Grå i barten og matt i øynene, stiv i kroppen og tendenser til urinlekkasje. Men når fjellbjørk og blåbærlyng flammer i hete høstfarger, brenner fremdeles jaktlysten i en aldrende, firbeint jeger.
De gamle vet best: Hun verken hører eller lystrer kommando, men finne fugl – det kan hun!
Lesetid: 8 minutter
Selv den beste jakthunden blir dessverre gammel før eller senere.
Men om du er flink til å trene hunden regelmessig og ta forholdsregler, kan dere ha mange fine stunder sammen på jakt til langt oppi årene. Her får du gode råd.
Cora!!
– Cora, kom her, hoier jeg. Men all ropingen er til ingen nytte. Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å lære en gammel hund «å sitte». I alle fall blir det snart tydelig at taktikken må endres ettersom mesteparten av hørselen for lengst er borte.
Men egentlig gjør det ikke så mye heller: Gamle hunder vet likevel best hvor rypene bruker å sitte. Og vi er jo her for å jakte.
Etter noe som tilsvarer mer enn 90 års menneskeansiennitet innen fuglejakt, legger den 13 år gamle gordonsettertispa automatisk kursen strake veien mot de tette partiene med gyllen fjellbjørk og sølvskimrende vier.
Vegger av sjelefred
Opp og ned, fram og tilbake. Hunden går som en evighetsmaskin! Ikke bare den første dagen, men faktisk med nesten samme fart etter to og en halv dag også!
Naturligvis er Cora like stiv om morgen som hvilken som helst annen 90-åring. Hun detter omtrent ut av køya hun deler med meg i kjøkkenavdelingen på den værbitte, solbrente setra som ligger så pussig til innunder Middagsfjellet.
Men det finnes ikke noe bedre sted enn den knøttlille verandaen foran inngangen, der det er så lavt at du må bøye nakken bratt for ikke å stange springskalle på deg selv. Kippe av seg tunge støvler. Vrenge av gjennomvått undertøy. Sige ned på krakken og lene ryggen mot en solvarm buvegg.
Du nærmest kjenner sjelefreden tyte ut av veggene og inn i kroppen din.
Lykke i lyngen
Bikkjene ligger langflate i lyngen og smådormer. Innimellom strekker de seg og værer stirrende opp på en overflygende orrfugl, men til og med unghunden har tydeligvis fått mer en nok i dag.
Omsider er det på tide at også hundene får mat, uten at faren for magedreining er overhengende. Minst en times tid synes jeg er en god forsikring såpass langt unna folkeskikken og med minimum to timer til nærmeste dyrlege.
Maten slukes kjapt av begge hundene. Unghunden, som jo er ordentlig gutt, synes det lukter forferdelig besnærende av Cora. Den gamle tispa er nettopp ferdig med løpetid. Hun avviser kontant den ivrige gutten med vrengt overleppe og klare meldinger når hans tålmodige frierier blir for nærgående.
«Det får meg så være tilgitt at jeg i melankolske øyeblikk har et lønnlig håp om at jaktgudinnen Diana har sørget for det beste hundepensjonat som tenkes kan i jakthimmelen.»
Drømmende jaktmarker
Det blir tidlig kveld her på setra: Allerede i slutten av september måned slukker Vår Herre lyset utendørs i halvni-tida. Innendørs holder vi stand ved hjelp av et par optimistiske gasslamper som forlenger kvelden litt inne i bua.
Men slitne jegerkropper går på krabbegir etter en lang dag ute. Vi søker mot en ledig sengebrisk så snart det er mulig.
Men Cora jakter videre, nå i søvne. De solide labbene som aldri blir såre, uansett vær og føre, vifter rett opp i været. Den store, våte hunden ligger og balanserer på ryggen, halvveis oppe i soveposen helt nede ved sengeenden.
Av og til kommer det lyder fra hunden, godlyder som med all mulig tydelighet understreker at hun er tilfreds med tilværelsen.
En siste høstdans
Og kan egentlig en jakthund ha det bedre enn når den får lov til å gjøre det den er født til?
Løpe hele dagen i fjellet mens den jakter på liflige lukter av rype og skogsfugl.
En og annen gang gli inn i stand, fanget av sine egne instinkter som utløses av noen få, besnærende luktmolekyler fra hønsefugl som ligger og trykker et sted der foran.
Kanskje blinker det i et kullsvart rypeøye, som eneste tegn på at her er levende liv i lyngen? Kanskje bakser en orrfugl til værs fra ei tett bustegran, så brått at det eksploderer av adrenalin rundt i kroppen på både firbeinte- og tobeinte jegere?
Hvis Gud vil og været står der til, har vi forhåpentligvis enda en høst og noen verdifulle dager igjen å dele i Eggedalsfjellet, Cora og jeg. Men antall tildelte dager i et hundeliv minker dessverre så altfor raskt, og jegerlivet går så sørgelig fort.
Alternativ medisinering
Mange eldre hunder sliter med at de blir stive og støle. Da kan du vurdere alternativ medisin. Du kan iallfall være trygg på at placebo-effekten hos hunden er lav...
Riktig homeopatimedisin fører til økt bevegelig hos hunder med slike plager. Medisineringen tillater at hunden lettere kan bevege seg, noe som videre fører til at belastningene legges på dyrets muskulatur og ikke på skjelettet.
