Ønsker du å delta på hundeutstilling, men lurer du på hvordan du skal melde deg på, hvordan utstillingen foregår eller på hva du må passe på for å øke sjansen for premiering? Her er tipsene.
Ingen fremmedfrykt: Tren hunden på hva som venter den i ringen. Dommeren skal kjenne og klemme på hunden, og sjekker blant annet tannstillingen.
Lesetid: 7 minutter
I en tidligere artikkel fortalte vi hvorfor hundeutstillinger er en viktig del av avlsarbeidet: Dette bidrar til å opprettholde jakthundene våre så spreke, friske og velegnet som mulig for vår jaktform. Forhåpentligvis er du blitt motivert til å stille hunden på utstillingene som arrangeres nå utover våren og sommeren. For at dørstokkmila ikke skal bli så lang og høy, har vi laget noen tips til hvordan du melder deg på, hvordan du forbereder deg til utstillingen, og hvordan ting foregår på den store dagen.
Hunden må være renraset. Som vi skrev i forrige artikkel, er det ulike utstillinger og dermed litt forskjellig hvor din rase kan delta. Det finner du ut ved å sjekke terminlistene til Norsk Kennel Klub (NKK.no).
Påmelding
Generelt kan vi si at hunden må være fylt ni måneder for å delta i offisiell klasse og få resultatet registrert på registertjenesten Dogweb (www.dogweb.no) som du finner via NKK.no. Her finnes helsedata, kullregistreringer, utstillings- og prøveresultater og statistikker for alle innmeldte hunder.
Det finnes valpeklasser (4-6 mnd og 6-9 mnd) som er fin trening, men merk at resultatene her er uoffisielle/ ikke tellende.
I dag foregår all påmelding elektronisk. Du finner info inne på NKK.no eller "Din Side" på NKK. Hunden må være registrert i Norsk Kennel Klub eller register som er anerkjent av NKK. Den skal være ID-merket og dette nummeret oppgis ved påmelding. Det er også en selvfølge at hunden er vaksinert etter gjeldende regler.
Som medlem i NKK eller samarbeidende klubber får eier medlemspris. NKK og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har en samarbeidsavtale om blant annet kompetanseheving og opplæring for jakthundraser/ jakthundeiere og bruk av hund på jakt. Jakthundprøver og jakthundutstillinger er også en del av dette samarbeidet. Husk derfor å huke av at du er medlem i enten hundeklubb eller NJFF når du melder deg på, for da betaler du medlemspris.
Klasser
Hundene deles inn i ulike klasser, alt etter alder og tidligere oppnådde resultater:
Juniorklasse JK: 9 – 18 mnd
Unghundklasse UK: 15 – 24 mnd
Åpen klasse AK: Fra 15 mnd
Brukshundklasse BK: Fra 15 mnd, dersom hunden er bruks- eller jaktpremiert. Krav og raseliste finnes i utstillingsreglenes pkt 16
Championklasse CHK: Hunden er registrert som champion i NKK/ annet lands kennelklubb
Veteranklasse VK: Hunden er over 8 år
Har du en hund på 17 måneder, kan du altså velge å stille i JK, UK eller AK. Still i den klassen som er mest til fordel for hunden din: Det er bedre å stille i JK hvor hunden er mest utviklet, kontra i AK hvor den må konkurrere mot voksne hunder som kan være mange år eldre. Dette gjelder særlig hannhunder som vokser seg kraftigere etter at de har passert to år.
«Det skal så lite til for å vise hundens beste sider, og man trenger ikke gjøre fryktelig mye utav det.»
Forberedelser
Det er en del som stiller hunden totalt uforberedt på utstilling. De skal «bare» ha god nok premiering til å utløse et jaktchampionat eller bli avlsklarert. Men det skal så lite til for å vise hundens beste sider, og man trenger ikke gjøre fryktelig mye utav det.
Dommeren skal kjenne over hele hundens kropp, inklusive tannsjekk og om hannhunden har begge testiklene på plass. Det er altså en stor fordel om hunden er vant til håndtering og lar seg berøre uten problemer – også av vilt fremmede mennesker. Dette kan du gjerne trene på i hjemmemiljø hvor du lar venner og kjente få tafse litt på bikkja di, og mer enn litt standard kos.
Noen hunderaser krever pelsstell før utstilling. En strihåret dachs eller en petit basset griffon vendeen må nappes i god tid før utstilling, mens en setter bør børstes og kanskje få klipt faner (hårene på beina). Min egen rase krever kun børsting av hale. Bading skjer kun dersom han har ramla i et gjørmehull rett i forkant.
Sjekk rasestandarden eller hør med oppdretter dersom du er usikker på hva som skal til for din rase.
Ringtrening
For å vise bevegelsene sine, må hunden kunne trave i passelig tempo, både i en sirkel og att og fram på gulvet. Du skal ha hunden på din venstre side og dere skal løpe mot klokka. Årsaken til dette er at dommeren skal kunne se hunden fra alle sider uten at du er i veien. Når dere løper fram og tilbake, skal dommeren kunne seg fronten og hvordan hundens bevegelser ser ut bakfra.
