Hvem ønsker ikke stundom hjelp fra høyere makter når jakthunden skal kalles inn? Riktignok er det ikke himmelhøye GPS-satellitter, men VHF-samband som driver dressurfunksjonen i Garmin Alpha, men nyttig er det lell.
Lutter øre: Beaglen Buster er "all ears" når Kristin Fossmo trykker på Alpha-enheten og det piper i peilehalsbåndet.
Lesetid: 5 minutter
Da Garmin lanserte arvtakeren til «gamechangeren» Astro, var de to dressurknappene på nye Alpha noe av salgsargumentet. Men det avstedkom ikke den helt store oppmerksomheten, uvisst av hvilken årsak.
Eller – det er alltids mulig å komme med noen teorier, med stor fare for å tråkke noen på tærne: En ting er at de mest aktuelle hundeeierne – rådyr- og harehundfolket – kanskje ikke er mest kjent for å være på hogget innen videreutvikling og endringsvilje. En annen ting kan være at Miljødirektoratet, som håndhever det meste av regelverk omkring jakt, ei heller er kjent for å omfavne ny teknologi. Ja, med unntak av miljøammunisjon, sjølsagt.
Mattilsynets domene
Men i dette tilfellet er det ikke Miljødirektoratet som er gralens vokter. Når det kommer til hundehold, er det Mattilsynet som forvalter Lov om dyrevelferd.
En første sjekk på Mattilsynets nettsider virker i så måte ikke lovende. For trening av hund, henvises det til en lett omskrevet versjon av §26:
«Hunden skal ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger eller belastninger under trening». Og videre: «Fjernstyrte dressurhalsbånd som påfører hunden ubehag som lyd, sitronsprut, vibrasjon og liknende må bare brukes under direkte overvåking av kompetent person som aktivt trener hunden i avgrensede tidsperioder.»
Rammer bjeffehalsbånd
Seksjonssjef Torunn Knævelsrud ved seksjon dyrevelferd i Mattilsynet forklarer imidlertid hensikten:
– Det var populært en periode med dressurhalsbånd som var delvis automatiserte. Dette dreide seg særlig om bjeffehalsbånd som automatisk påførte hunden ubehag med sprut eller ulyd hver gang hunden bjeffa. Hvis hunden snubla og klynka i fallet, risikerte den å få «straff». Det var dette vi primært ville komme til livs, sier Knævelsrud, som understreker at hun kun uttaler seg på generelt grunnlag.
Hundefløyte gjort elektronisk
– En innretning for innkalling som kombineres med positiv forsterking og belønning, kan jeg vanskelig se for meg at kommer i konflikt med lovverket. Dette har ingen kobling mot straff eller ubehag. Det blir bare en annen variant av ei hundefløyte.
Når hun blir forklart at pipelyden er omtrent som timesvarselet på et digitalt armbåndsur og at vibrasjonsvarselet er svakere enn mobiltelefonens lydløs-varsel, ser hun ingen grunn til regulering:
– Det er sjølsagt et spørsmål om hvor sterk vibrasjon som utløser ubehag. I den grad den er justerbar (det er den ikke, red. anm) kan det være nødvendig at produsenten utstyrer produktet med advarsel, og at forbrukeren får et aktsomhetsvarsel. Men ut fra det du forklarer, ser jeg ikke dette som noe annet enn ei fjernstyrt hundefløyte, konkluderer Knævelsrud.
Beepen berga beaglen
En som har tatt i bruk den nye teknologien, er beagleoppdretter og jaktprøvedommer Tor Harald Valseth. Det var først i beagle-tispa Mollys tredje sesong at han begynte bruke Alpha, da hans bedre halvdel trua med å inndra alle jaktlisenser etter søndag formiddag. Når sant skal sies, turte han sjøl knapt slippe bikkja på formiddagen før kveldsvakter. Med andre ord – tid for nytenking.
– Jeg følte meg jo mer som sjåfør enn som jeger. Jeg skyssa henne ut på jakt, og hun dro på jakt aleine fram til jeg henta henne på stadig nye steder. Hun var mye hardere på innkallinga enn hannhunden som jeg hadde tidligere. Men med Alpha-båndet var det som et trylleslag: Det virka som hun hadde lest manualen vel så grundig som meg, humrer Valseth.
