En skuddredd hund vil ikke fungere optimalt på jakt. For hunder flest går tilvenning til skudd problemfritt, men likevel er skuddtilvenning lurt for at jakthunden ikke skal bli redd for skudd.
Hva var det: Første gang på jakt kan det være lurt å la jaktkameraten skyte, fremfor at du skyter rett over hodet på hunden.
Lesetid: 6 minutter
Noen hunder kan oppleve ubehag eller bli skremt av skudd. Andre kan bare være lydfølsomme. Noe kan være arv, noe erfaring. Dette er det ofte vanskelig å skille på.
Noen hunder blir direkte skuddredde, mens andre bare blir lett skuddberørt. Noen hunder er skuddredde frem til de er med på jakt første gang og jaktlysta tar overhånd, mens andre må det jobbes mer bevisst med. Og for noen fungerer skudd som innkalling fordi de tror det er action på gang.
Skuddredsel er et problem som kan begrense din nytte av jakthunden. Derfor er det verdt å vie skuddtilvenning litt tid under hundens oppvekst før første jakttur.
I de aller fleste tilfeller er det ikke nødvendig med mye trening for å unngå en skuddredd hund. Når fuglen letter og jaktlysta tar over, har de ikke tid til å fundere over om skuddet var skummelt eller ei: De er jo opptatt med det kuleste i hele verden!
Pust med sjefsmagen
Tenk deg å få avfyrt et skudd rett over hodet ditt. Legg til at du verken vet hva et skudd er eller har opplevd så høy lyd før. Så plusser du på det faktum at en hund har omtrent dobbelt så god hørsel som deg. Det kan være skremmende og ubehagelig for enhver.
Det er viktig at du som eier er avslappet, ikke skvetter eller lager noe nummer ut av høye lyder eller hendelser som hunden synes er ubehagelig. Det gjelder både for skudd, tordenvær og andre uforutsette ting.
Ved at du er mest mulig avslappet og naturlig, vil du signalisere til hunden at det som nettopp skjedde, ikke er noe å bry seg om. Fortsett bare med det du drev med, senk skuldrene og lat som ingenting.
Det er nemlig lett å forsterke hundens reaksjoner uten at du mener det, ved å trøste hunden, vie det skumle mye oppmerksomhet eller reagere på hendelsen. Vær isteden en trygg og avslappet leder. Da er det mye mindre sannsynlighet for at du ender opp med en skuddredd hund.
Habituering
Habiturering er et velkjent faguttrykk innen hundeatferd. Det betyr kort fortalt «å venne hunden til noe» ved at den opplever en og samme ting flere ganger.
Ta for eksempel en jogger som løper forbi: Situasjonen virker skremmende første gang valpen ser en person komme løpende imot seg i skogen, men det normaliseres ved at valpen stadig vekk møter joggere. Til slutt reagerer den ikke på heseblesende raringer som kommer stormende ut av skogen.
Litt av det samme kan du bruke når det kommer til skuddtilvenning, sammen med et par andre verktøy.
Hundens signaler
For å legge opp treningen riktig, må du kunne lese din hunds signaler: Når er den egentlig redd? Når har den bare en vanlig reaksjon på brå støy, og når bryr den seg faktisk overhodet ikke?
Noen hunder kan flykte og viser enorm redsel. Noen skvetter kanskje der og da, men avreagerer raskt og er klar for nye oppgaver. Noen hunder kan under jakta bli berørt, noe som vises ved at de jobber tettere på fører og ikke viser like mye initiativ ute i terrenget.
Reaksjonene er mange og viser seg i ulik grad. Hvor mye du bør jobbe med skuddtilvenning, beror på hundens reaksjoner. Poenget er å venne hunden til skudd og høye lyder på en måte der den hører lydene, men forbinder det med noe positivt i stedet for å bli redd.
Avstanden til skuddene de første gangene bør være såpass stor at hundens reaksjon er minimal. Når hunden viser at den ikke reagerer på skuddene, kan du avansere og utfordre den mer.
Gi hunden en oppgave
Oppsøk gjerne skytebanen, men på god avstand de første gangene for å teste hundens reaksjoner. Legg opp til en hyggelig treningsøkt med enkle øvelser som unghunden syns er gøy i samspill med deg.
Ved at hunden får en oppgave samtidig som skuddene smeller, er det lettere for hunden å ikke overfokusere på den rare lyden som nettopp kom. Merk at det bør være oppgaver som hunden har svært høy motivasjon for å utøve.
Ved å gjøre andre morsomme ting samtidig som skudd avfyres, kan du både normalisere skudd (at det er like normalt å leke med deg både når det skytes og når det ikke skytes) og hunden opplever noe hyggelig når det smeller.
Du kan også bruke en mer passiv tilnærming ved å rusle en tur et stykke fra skytebanen. Gjør dette isåfall gjerne sammen med en annen hund som ikke er skuddredd.
«Ved at hunden får en oppgave samtidig som skuddene smeller, er det lettere for hunden å ikke overfokusere på den høye lyden som nettopp kom. Merk at det bør være oppgaver som hunden har svært stor motivasjon for å utøve.»
Skudd i trening
Det går også an i starten å bruke salonggevær eller pistol som smeller mindre: Lek med hunden eller gjør enkle kontaktøvelser med veldig god belønning. Når dere er godt i gang med leken, får du en medhjelper til å avfyre et skudd på god avstand.
De fleste hunder vil stoppe opp og lure på hva som skjedde. En hund som avreagerer raskt og har høy motivasjon for leken, vil snart fortsette å leke med deg. Pass likevel på at du som hundefører later som om ingenting har skjedd: Lyden som nettopp oppstod var like normalt og hyggelig som leken dere har hatt sammen.
Fortsett med øvelsene, og avfyr et skudd til en stund senere. Ikke overdriv treningen, men øk eller mink avstanden til skuddlyden alt etter hundens reaksjon. Ved å gjenta det flere ganger, vil hunden reagere minre og mindre, så sant du jobber på riktig måte og med passelig avstand.
Instinkter kan overgå redsel
Hvis du har en skuddberørt hund, er det lurt å først prøve gradvis tilvenning. Deretter kan du bruke skudd i trening for å skape positiv forventning:
Under jakt vil det selvsagt skapes positive assosiasjoner dersom hunden er i stand, fugl letter og det faktisk blir treff. Dette kan være såpass sterkt for en fuglehund at hundens skepsis kan snu om til iver og positiv forventning ved skudd.
Dersom hunden virkelig er skuddredd, må du regne med å bruke lenger tid. Det er også viktig at treningen legges opp riktig for at ikke problemet skal eskalere. I ekstreme tilfeller bør du søke hjelp hos noen med erfaring på feltet.
Men for alle andre hunder er det viktigste å lese din hunds reaksjoner og legge opp hundetreningen med såpass gradvis tilnærming at hunden bare forbinder skuddet med noe ekstra hyggelig. Med bevisstgjøring omkring hundens første skuddsitasjoner er du i forkant og har oversikt over hundens respons før dere drar på jakt første gang.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.