Norgesmesterskapet for stående fuglehunder i skogsterreng gikk av stabelen i Steinkjer helga 21. - 23. oktober. Over 70 stillende hunder fordelt på 10 hunderaser var med på å sette sitt preg på mesterskapet, som til slutt sto igjen med en vinner som også tok seieren i NM vinter tidligere i år.
VINNERDUO: Hundefører Rune Fossum og Speldragets J-The Boss fant fuglen og leverte til gull, blant mange dyktige hunder. (Foto: Jan Gogstad Thorsen)
Lesetid: 7 minutter
NM skog er et høydepunkt for mange av de som driver med jaktprøver, der hundene virkelig får testet evnene sine blant de beste fuglehundene i landet, der alle startende hunder har fått 1. premie AK eller VK premie senest to år bak i tid.
I fjor hadde Norsk Pointerklubb oppdraget som arrangører av norgesmesterskapet. I år var det Norsk Münsterländerklubb sin tur, som i samarbeid med Steinkjer Jeger- og Fiskerforening arrangerte NM skog 2022. Hovedkvarteret var på Nordheim Kurs- og Konferansesenter, med beliggenhet ca. 3 mil inn i landet fra Steinkjer.
72 fuglehunder i kvaliken
Til stor glede blant to- og firbeinte var skogsfuglen tilstede i hvert fall de første dagene; alle terreng hadde observasjoner gjennom helga, og med det lå det til rette for mange flotte fuglearbeid.
– Vi hadde mye terreng å boltre oss på under prøvedagene, med hele 15 ulike terreng til disposisjon, som ble fordelt på partiene. Det viste seg å være lurt å ha med kjentmenn ute i teigen- noe som også ble viktig i finalen, der ingen av partiene fant fugl, forteller Jan Gogstad Thorsen, mediekontakt for NM skog.
Samtidig som mesterskapet gikk av stabelen ble det også arrangert en åpen skogsfuglprøve, slik at hunder som ikke ble kvalifisert, fortsatt kunne være med på jaktprøve. For NM skog startet det hele med kvalifiseringsrunder på fredag. Der ble det sendt ut totalt 12 partier med 6 hunder i hvert parti. Totalt var det altså 72 lovende fuglehunder som skulle kjempe om plasser til semifinaler.
Skogsfugl i alle terreng
Under NM skog drives det slipp med én og én hund, slik at dommerne har oversikt, da det ofte er tett vegetasjon og vanskelig å holde oversikten om flere er ute samtidig. Dette er litt annerledes enn for eksempel NM vinter, som har to hunder i slipp om gangen. Videre så har hver enkelt hund to slipp, ett på 30 minutter, og ett på 15 minutter. Med på alle partiene var det i tillegg til dommere, også lokale kjentmenn som var med på å stake ut kursen til terreng som hadde gode muligheter for skogsfugl.
– Under kvalifiseringen på fredag ble det observert fugl i alle terrengene, alt i fra 1 - 17 skogsfugler i de ulike terrengene. Det var også premie til den kjentmannen som pekte ut det terrenget som holdt flest fugl, og han som var best kjent hadde rundt 30 observasjoner på terrenget på de 3 dagene, forteller Thorsen.
Hvor ble det av skogsfuglen?
Været var også på arrangørens side denne helga, etter en periode med mye nedbør.
– Vi var heldig og hadde været med oss. Det var ikke "knaseføre", men det var frost om morgenen selv om tela ikke hadde satt seg. I forkant av helga hadde det vært en god del regn, så det var skikkelig bløtt ute i terrengene- myrene var fulle av vann. Under finalen var det også helt vindstille, som bydde på utfordringer for hundene i forhold til vitringen. Det kan også være en del av årsaken til at det ble vanskelig å få fuglearbeid på finaledagen, forteller han..
