ACTION: Mange av jakthundene er eksplosive i sine bevegelser. Et friskt bad for de firbente i sommervarmen slår sjelden feil.
Lesetid: 6 minutter
– Mange glemmer at hundene også må være fysisk trent for å jobbe optimalt og unngå skader, sier hundetrener Carmen G. Kadim.
Her deler hun sin beste råd for hvordan du trener hunden din til toppform før jaktstart:
Vi hundefolk er flinke til å trene hundene i aktiviteten vi bedriver: En politihund trenes mye i søk, agilityhunder trener spesifikke øvelser på bane, og jakthundene trenes i å finne dyr og fugl.
– Mange jakthunder har så stor jaktlyst at de overkjører sine fysiske grenser. Her må vi som jegere og hundeeiere legge et godt grunnlag for å ivareta hundens helse og gi den en hyggelig jakt. Det handler rett og slett om dyrevelferd, påpeker Kadim.
Når bør treningen starte?
Bevegelse og trening er viktig for å utvikle musklene, men også for å styrke skjelettet, holde leddene friske og stimulere nervesystemet. Leddene bruker lengre tid på å styrke seg enn muskulaturen. Derfor bør all trening økes gradvis.
Kadim anbefaler å holde hundene «i gang» hele året. Det er bra med hviledager og korte perioder med mindre aktivitet, men hundene taper fort muskelmasse ved inaktivitet over lengretid.
Like viktig er leddbrusk, som gjør at ledd og skjelett rører seg normalt og smertefritt. Et forsøk med inaktive hunder viste at det tok tid å bygge opp leddbrusk. Når hundene ble trent for hardt, ble leddbrusken brutt ned. Det tok 40 dager med moderat trening før brusken ble sterk og tålte mer belastning. 40 dager er nesten halve sommeren.
– Hvis du trener intensivt kun 2–3 uker før jakta, risikerer du å bryte ned hundens kropp fremfor å bygge den opp. Optimalt sett trenger hunden 1–2 måneder med moderat trening, før det gradvis intensiveres mot jaktstart. Tenk langsiktig for å bygge en sterk og sunn kropp, understreker den erfarne hundeterapeuten.
Styrke og kondisjon
Å la hundene løpe er en ganske vanlig treningsform. Styrketrening derimot, er ikke like vanlig. Blant annet har syklister begynt å bruke styrketrening de siste 10–15 åra fordi det gir bedre «arbeidsøkonomi», ved at de bruker mindre energi pr. tråkk: Det krever mindre å sykle 200 km i en gitt fart når man har god styrke i bunnen.
Det samme er relevant for hundene. Det fører til at de ikke bare reduserer risikoen for skade, men også får mer overskudd.
«Balanse og koordinasjon er viktig når hunden løper i ulendt terreng, noe en sterk bakpart og rygg gir. Med kjettingtrekk får hunden trent styrke og spenst i bakpart, samt hele overlinjen på ryggen.»
Kjetting for Fido – og far
Kraften i frasparket kommer fra bakparten og bærer hunden frem. Balanse og koordinasjon er viktig når hunden løper i ulendt terreng, noe sterk bakpart og rygg gir. Med kjettingtrekk får hunden trent styrke og spenst i bakpart, samt overlinjen på ryggen.
Dette er vel så god lydighetstrening som styrketrening, da hunden bør gå i skritt. Du kan bruke bildekk, men kjetting er enklere å regulere i vekt, samt at den glir jevnere i terrenget.
Seletøyet er svært viktig ved slik trening: Bruk en «pinnesele», som gir lavt trekkpunkt, slik at hunden ikke får feilbelastning over ryggen.
Kjetting får du kjøpt på Biltema. Kutt opp i mindre deler. Øk vekt og turlengde gradvis. Start med 0,5–1 kg for en setter, men les hunden – og start heller lavt: Det er mye tyngre å trekke i lyng og sand enn på asfalt. Hiv ekstra kjetting i en ryggsekk slik at du kan variere underveis.
Bonustips: Med sekk eller pulksele og en taustump, kan du trekke selv også! Det kreves ikke mange kilo før du kjenner det tar litt ekstra i rumpe og lår, og det er en grei «føler» for å sjekke hundens belastning i variabelt terreng.
Varier mellom lengre turer med lett kjetting og korte intervall med mer vekt. Denne type trening kan kombineres med helt vanlige gåturer.