Hormonelle hunner
Ofte er det de indre organer som svikter hos gamle hunder: Nyre- og leverfunksjonene svekkes, og hunden får følgelig ubalanse i stoffskiftet. Dette kan avhjelpes med riktig homeopatimedisin, slik at livskvaliteten bedres.
Det er heller ikke uvanlig at voksne og eldre hunder får hormonforstyrrelser. Særlig gjelder dette tisper som ofte er plaget av innbilt svangerskap og repeterende livmorbetennelser. Livmorbetennelse bør først behandles hos veterinær, men homeopatisk etterbehandling gir raskere restitusjon fordi hundens generelle helse bedres.
Akupunktur
Akupunktur er en gammel kinesisk legeteknikk som enkelt forklart går ut på å stimulere kroppens eget forsvarssystem ved bruk av nåler. Hunder (og mennesker) har nervepunkter over hele kroppen som påvirker kroppsfunksjonene.
Akupunktur på gamle og skadde jakthunder kan være et godt supplement til ordinær veterinærbehandling. Det er i mange tilfeller egnet til å gi hunden et generelt friskere og følgelig lengre jegerliv.
Stimulering av en del nervepunkter forebygger senebetennelse og lammelse i forskjellige kroppsdeler. Aktivisering av andre punkter vil øke stoffskiftet. Ikke sjelden får gamle hunder tarmproblemer i form av diare eller forstoppelse, noe som også ofte kan avhjelpes med noen nåler på de rette stedene.
Slik forlenger du hundens pensjonisttilværelse
Lettere bruk og mer hvile er sentrale stikkord for at gamle jakthunder skal kunne brukes lengre. Jo eldre hunden blir, jo lengre tid trenger den for å restituere seg etter den fysiske påkjenningen som en jaktdag er, enten det er i los eller fuglesøk.
Hold formen oppe
Samtidig er det enda viktigere å holde en gammel hund i god form, sammenlignet med en unghund. Det kan aldri poengteres nok at gamle hunder må få rikelig mosjon og daglig trening gjennom hele året.
Regelmessig mosjon i rolig tempo for eksempel med noen kilometers sykkeltur på en grusvei, er en ypperlig metode for å holde den gamle hunden i form.
Av egen erfaring vet vi at påkjenningene ved fysisk aktivitet blir større jo dårligere formen er. Jo eldre man blir, jo vanskeligere er det å bygge opp igjen tapt muskelmasse.
Slik er det også for hunden: Jo eldre den blir, jo vanskeligere er det å bygge opp igjen det som har gått tapt i løpet av stille perioder.
Viktig med godt stell
Alle hunder, uansett alder, har krav på godt stell under jakta – men særlig viktig er det for gamle hunder. Etter et par anstrengende dager bør derfor gammelhunden få hvile en dag ekstra i forhold til unghunden.
Poter og bein må kontrolleres for rifter og sår. Klør må sjekkes grundig, og kanskje er det nødvendig med litt salve på ømme poter. La hunden få ligge lunt og varmt etter harde anstrengelser. Da kommer den raskere til hektene igjen.
Følg med på fôret
På lik linje med andre individer som etter hvert har kommet til skjells år og alder, forbrenner gamle hunder fôret langt saktere enn når de er unge. Derfor har de heller ikke lenger behov for spesielt proteinrikt fôr. Tvert imot har dette en negativ effekt, ettersom det danner slaggstoffer som vil belaste nyrene unødvendig hardt.
Ofte har eldre hunder i tillegg nedsatt nyrefunksjoner. Dette gjør det fordelaktig med fôr som har lavere innhold av salt og fosfor.
Mindre kalorier, mer fiber
Ettersom eldre hunder generelt sett er i langt mindre aktivitet enn yngre, har de heller ikke samme kaloribehovet. Mer og mer av døgnet benyttes til søvn, særlig når hunden ikke er på jakt eller trener.
Fete hunder har det generelt plagsomt. En gammel hund som i tillegg er overvektig, sliter unødvendig mye. Derfor bør du følge nøye med på vekta, og gjerne gå over til fôr som er utviklet for gamle hunder.
For øvrig kan også forstoppelse være et problem for gamle hunder. Derfor er det bra med relativt høyt innhold av fiber i maten.
En verdig slutt
Selv den lykkeligste og dyktigste jakthund blir dessverre så altfor tidlig gammel. Hvordan velger vi så å behandle vår firbente jaktkompis når plagene kommer, etterhvert som sykdomstegnene blir så framtredende at det er tydelig at hunden lider?
Da må hunden kunne forvente at dens herre og mester tar den rette avgjørelsen. Du som hundeeier må sørge for at jaktkameraten og din trofaste sliter får en verdig slutt på livet, til riktig tid.
Midt oppe i en slik vond avgjørelse, har jeg vært overbevist om at det har vært riktig å avslutte samværet med en hengiven jaktkompis.
Må det så være meg tilgitt at jeg i mine melankolske øyeblikk har et lønnlig håp om at jaktgudinnen Diana har sørget for det beste hundepensjonat som tenkes kan i den guddommelige jakthimmelen – og ditto jaktmarker.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.