Etter at alle partiene var gjennomført fredag, var det 31 hunder som kjempet i semifinalen på lørdag, fordelt på 6 partier. Det ble uhyre spennende i finalen søndag, der 16 hunder fordelt på 3 partier skulle kjempe om tittelen som Norgesmester i skogsfugl. Det var nemlig ikke snurten å se av skogsfuglen i terrengene som finalepartiene skulle jakte i, og derfor ingen fuglearbeid. Som et resultat av ingen fuglearbeid ble de 6 beste hundene tatt ut til en superfinale i et nytt terreng- som heldigvis huset fugl. Det var på ingen måte tett mellom fuglene, men det ble noen godkjente arbeid som gjorde det mulig å kåre en vinner.
J-The Boss ble nok en gang "the boss"
Og årets vinner ble vorsteh strihår, Speldragets J-The Boss, som før har vist at han er en riktig så god fuglehund. tidligere i år stakk han av med seieren under NM vinter på Andøya. Men det er på ingen måte en garanti for å gjøre det bra på skogfugl. Og forberedelsene i forkant av mesterskapet har heller ikke vært helt optimale.
– Under derbyhelga tidligere i høst ble Boss skadet, der han fikk et dypt kutt på den ene forlabben, og det er jo klart at forventningene rundt å stille til start i NM skog var ikke spesielt høye der og da, forteller hundefører Rune Fossum.
– Med nødvendig ro og pleie helga før så ble Boss raskt bedre og vi fikk inn et par dager med trening i skogen før startskuddet gikk. Vi fikk "kalibrert" Boss litt tidligere samme uken som mesterskapet, slik at han ikke skulle legge avgårde på lange søk når helga kom. Det hjalp på med litt trening, men det hang likevel i en tynn tråd en periode under semifinalen, der han dro på langt ut og var borte men kom tilbake innenfor slipptida. Dommerne signaliserte at tida begynte å renne ut, men i siste liten fikk jeg plystra han inn, så det var på hekta at vi berget oss, forteller Fossum.
Når det gjelder som mest
Noe av det som er utfordrende, spesielt i skogsfuglterreng, er det å finne igjen hunden dersom den står. Her er det ingen GPS-sendere til å hjelpe deg, og står hunden først i tetta så kan det fort bli vanskelig.
– Litt som under NM vinter, så fikk Boss det til mot slutten, når det gjaldt som mest. I vårt finaleparti var det kun en tomstand som Boss hadde under sine slipp. Med det som resultat var jeg sikker på at vi var ute av gamet når vi nådde bilen. Det viste seg imidlertid at ingen av de tre finalepartiene hadde noe bedre resultat. Totalt var det 3 hunder som hadde hatt tomstander, så Boss var dermed tatt ut og klar for en superfinale, forklarer han.
– I superfinalen søkte Boss veldig godt, og ble etterhvert borte i ei slukt under slippet. Jeg hadde store antagelser på at han sto i stand, og fulgte på opp i slukta for å lete etter han. Der fant vi han i stand, og på vei opp letter det en orrhane. Under utredning så går Boss inn i ny stand, og får en kanonreis på en ny orrhane under ei skjørtegran. De trykket overraskende bra, og fuglearbeidet hans var bokstavelig talt gull verdt, forteller hundeføreren.
Ikke som alle andre hunder
Rune Fossum driver kennelen Brandsegg Søndre, som blant annet har oppdrett av vorsteh strihåra, som Boss naturligvis er en del av. Men det er noe helt eget med denne hunden, som kanskje ikke er så lett å beskrive:
– Boss er ikke helt som andre hunder jeg har hatt. Han har noe eget. Han er fenomenalt god på å finne fugl, og er helt besatt av å finne ryper og skogsfugl. I tillegg har han en ro i hodet, og holder seg konsentrert over lang tid på jakt og på prøver. Han er litt annerledes, og på sett og vis en nerd i hundeversjon. Dette gjør jo at han er utrolig artig å være på jakt med, for det er stort sett bare å slippe han så finner han fugl. Mye av søket hans går ut på å ta vendinger hit og dit, og han tar hele tiden vurderinger på hvor han svinger inn; det er ikke bare full gass rett frem, avslutter Fossum.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.