Vinn-vinn
– Nå kan jeg kalle av beagle-tispa i en hvilken som helst los, om det så bare er fem sekunder etter uttaket. Jeg ser dette som en vinn vinn vinn-situasjon, sia det er tre parter: Ved at jeg kan kalle av bikkja når losen går ut av terrenget eller dersom det er los på rådyr etter 23. desember, slipper viltet unødig forstyrrelse. Hunden kan på sin side kalles inn dersom den beveger seg mot «farlig terreng», så som trafikkerte veier eller vann med tynn is. Og jeg som jeger får jakte mer effektivt, ved å slippe dødtid knytta opp mot innhanking av bikkjer i nabo-kommunen, sier Valseth.
Positivt i NHKF
Ettersom Valseth er jaktprøvedommer for Trøndelag harehundklubb innen løs på drevet halsende hunder, ble noen innen regelkomiteen for Norske Harehundklubbers Forbund (NHKF) kjent med erfaringene hans. Nå er Garmin Alpha og dressurfunksjonen oppe til vurdering hos revisjonsrådet. De gjennomfører høringer på jaktprøvereglene hos raseklubber og lokale klubber hver femte år, før representantskapet vedtar endringer.
– Tidligere har det vært slik at denne type hjelpemidler automatisk har diskreditert prøveekvipasjen ned til en 3. premie. Men dette er under endring med det regelverket som nå er sendt ut på høring. Her er vår innstilling at vi åpner for alt, sier leder Carl-Johan Rimstad i NHKFs revisjonskomite.
Forslag fra neste høst
Revisjonskomiteen foreslår følgende vedrørende bruk av peileutstyr:
Bruk av peileutstyr er frivillig for hundefører.
Peileutstyr kjøpes og anvendes på hundeeiers/-førers regning og risiko.
Lospoeng skal ikke gis på grunnlag av peileutstyrets losindikator eller på annen måte ut fra peileren.
Dommeren kan støtte seg på peileutstyr for å gjøre diverse observasjoner under prøvedagen.
Innkalling ved hjelp av tekniske hjelpemidler som vibrasjon, lyd- eller lyssignal tillates såfremt det ikke er i strid med dyrevelferd eller de til enhver tid gjeldende lover og forskrifter gitt av Mattilsynet. Strøm-impuls er ved lov strengt forbudt å anvende.
Ildtang hos andre hundeklubber
– Jeg har sjekka med Norsk Kennel Klub og de andre jakthundklubbene, men det ser ikke ut til at noen har villet ta fatt i dette. Jeg ser ingen grunn til at et teknisk hjelpemiddel som sikrer at hunden faktisk hører innkallinga, skal diskvalifisere. Hvis det gir ekstra sikkerhet for både hund og eier, kan jeg ikke skjønne hvorfor vi skal forby dette, sier Rimstad.
Han vil ikke foregripe høringen i de lokale harehundeklubbene, men bemerker at det så langt ikke har vært innsigelser. Det nye regelverket vil bli gjort gjeldende fra høsten 2019. Forutsetninga er sjølsagt at Mattilsynet ikke setter ned foten for bruk av denne typer hjelpemidler.
Slik gjør du det
På Garmin Alpha har du tre knapper i overkant av displayet. Knappen til venstre er pipelyden, og knappen i senter er vibrasjon (knappen til høyre er lyset på halsbåndet).
Test gjerne på deg sjøl for å skjønne hva det dreier seg om: Pipelyden er omtrent som timesvarselet på et armbåndsur. Vibrasjonen er svakere enn det mobilen din avgir i lydløs-modus.
Husk at dette skal være positiv forsterkning. Start med korte innkallinger, der veien fra lydsignal til ros i form av godbiter, er svært kort.
Øk avstanden etter hvert. Som med all innkalling: ALDRI fall for fristelsen til å bli utålmodig og kjeft når hunden først responderer på tredje forsøk.
Pass på at koblinga mellom signal og belønning er kortest mulig. Etter hvert som hunden kommer lengre unna deg, kan det være hensiktsmessig å gjenta varselet akkurat idet hunden er innafor rekkevidde til å få belønning. Da er du sikker på at koblinga er «ferskest» mulig.
Etter hvert som innkallinga sitter, kan du trappe ned på bruken av godbiter. Men sørg for at det alltid ligger en solid porsjon ros i «mottaket» når hunden kommer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.