Kan du stille på maraton i morgen, uten forberedelser? Det er ikke langt unna kravene som stilles til mange jakthunder når høstjakta starter. Bruk heller våren og sommeren til å få både far og Fido i form.
Gøy på vannet: Ikke alle hunder er så gale etter bading som jaktlabradoren Frøken. Hun hentet like gjerne ballen selv og kastet den på vannet, før byttet ble tatt av en real stupbomber. (Foto: Linn Kristin Haavaldsen)
Lesetid: 4 minutter
Jakta er for de aller fleste en kort og hektisk høstuke. Man har gledet seg nesten et år til dette eventyret.
Men så går det som det pleier: Utbyttet står ikke på langt nær i forhold til forventningene. Så vi drar hjem og skylder på lite vilt, været som slo seg vrangt, dårlige patroner til hagla, skranglete kne – og ikke minst ei bikkje som brått fungerte dårlig og ikke ville jakte.
De fleste tar vel ikke nevneverdig anstøt av om det påpekes at forklaringen er langt enklere: Vi er for sløve med omsyn til de mest opplagte forberedelsene.
Bommer på formtoppen
De fleste får satt av noen kvelder på skytebanen, selv om det garantert burde vært mer. Og vi vet at vi skal ut på en jakt som er fysisk krevende nok for oss selv. Hva da med hunden, som brått skal ut og løpe maratonløp i dagsvis, etter en sløv sommer? Og så gjør vi likevel så altfor lite med det, år etter år.
Forhåpningene til bikkjene våre før jakta er ofte upåklagelige. De forventes å gjøre en eksepsjonell jobb: De skal vise et utholdende klassesøk med fine minneverdige prestasjoner, dag etter dag.
Men det har ikke bikkja mulighet til, dersom treningsgrunnlaget er for dårlig. De fleste jakthunder har ikke toppformen inne før jakta er over.
Løping
Løping sammen med bikkja på grusveier eller i skogen er fin trening for både hund og eier. For langbeinte hunder har dette lav intensitet og danner et fint grunnlag for videre trening. Blir det for tøft for far, kan du gjerne kombinere dette med at bikkja trekker et bildekk etter seg. Bruk vanlig trekksele og strikk. Lengde på turen er avhengig av hvor mye man orker selv.
Ingen snarvei
En jakthund skal aldri slippes for langt ned i dårlig form. Det er feilen mange hundeeiere gjør når jakt- eller jaktprøvesesongen er over. Da koster det mye mer å komme på topp igjen.
For å få bikkja i toppform til jakta, gjelder det å planlegge. Trening og hardt arbeid må til dersom bikkja skal prestere maksimalt.
Noen sykkelturer i august og deretter et par slipp på skogen eller i fjellet er ikke nok om bikkja skal være i form når jakta starter. Og beklager, det finnes ingen quick fix eller snarveier her.
De fleste jegere bruker vanlig sykkel for å få bikkja i form. De senere årene er det kommet flere gode modeller av sparkesykler som er tatt frem for dem som liker å trene bikkjene på denne måten.
Bruker du vanlig sykkel og har 1-2 hunder, så anbefales det å kjøpe en «Springer». Det er en fjærbelasta anordning som du fester på sykkelramma slik at bikkja løper fint ved siden av deg.
De som har flere bikkjer, foretrekker gjerne å feste dem foran på sykkelen med en strikk. Da bør de være glade i å trekke. Årets første turer bør bare være på noen få kilometer. Deretter kan du gjerne sykle 1-2 mil på hver tur om bikkjene er i god nok form til det og det ikke er for varmt.
Og du – benytt grusveier og skogsstier. Ta aldri bikkja med på lange sykkelturer langs asfaltvei!
Gjør feriestarten lett
Kjør i gang treningen mot høstjakta allerede nå! Start med noen sykkelturer på grusveier hvor bikkjene bestemmer farten selv. Press dem ikke for hardt.
La de første turene bare være noen få kilometer. Det bør du gjøre for å «herde» potene gradvis til hardere underlag enn det som er om vinteren. Potesokker kan gjerne benyttes forebyggende og må selvsagt benyttes om småsår oppstår.
Kløv
Skal du på fottur i sommer? La gjerne bikkja bære kløv med bagasje og mat. Det krever litt tilvenning for unghunden, men det går fort bra.
Husk å pakke i vanntett emballasje om bikkja er glad i å bade. Pass på at du unngår skarpe kanter inn mot sidene på bikkja.
