.
Lesetid: 5 minutter
Tonje Bakke fra Ringsaker er en av hundeførerne som har deltatt på organiserte treninger og prøver i Stange. På treningene har hun deltatt med unghunden Terror, en tysk jaktterrier.
– Utviklingen ble veldig bratt for hans del. Første gangen vi besøkte kunsthiet var det ikke interessant. Hverken revehale eller noe annet var spennende for ham. Den andre gangen begynte han å få litt interesse, men det var ingen lyd. Den tredje gangen derimot, datt poletten ned. Han jobbet kjempebra.
– Jeg meldte han rett på en kunsthiprøve og han fikk maks score og ble prøvevinner.
Nå er det skutt tre rever for unghunden. Mye av grunnlaget ble lagt i kunsthiet i Stange.
Bra utvikling
Spesielt for innkallingen har kunsthiet vært nyttig for utviklingen til unghunden Terror. Tonje ønsker helst å kalle han inn bare ved å smatte litt ved inngangen. Fungerer ikke det, så plystrer hun litt. Men når en ivrig terrier jobber i et hi er det ikke uvanlig at ørene lukkes og rullegardina går ned. Da må det også litt roping til for å få hunden til å komme.
– Det er jo litt derfor jeg har vært litt i kunsthi med han, jeg vil jo ikke at det skal være sånn.
– Kunsthitrening er fint for unghunder fordi du kan gå inn og trene på akkurat det du sliter med i et naturhi, sier Tonje Bakke.
– Det har også blitt et veldig bra miljø rundt dette kunsthiet i Stange, legger hun til.
Bygget kunsthi i hagen
I mangel på et kunsthi for trening av hihunder på Østlandet bestemte Tanja Johansen seg for å anlegge et selv, hjemme på egen tomt på Vallset i Stange kommune.
Med hjelp av samboeren Eirik Johannessen og andre ildsjeler i Tysk Jaktterrier Klubb har hun bygget opp kunsthiet i henhold til gjeldende standard.
På organiserte treninger hver 14. dag gjennom sommeren og høsten har det møtt ekvipasjer fra hele Østlandet.
– Det er så mange forskjellige raser her. Det har blitt et så bra miljø rundt treningene. Det er ikke bare tyske jaktterrier heller, selv om det er det vi har selv. Her deltar det så mange forskjellige raser, sier Tanja Johansen.
– Jeg hadde aldri sett en parson terrier før, her har jeg sett fire-fem stykker. Det er kjempegøy. Vi arrangerer prøver som er åpent for alle, ikke bare tyskere, legger samboer Eirik Johannessen til.
– Alle skal være velkomne her, uansett oppdrett og uansett hund. Folk kjører så langt, og kommer så mange ganger for å være med på hitrening her, sier Tanja.
Tanja og Eirik har gått fra å drive kun med smygjakt og posteringsjakt til å drive med hitreninger og ettersøk på bare 1,5 år. Etter de tok inn omplasseringshunden Pippi har interessen for tysk jaktterrier blomstret opp. Begge har drevet mye med hund før på hver sin kant, men ikke dette.
De ønsker begge å utnytte og dyrke rasens allsidighet. Hihundegenskapene er med på å gjøre tyskeren til en allsidig rase. Læringskurven har vært bratt også for dem.
– Jeg er på ingen måte noen ekspert på hihund og hitrening, og møter hele tiden andre folk som er flinkere enn meg på det, sier Tanja.
Gjennom en egen Facebook-gruppe organiseres treningene ved kunsthiet på Vallset.
Jakt med hihund er en spesiell jaktform som ikke så mange driver målrettet med. En del jegere har riktignok en hihund for hånda i tilfelle revelosen går under bakken, men få går så systematisk til verks som Knut Harald Skogli.
Kommet for å bli
Kunsthi og permorev er noe som har kommet for å bli. Det er nemlig et nytt krav for hihundene; for å stille på naturhiprøve må de ha vært innom kunsthiprøve eller kunsthikurs først.
Skal du ha avlsgodkjent tysk jaktterier må du nå ha godkjent anleggsprøve, der er kunsthiprøven et av elementene i tillegg til drevprøve. Den skal også kunne gå ut i vann på kommando, uten at apportelementet er et spesifikt krav. Det siste elementet er at den ikke skal være skuddredd.
Nedi steinura er det full konsert i ulik tonehøyde. Musikken er det to fox-terriere og en basset som står for. Minken er avslørt, og nå har den søkt tilflukt i ei stor ur som leder helt ned til sjøen.
Nyttig med kunsthi
Kunsthi er det litt delte meninger om. Hundene tar det forskjellig, det er ikke alle hunder som synes det er like gøy med en kunstig rev. Noen bryr seg ikke om permoreven i det hele tatt. Spesielt om hunden allerede har vært i naturhi kan det være vanskelig å få den trigget av permoreven. Andre hunder igjen kanskje vet at dette ikke er “ekte” men tar det hele som en lek likevel.
– Personlig synes jeg det er en fin ting. Om du har tenkt å bruke den i naturhi er det lurt å ha gjort det her først. Du får trent på innkalling. Du får sett hvor hardt den går på den kunstige reven. Andre ligger kanskje for langt bak og må bygges opp litt slik at den blir litt tøffere, sier Tanja Johansen.
– Med Tonje sin hund har vi trent mye innkalling. Han la seg ned i hiet og spilte død når hun forsøkte å få han til å bryte. Nå kommer han ut på innkalling.
I tillegg til kunsthiet på Stange er det også et ved Jakt- og Fiskesenteret på Flå. På Vestlandet er det kunsthi ved Myrbø Dyreklinikk i Bergen. I Sør-Trøndelag bygges det et kunsti i Melhus.
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.