Hoggorm er alle hundeeiers mareritt. Nå advarer veterinærer om at kortisontablettene gir eiere falsk trygghetsfølelse. Det sikreste er å søke profesjonell hjelp straks hunden er bitt.
Veterinær Elise Lium ved Veterinærhøgskolen på Ås tar hvert år imot et titalls hunder med huggormbitt. Her med hund som har fått god hjelp etter et møte med Norges eneste giftslange. Foto: NTB Scanpix
Lesetid: 3 minutter
Ved Veterinærhøgskolen på Ås tar de imot hvert år et titalls hunder som har fått et ublidt møte med huggorm. Når vi ringer veterinær Elise Lium har de fått inn to hunder med huggormbitt.
– Det vanligste er at hunder blir bitt enten i snuten eller i beina. Hunder er ofte nysgjerrige og stikker snuten mot steder hvor slangene ligger. Da ender det ofte med et bitt, sier Lium.
Hun understreker at de eldre hundene er minst like utsatt som valper og unghunder. Ihvertfall får de inn like mange eldre som unge hunder med bittskader.
Tørre og våte bitt
Hoggormen eller Vipa berus er den eneste giftslangen vi har i Norge. Den biter utelukkende i forbindelse med jakt eller hvis den føler seg truet av mennesker – eller hunder.
Om lag en tredel av hoggormens bitt er såkalte tørre bitt. Da sprøyter slangen ikke gift ut samtidig. Når bittet inneholder gift, snakker vi om et vått bitt. Mengden kan variere fra gang til gang, og avhenger også av hvordan giften treffer. Her er variasjonene store.
Symptomer
Er hunden bitt, vil du i løpet av en time raskt kunne konstatere det. Da vil du også vite om det er snakk om et tørt eller vått bitt. Hevelse i bittområdet vil begynne å bli synlig, og hunden er i startfasen av forgiftningsprosessen.
Hoggormgift virker inn på immunforsvaret, blod- og muskelsystemet, og fører til smerter, hevelser, sår, misfarging og andre akutte forgiftnings- og sjokksymptomer.
Små, eldre, syke eller drektige hunder er mest utsatt for dødelighet ved hoggormbitt. Noen hunder tåler giften bedre enn andre.
Hunden kan også få hjerte-, nyre-, og/eller leverproblemer etter et hoggormbitt. Dette må undersøkes med blodprøver og eventuelt EKG.
– Ved bitt i halsregionen eller om hunden får en allergisk reaksjon, anbefaler vi å gi hunden en prednisolon-tablett. Men generelt sett har ikke disse tablettene særlig positiv effekt. Bruken og effekten av pillene er et omdiskutert tema i veterinærkretser. De kan ofte gi hundeeiere en falsk trygghetsfølelse, sier Lium.
Såkalte ormetabletter eller Prednisolon (kortison)-tabletter har lenge vært brukt som førstehjelp ved hoggormbitt på hund. Vær klar over at Prednisolon ikke er en fullstendig behandling ved hoggormbitt.
Veterinær Lium understreker at det viktigste ved huggormbitt er at hundeeierne raskest mulig får profesjonell bistand. Ved mistanke om ormebitt, la ikke hunden være i aktivitet. Bær gjerne hunden eller la den gå rolig slik at giften spres saktere i kroppen. Ved mistanke om bitt i ansikt eller halsregion, handler det om tid.
– Men hunder som blir brakt til veterinær i tide, dør uhyre sjelden av et hoggormbitt, sier Lium.
Avslutningsvis spør jeg veterinær Lium å bekrefte eller avkrefte en gammel myte: At ormunger har kraftigere gift enn eldre slanger.
– Jeg er ikke biolog, men det sies at slanger har kraftigere gift om våren.
Veterinærhøgskolen opplyser i tillegg at de har forskning på hoggormbitt ved stipendiat Hanna Harjen, som forsker på koagulering av blod etter bitt.
ER SKADE FØRST SKJEDD, OG HUNDEN ER BITT - GJØR FØLGENDE
Om du gir hunden tablett eller ikke, er det aller viktigste at du oppsøker en veterinær med en gang om du har mistanke om huggormbitt.
Hvis mulig, bær hunden eller la den gå sakte hvis du har mistanke om at den er bitt av en huggorm.
Sørg for så lite aktivitet som mulig slik at giften spres saktere hundekroppen.
Hovner hunden opp i ansiktet og/eller halsregionen, er det viktigere å komme seg fort til veterinær enn å hindre aktivitet.
Kilde: Veterinærhøgskolen på Ås
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.