Trente hunder kan bære inntil halve kroppsvekten i kløv. Ypperlig til å bygge styrke!
Vokt deg for varmen
Etter å ha syklet et par ganger i uken en måneds tid, kan du øke mengden og lengden på turene. Tren gjerne deretter annenhver dag med sykkel eller trekking. Nå bør turene være på 1-2 mil og intensiteten skal være større.
Er det varmt i været, bør du gjøre unna treningen om morgenen eller sent på kvelden. Husk å stoppe flere ganger på turen for å gi bikkja tilstrekkelig med drikke. Det er viktig! Bading er også ypperlig avkobling underveis, hvis du kan sykle til et skogsvann eller en strand.
Svømming
Svømming er ypperlig trening på varme sommerdager dersom du har en hund som trives i vann. La bikkja svømme bak kanoen eller robåten. Har du ikke helt kontroll på om bikkja vil følge etter, så få gjerne hjelp slik at en annen kan holde den i langline. Flytevester finnes også til hunder.
Til å begynne med er svømmeturer på 10-15 min langt nok. Hvis bikkja er i god form og i tillegg er en flink svømmer, kan turen gjerne være på 30-45 min. Dette er god kondisjonstrening som ikke gir så store belastninger på ben og poter.
Vær lydhør
På ekstra varme sommerdager når det er over 20 grader i skyggen, bør du heller satse på svømme- eller lydighetstrening istedenfor hardt fysisk slit.
Og vær uansett alltid lydhør ovenfor hundens signaler under treningen: Skader kan oppstå. For monoton trening kan føre til belastningsskader.
Tilpass treningen til det nivået din hund er på. Har du flere hunder, del gjerne opp treningspuljene slik at de som er på samme nivå, trener sammen.
Lydighetstrening
Sommermånedene er ypperlig tid for å perfeksjonere lydighetstreningen. Det er hjemme du legger grunnlaget for om bikkja skal være lydig når du drar på jakt.
Bruk tiden fornuftig og tren med forskjellige provokasjoner. Sørg for at det grunnleggende sitter ordentlig før dere reiser på jakt. Det gjør jobben enklere og resultatet bedre.
Apporttrening for fuglehunder er fin sommerøvelse. Tren med apportbukk og tørka rype. Vær nøye og sett krav til bikkja. Slurv aksepteres ikke. Øvelse gjør mester!
Tren med kløkt
Mat, hvile og trening – alt skal være i rett mengde og til rett tid. Så enkelt, og samtidig så vanskelig.
Regel nummer 1 er at det er viktig å variere treningen. Allsidig trening belaster ulike muskelgrupper og gir samtidig mer morsom og utfordrende trening både for hund og eier.
Bygger du opp toppformen inn mot jaktstart, er det viktig å trappe ned intensiteten 1-2 uker før jaktpremieren: Det er viktig at bikkja har overskudd og ikke er sliten etter en hard treningsperiode når startskuddet går.
Trekking
Bruk et gammelt bildekk og fest det til bikkja via trekksele og strikk. La bikkja trekke dette etter seg på gå-, løpe- eller sykkelturer. Dette bygger kondisjon og muskler samtidig.
Dette er trening som varmt kan anbefales! Men vær obs på at du fort får et rykte på deg for å planlegge polekspedisjon dersom du møter folk på turen…
Ferie for Fido
Etter at jakt og eventuell jaktprøvesesong er over, gi gjerne bikkja noen roligere uker. Hunder bør også få ferie! Dette er bra for å lege småskader samt å bygge opp overskudd igjen. Ta gjerne jakthunden med på trimtur i denne perioden også, men langt sjeldnere og med mindre intensitet enn i sesongen. Men som tidligere nevnt, ikke slipp dem for langt ned i form.
Å oppleve en riktig god jakt hvor det meste stemmer, er en stor rikdom. Bytt ut noen minutter TV-titting med meningsfull trim og dressur i stedet! Sjansene for å lykkes er betydelig større om du stiller med en topptrent og dressert hund til jaktstart.
Lufteområder
En rekke kommuner har satt av egne lufteområder hvor man også kan slippe hunder løs under båndtvangstiden. Let etter "Hundetrening" på NJFFs jakthundsider for oppdatert kartoversikt over disse områdene.
Her kan bikkjene få løpe fritt. Dette gjør at du kan trene dressur annerledes enn hjemme i hagen.
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i juni 2019.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.