Hunden skal også kunne stå stille i et par minutter slik at dommeren får sett hele siluetten. Noen raser skal stå med beina litt bakover, mens andre typer skal stå med «ett bein i hvert hjørne». Det beste er om hunden din står naturlig. Men er du usikker på hvordan du skal stille hunden, så hør med oppdretter eller raseklubben din: Det kan godt hende at de i tillegg har noen knep for å få hunden til å stå riktig.
Hva må jeg ta med meg?
Et bur kan være greit å ha med seg, slik at hunden kan få ligge i fred fram til det er deres tur inn i ringen. Er det en større utstilling med mange deltakere, kan det nemlig bli en del timer å vente på tur.
Bæsjeposer, stol og vannskåler, samt noe å bite i, kan også være lurt. Og ikke glem å ta med vaksinasjonpapirene og utskrift av startnummeret som du gjerne får tilsendt på epost en ukes tid før utstillingen.
Husk å ta med utstillingsbånd! Det er et tynt bånd, helst i samme farge som hunden slik at det synes minst mulig, som samtidig gir deg kontroll over dyret. Jeg har sett hunder bli stilt i taustumper og flexibånd og det er ikke å anbefale, for slikt fungerer svært dårlig når du skal vise hunden.
Din egen bekledning bestemmer du selv, men hele og rene plagg er en selvfølge. Jeg bruker ofte jeans, joggesko og en genser med en dressjakke over. Poenget er at det skal være behagelig å gå/ løpe i. Er utstillingen utendørs, så kle deg etter været.
Gangen i utstilling
Beregn god tid ved oppmøte. Da slipper du stress, noe som fort smitter over på hunden. Er du for seint ute, så mister du sjansen din til å få vist hunden. Finn ringen din og børst over hunden dersom det er nødvendig.
Følg med på hva ringsekretæren sier. Dette er personen som roper opp nummeret og rekkefølgen dere skal stille i. Si gjerne fra til ringsekretæren om at dette er din første gang på utstilling. Vedkommende vil da veilede deg hele veien.
Man begynner alltid med hannhundene, og rekkefølgen går fra junior til veteran: Hundene bedømmes først individuelt. Får hunden «excellent» (se faktaboks) i første runde, går den videre til konkurranse i klassen. De hundene som får «very good» skal også inn i konkurranseklasse dersom ingen eller færre enn fire stykker har fått excellent.
Får hunden CK i konkurranseklassen, skal den være med å konkurrere i BHK/BTK (beste hannhundklasse/ beste tispeklasse). I konkurranseklassen konkurrerer man også om å få cert som du trenger tre stykker av for å bli champion. Det deles kun ut et hannhundcert og et tispecert for hver rase.
Vinneren av BHK/BTK kan tildeles CACIB på internasjonale utstillinger, men ikke så lenge hunden er junior eller veteran.
Finalen
Så er det tispenes tur etter samme prosedyre. Når beste tispe er kåret, konkurrerer hun mot beste hannhund om å bli best i rasen (BIR). Den som blir nr to blir best i motsatt kjønn (BIM).
BIR-vinneren konkurrerer mot de andre BIR-hundene i sin gruppe om å bli BIG (best i gruppen). Den som blir BIG1 skal til Best in Show og konkurrere mot de andre gruppevinnerne om å bli utstillingens beste hund. Her kåres BIS 1-BIS 4.
Når det gjelder utstillingens kritikker – altså dommerens bedømming av din hund – så legges denne fortløpende ut elektronisk på www.dogweb.no når det er NKK-utstilling. På nasjonale utstillinger er det fortsatt vanligst å få kritikken skriftlig.
Ord og uttrykk
På en utstilling premieres hundene etter følgende skala:
Excellent : Hund som i all vesentlighet tilsvarer rasens standard og som presenteres i utmerket kondisjon, viser et harmonisk velbalansert temperament, holder utmerket klasse og har utmerket helhet. Hundens utmerkede kvaliteter i forhold til raseidealet tillater at dommeren kan se bort fra mindre detaljfeil. Hunden må ha tydelig kjønnspreg.
Very good: Hund som godt tilsvarer rasens standard, som er velbalansert og i god kondisjon. Mindre feil kan tolereres, men ingen som negativt påvirker helhetsinntrykket. Denne premieringen kan kun gis til hund av meget god kvalitet.
Good: Hund som tilsvarer rasens standard og hvis eksteriøre feil er av mindre fremtredende karakter.
Sufficient: Hund som tilsvarer rasens standard, men som ikke har rasens alle karakteristiske preg eller har bristende fysisk kondisjon.
0 premie: Dette går på gemytt, aggressivitet. Tre nuller og hunden er utestengt fra all aktivitet resten av livet.
KIP (kan ikke premieres): Dette kan være at hunden halter, vises i for dårlig kondisjon, har for mye sprett og hopp til å kunne vise bevegelsene sine.
Certifikat/ CK (championkvalitet): Helt igjennom typisk, og i alt vesentlig riktig bygget hund, med så tydelige fortrinn og så uvesentlige feil at dommeren finner den å være av championkvalitet.
CACIB – internasjonalt certifikat: Innstilling til internasjonalt championat kan bare utdeles på internasjonale utstillinger og bare til virkelig fremragende hunder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.