Du skal på din første jaktprøve og du er nervøs. Hva skal du gjøre og hva skal hunden gjøre? Hvordan fungerer det? JEGER oppklarer og kommer med noen tips før din første jaktprøve.
Losen går og man følger spent med. Blir det premie?
Lesetid: 7 minutter
Hva er en jaktprøve?
Jaktprøve er en test der jakthundens egenskaper bedømmes og poengsettes av en dommer. Reglene vil variere for hvilken type jaktform som skal bedømmes. Prøven er lagt opp for å være mest mulig lik en reell jaktsituasjon. En hundeeier vil nesten aldri kunne være nøytral i beskrivelsen av egen hund. Derfor er det viktig å få en objektiv beskrivelse og bedømming av hundens egenskaper. Dette sammen med utstillingsresultater er viktig i avl og valg av hunder som rasen skal bygge videre på. Man ønsker jo å avle på hunder med raseriktig eksteriør og jaktegenskaper.
Ulike jaktprøver
Det finnes prøver for alle typer jakthunder. To begrep som går igjen er separat versus samlet prøve. Separatprøve vil si at man melder opp hunden på prøve til en områdeklubb for den aktuelle rasen. Så vil hundeeier bli kontaktet og det avtales tid og sted. Samlet prøve vil si at det settes opp dato og sted for prøven og at mange kan melde seg på. Det trekkes da en dommer og terrengdel for hver hundeekvipasje. En samlet prøve blir gjerne også sosialt slik at man kan få et tips eller tre fra de som er mer erfarne i gamet.
Det er gjerne en del feil som går igjen hos uerfarne prøvedeltakere og dette vil man kunne snappe opp slik at man slipper å gjøre de samme selv. Alle som samles vil ha en felles interesse for hund og jakt slik at man vil alltid ha noe å snakke om. Man blir kjent med nye folk og man får kontakter.
Sett deg inn i reglene
Grunnlaget for poengene hunden oppnår ligger i jaktprøvereglene for de enkelte prøver. Momenter som søk, hørbarhet på mål, hvor lenge hunden henger på, lengde på søk, innkalling etc gir poeng. Hvor mye hvert moment potensielt kan gi og hva som vektes mest, er beskrevet i disse reglene.
Ved å sette seg inn i jaktprøvereglene, vet man hva dommeren ser etter og hva hunden vil tjene mest poeng på. Snakk gjerne med dommeren om dette eller en erfaren prøvedeltaker. De vil fortelle deg hva de viktigste momentene er og hva som gir mest poeng. Samt ikke minst fortelle deg hva du eller hunden ikke bør gjøre!
Hva er viktig å tenke på?
Selv om vær, vind og varierende vilttetthet kan stikke kjepper i hjulene under en jaktprøve, er det viktig at man som hundeeier optimaliserer mulighetene for hunden. Det er med andre ord viktig at hunden er i god fysisk form og at den er frisk for å kunne yte best mulig. Følg for eksempel med på avføringen hos hunden de siste dagene før prøven. Er hunden løs i magen eller har veldig hard mage, kan det være tegn på at hunden ikke er helt i toppslag. Likeledes hvis matlysten ikke er på topp eller det er andre ting som ikke stemmer.
Det kan bli en lang dag i skogen, så husk på nok mat og drikke både til deg og hunden.
Stol på hunden! Dette kan ikke sies for ofte!
Ikke la nervene ta overhånd
Når du skal ut på din første prøve, tenk at dette er en vanlig dag i skogen på trening eller jakt.
Man ønsker at hunden skal vise seg fram fra sin beste side og det er helt normalt å være spent og nervøs. Alle prøvedeltakerne er det, selv de erfarne. Spesielt hunder som jobber tett opp mot eier vil merke hvis noe er unormalt. Litt spenning eller nervøsitet vil hunden som regel overse, men er man anspent og oppfører seg helt utypisk, vil dette kunne prege hunden negativt.
