Det er ikke bare mennesker som kan vaksinere seg mot Borreliose(flåttbakterien). De siste par årene er det utviklet en egen vaksine for menneskets beste venn.
Ikke flott: Også hunder kan bli syke av borreliose etter et flåttbitt.
Lesetid: 4 minutter
Ikke bare vi tobente kan bli syke av flåttbitt. Det finnes en ny vaksine mot borreliose for hunder.
Vaksinen heter Trilyme og har en annen virkemåte enn andre vaksiner.
Tradisjonelle vaksiner fungerer ved at man sprøyter et antistoff inn i kroppen, som angriper virus og bakterier som kommer inn i blodet. Denne vaksinen virker slik at borrelia-bakterien ikke kommer inn i kroppen i det hele tatt.
Alt tyder på at vaksinene etter hvert også kan brukes på mennesker da både to- og firbeinte reagerer relativt likt på borreliose. Det er en god mulighet for at vaksinen kan ha god effekt på mennesker også.
Første gang må vaksinen settes i to omganger, med omtrent en måneds mellomrom. Deretter settes det en sprøyte årlig. De første to vaksinene koster nærmere 800 kroner, deretter vil det koste 650 kroner årlig.
Feber og halthet
Hunder kan bli veldig syke av borreliose, så dette er en billig forsikring. Hos hunder er symptomene som oftest noe allmenn påkjenning med feber og redusert matlyst. Hos enkelte hunder kan også en leddbetennelse gi seg uttrykk i halthet.
Vaksinerte hunder overfører ikke bakterien videre til annen flått når de suger blod, noe som betyr at videreføring av borreliabakterien stopper noe opp. Det er viktig å understreke at dette ikke er en vaksine mot flått, men en vaksine som virker kun mot borrelia-bakterien.
Det er derfor fortsatt viktig å benytte seg av flåtthalsbånd og andre midler som holder flåtten unna. Flåtten kan ha andre smittestoffer i seg, så selv om man tar denne vaksinen kan fortsatt flåtten skape problemer.
Både valper og voksne hunder kan vaksineres. Det er derimot ikke slik at den alltid beskytter mot utvikling av symptomer.
Sørlandet verst
Dette kan være en fordel dersom mange hunder blir vaksinert, da vaksinen kan bidra til å begrense smitteoverføring videre til nye hunder. Veterinærinstituttet understreker at vaksinen bare bør brukes på hunder i områder med mye flått.
Dette gjelder spesielt hunder som bor langs kyststripa, i Vestfold, Buskerud, Telemark og Agder-fylkene. I innlandet og i Nord-Norge er det ingen grunn til at hundene skal vaksineres.
Beskyttelsesformer
Du bør alltid bruke den beskyttelsen som er mest passende til kjæledyret ditt. Det har de senere årene kommet flere nye muligheter for beskyttelse mot flått. Alle metoder passer ikke til alle kjæledyr.
Bading og svømming kan f.eks. redusere virkningen av noen produkter, og virkningen kan være svakere mot slutten av behandlingsperioden. Etter en samtale med deg om din hund vet veterinæren hvilket produkt som passer best.
Det er derfor viktig at du kontakter veterinæren din så raskt som mulig slik at du vet at kjæledyret har en god beskyttelse mot flått gjennom hele flåttsesongen.
Sjekk pelsen
Kjæledyrets pels bør kontrolleres regelmessig selv om du har beskyttet den mot flått. Dette er spesielt viktig om sommeren når man er mye utendørs i flåttområder. Det kan ta flere timer å overføre sykdom fra et flåttbitt, noe som betyr at infeksjonen kan stanses ved å fjerne den uønskede flåtten så raskt som mulig.
Inspeksjonen kan i noen tilfeller gjennomføres med det blotte øyet på dyr mekorthåret pels, men langhårede dyr må inspiseres for hånd. Det viktigste er å være nøye.
Hvis en flått oppdages kan den for eksempel fjernes med en flåttpinsett. Plasser tuppen av pinsetten så nært dyrets hud som mulig og dra sakte opp for å fjerne flåtten. Ikke klem flåtten ettersom dette kan føre til at bakterier eller andre mikrober spres i bittsåret.
Det kan være vanskelig å oppdage flått, spesielt yngre flått som er veldig små. Det beste du kan gjøre er å beskytte hunden med et flåttmiddel som du får hos veterinæren og i tillegg kontrollere for flåttbitt. Kontakt veterinæren din for en prat om flåttbeskyttelse.
FLÅTTFJERNING
Fjern flåtten så raskt som mulig. Flått som fjernes innen ett døgn etter at den har bitt seg fast overfører sjelden borreliabakterien.
Bruk gjerne en pinsett når du fjerner flåtten, den sitter ofte godt fast. Har du ikke pinsett kan du bruke fingrene.
Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut.
Deler av munn og hode, som sitter igjen i huden, overfører ikke borreliabakterien, og gir ikke borreliose.
For å unngå infeksjoner på bittstedet, bruk en pinsett for å fjerne evtuelle rester av flåtten.
Vask gjerne bittstedet med såpe, og legg på litt sårsalve.
Gamle råd om å smøre flåtten inn med fett, sprit o.l. virker ikke, og gjør flåtten vanskeligere å fjerne.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.