Helsekompetanse på folk og Fido
Carmen G. Kadim har lang erfaring som elg- og fuglejeger med ulike hunderaser. Hun er utdannet i helse og massasje for menneske og hund og driver Nordisk Hundemassasjeskole der hun utdanner hundemassører og rehabiliteringsterapeuter.
Hun har kurset både Politiet, Blindeforbundet og veterinærer innen trening og behandling av hund. Kadim kjenner hundens bevegelsesapparat i detalj, og deler gjerne denne kunnskapen slik at du kan trene din hund mer bevisst til jakta.
Kløv som trening
Kløv styrker framparten (skuldre, overarmsmuskulatur og brystmuskulatur). Fronten er mottaksapparat som tar imot kraften fra bakparten. Hvis hunden løper med stor fart og har svak front og sterk bakpart, oppstår det lettere skade i fronten.
Fronten må være like sterk som den kraften bakparten skaper. En kombinasjon der du trener med kjettingtrekk og kløv er bra for å styrke front, bakpart og rygg.
– Hunden bør være ferdig utvokst og ha god grunntrening. Ergonomisk kløv er viktig for å unngå feilbelastning. Som huskeregel skal hundens kløv gå omtrent ned til albuespissen. Den må ha lik vekt i begge sidene for å unngå skeiv belastning. Hvor mye du kan ha i kløven, kommer an på terreng og hvor godt trent hunden er. Kløvvekta bør økes gradvis, sier Kadim.
Sykkel, sparkesykkel og løping
Alle disse aktivitetene bygger opp hundens kondisjon. Ved kondisjonstrening øker kapasiteten i respirasjonssystemet (lunger) slik at oksygenopptaket blir bedre. Da kan hunden løpe lengre uten å bli like sliten. Med sparkesykkel og løping får du selv også trimmet, og det er jo ikke dumt!
Unngå hardt underlag som asfalt, og følg nøye med på hundens poter for å unngå slitasje. Noen hunder trenger potesokker dersom de løper langt på grus.
Svømming
– Svømming er ypperlig på varme dager. Det er svært god kondisjonstrening, i tillegg til at det ikke belaster leddene. Derfor blir svømming mye brukt i rehabiliteringssammenheng hvor hunder skal trene seg opp etter skader og operasjoner, forteller Kadim.
Svømmekondisjon bør også bygges opp gradvis: Selv om hunden din er godt trent og kan løpe i timesvis, er svømming over lang tid slitsomt. Skal hunden svømme over lengre strekk, anbefales redningsvest.
I tillegg bør du tilpasse farten etter hunden: En kajakk går fort fremover sammenlignet med en robåt. Finn en jevn fart hvor hunden har god rytme når den svømmer. Følg med på vanntemperaturen: Jo varmere vann, jo bedre.
Restitusjon
Ved trening brytes muskelfibrene ned. Derfor er det viktig at hunden får godt med hvile, god næring og rikelig med væske for å hente seg inn etter lange dager på jakt eller trening. Ved god restitusjon blir kroppen sterkere og tåler mer trening med tiden.
– Hvis du lar valpen løpe mye løst slik at den får utvikle seg naturlig med fysisk stimuli, får den en god grunnfysikk som du senere bygger videre på når hunden blir voksen.
Med et godt treningsgrunnlag minimeres skader, prestasjonene øker og hunden din vil blir fysisk godt rustet for det den er skapt til – nemlig å jakte og hygge seg i skogen eller fjellet sammen med deg, avslutter Kadim.
Stå opp tidlig!
Overoppheting kan være et problem sommers tid. På de varmeste dagene bør du gi hunden mer ro, og heller trene lydighet eller kun la den svømme. Står du opp svært tidlig og trener i skog med skygge, er temperaturen som regel overkommelig. Det er uansett viktig å gi hunden godt med væske gjennom hele dagen.
Under båndtvangen er det gode muligheter for å terpe dressur og apport. Mange kommuner har egne treningsområder som er inngjerdet hvor hundene kan løpe løst og trene på dressurmomenter. Er du tidlig ute på morgenen her også, er det ofte enklere å få trene i fred.
Ved sjøer og vann kan du dessuten trene vannapport: Vannet er varmere sommers tid, og mange hunder motiveres lettere da for å trene enn sent på høsten.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.