Ofte er det fører sin feil hvis hunden ikke leverer. Merker man at det begynner å koke i hodet, er det ingen skam å be om en liten pause for å klarne hodet. Alle som deltar på prøver har hatt det slik og dommerne er vant med det, så ta en pause hvis du trenger det.
Ikke gi opp
Mye uforutsett kan ødelegge; vær, vind, dårlig tetthet av vilt i terrenget man går i etc. Uansett så må du ikke gi opp og miste motet! Har man jaktet litt, så vet man hvor fort ting kan skje. På få minutter kan det snu fra noe som ligger an til ikke premie til førstepremie! Særlig kan dette skje feks på bandhundprøver der man plutselig kommer opp i en vindtrekk der hunden får vær av elg før både fører, hund og dommer ser elgen etter en vellykket ansmygning. Selv på turen tilbake kan man finne vilt som har kommet inn i terrenget siden man gikk der tidligere på dagen. Så man må beholde trua og roen helt til prøven er slutt.
Bruk dommeren
Ikke være redd for spørre hvis det er noe du lurer på! De fleste dommere vil gjerne at ekvipasjen deres skal lykkes. Dommeren er ofte godt kjent i terrenget og kan komme med råd for feks hvordan man bør gå i kupert terreng for å fange opp vinden best mulig, da denne kan skifte og variere veldig rundt om. Det er ikke sikkert det passer å spørre i skogen hvis man må være stille, men spør da gjerne etterpå eller før prøven. Dommerne er gjerne svært erfarne hundeførere og jegere slik at de kan sitte med mye verdifull informasjon og tips under skyggelua. Man kan ikke velge dommer selv. Ved en samletprøve vil dommer bli trukket mens ved separatprøve vil områdeklubben bestemme dommer.
Informer dommeren
Informer dommeren hvis hunden din gjør spesielle ting under jakt feks hvis den endrer oppførsel når den kommer på bjørnespor, hvis den slipper ned halen når den ser elg, hvis den driter første gang den får direktetrekk fra hjorteviltet etc. Men informer om dette i forkant av prøvestart og ikke kom med det etterpå. Merker du feks under en bandhundprøve at dere nærmer dere elg, så be dommeren henge tett på for at vedkommende skal få se elgen. Spesielt viktig er det at du passer på å ha dommeren i «ryggsekken» når dere går over bakketopper og at dommer ikke er 10-15 meter bak. Dommeren skal jo helst være mest mulig oppe i situasjonene for å kunne bedømme hundearbeidet.
Stol på hunden
Når man føler at mye står på spill, er det lett å falle for fristelsen å mene at man vet bedre enn hunden. Gjør for all det ikke det! Du MÅ stole på hunden. Kommer du opp i en situasjon der dommer og hund ikke er enige om hvor viltet er, skal du stole på hunden. Hunden har bedre nese og hørsel enn selv den beste jaktprøvedommer. Dette er en situasjon du sannsynligvis vil komme borti før eller senere.
Premie er bra!
Man skal ikke være misfornøyd hvis man ikke får førstepremie. Tredje premie betyr at du har en hund som er premiert for sine jaktegenskaper, sin jaktlyst og det er bra. Du har en hund som jakter, men forholdene i dagen gjorde at dere ikke lykkes fullt ut.
Faktisk kan det være en veldig god jakthund, selv om den ikke får førstepremie. For dine behov kan faktisk en førstepremiehund for eksempel være uhensiktsmessig hvis du har et lite terreng og ønsker at en løshund eller rådyrdriver skal legge av dersom dyret drar ut. Dette er egenskaper som kan straffes på en prøve, men for ditt behov under jakt kan det være praktisk.
Alle har hatt dårlige prøvedager!
Til slutt kan man oppsummere hva man bør gjøre under en jaktprøve med følgende: Tenk at det er en vanlig dag i skogen, gjør som dere pleier og stol på hunden. Og en ting til slutt – alle som har gått jaktprøver har hatt dårlige prøvedager i skogen!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.