Jakthunder er i sitt ess når de løper etter sitt bytte. Men ved skader og akutte situasjoner er det opp til deg å gi livsviktig nødhjelp. Vi forklarer hvordan.
Toppidrett: Jakthunder kan skade seg, som de toppidrettsutøverne de faktisk er. Men de verste jakt-idiotene er nok hakket mer utsatt.
Lesetid: 9 minutter
Harehunden som krysser en bilvei og blir påkjørt. Fuglehunden som ramler ned ei fjellside. Elgbikkja som får en kilevink fra ei grinete elgku. Alt skjer selvsagt langt unna nærmeste veterinær.
Vi går gjennom de vanligste skadene og situasjonen som kan oppstå, og symptomene på disse. Du får også gode råd om førstehjelp til hunden din.
Heldigvis skjer skader sjelden i forhold til antall mil og timer som jakthundene tilbakelegger i løpet av en aktiv jakthøst. Men før eller siden vil du som hundeeier støte på situasjoner der din hjelp er viktig.
Normale referanseverdier
Puls: Sjekkes i lyske (normalt 60-120 slag i minuttet)
Pust: Bevegelse i brystkasse (normalt 10-30 ganger i minuttet)
Temperatur: Måles i endetarmen (38-39 grader)
Slimhinner: Tannkjøtt (rosa)
Øyne: Pupiller skal være like store
Ikke drop ettersjekken
Jeg har selv opplevd forskjellige skader og ulykker på jakthunden gjennom et aktivt jegerliv: Hjertestans, 10 cm lang pinne tredd inn, beinbrudd, avrevet muskel, røket sene og kuttskader av ymse størrelse. Men det går uhorvelig mange timer og år på jakt mellom hvert alvorlige uhell.
Har du mulighet til å gi din hund førstehjelp i et krisetilfelle, kan du både redde liv og forebygge ytterligere skader. Men husk at en skadet hund ofte er redd, så det kan være lurt å beskytte deg selv mot bitt.
I tillegg bør du alltid kontakte veterinær for å få profesjonell hjelp så fort det lar seg gjøre: Ettersjekken er viktig hvis du vil unngå langvarig skade.
Vi har tatt en prat med veterinær Michelle Svae i Lier. Hun går gjennom de skadene eller hendelsene din jakthund hyppigst kan bli utsatt for. Med på veien følger noen generelle råd knyttet til hva du bør sjekke og hva du bør gjøre som førstehjelp.
Slimhinner
Et viktig tips for å kontrollere allmenntilstanden til hunden, er å sjekke slimhinnene: De kan gi tydelige indikasjoner på hvordan hunden har det. De skal være lakserosa av farge.
Er de røde, kan det tyde på stress og kraftige infeksjoner. Bleke eller gråblå slimhinner kan bety indre blødninger eller dårlig sirkulasjon.
Trykk fingeren din mot tannkjøttet og kontroller at fargen kommer tilbake innen tre sekunder. Gjør den ikke det – kontakt veterinær!
Kuttskader
Kuttsår er den vanligste skaden jakthunder blir utsatt for. De kan oppstå på alle hundens kroppsdeler. Heldigvis er det sjelden at det oppstår alvorlige blødinger.
Er uhellet ute, må du først vurdere om det skal sys eller ikke: En tommelfinger-regel er at ville du sydd tilsvarende sår på deg selv, skal selvsagt hunden også sys. Et sår gror best om det sys innen 6 timer etter at skaden oppsto. Går det lengre tid, må det lages nye sårkanter.
Vær oppmerksom på at stikksår kan være små på overflaten og dype under. Det kan også være fremmedlegemer som kvister og bark på innsiden av såret. Da må veterinær kontaktes raskt.
Er såret tilgriset med jord eller lignende, kan det skylles med sterilt fysiologisk saltvann. Ikke bruk salve eller sårpudder på sår som skal behandles av veterinær.
Blødninger
Arterieblødning er sjelden, men alvorlig. Da pumper blod støtvis ut og må stoppes. Legg på en trykkbandasje og kontakt veterinær.
Sår i områder med mye bevegelse, kan bruke svært lang tid på å gro. Er det i nærheten av ledd eller skader på sener, muskler eller nerver, må veterinær kontaktes.
Skrubbsår og små kuttsår kan du behandle med sterilt vann og salve. Slikker hunden mye på såret, kan det medføre at såret blir både større og infisert. Se derfor om du får skjermet såret slik at slikking ikke er mulig.
Bruddskader
Ved bruddskade skal veterinær alltid kontaktes. Førstehjelp her er å stabilisere bruddet:
Hold hunden helt i ro, og sørg for god spjelking av bruddet. Det beste er å stive av ledd som er over og under bruddet om du har langt fram til veterinær. En trepinne eller noe lignende kan egne seg ypperlig. Bruk sportstape, gaffa, bandasje, strips eller klesplagg for å binde fast.
Muskelskade og leddskader
Muskelskader kan være vanskelige å diagnostisere i enkelte tilfeller. Seneskader tar lang tid å hele, og det er svært viktig å holde hunden i ro. Hvis hunden halter, bør det sjekkes hos veterinær eller spesialist.
Typisk for leddskader er forstuvning som skyldes overtråkk eller slag. Hunden bør holdes rolig inntil den er symptomfri. Du bør få sjekket hos veterinær dersom du mistenker at det er mer skadet enn et vanlig overtråkk.
Halthet
Har du en aktiv jakthund, vil du før eller senere oppleve at den halter. Dette kan være en akutt skade som har oppstått eller noe som er mer kronisk. Finner du ingen åpenbar årsak, bør hunden få hvile til den er helt bra igjen.
Den bør også hvile noen dager ekstra etter at den er symptomfri, samtidig som trening bør startes opp igjen gradvis. Veterinæren vil i noen tilfeller skrive ut betennelsesdempende medisin.
Øyeskader
Typiske symptomer på øyeskader er kniping, mye puss, rennende øye eller forskjell i pupillstørrelse. Ulik pupillstørrelse og rødt øye er alltid alvorlig. Stikkskader i øyene likeså.
Ved rens av øye skal du kun bruke sterilt øyeskyllevann. Kontakt veterinær ved symptomer til alvorlig skade.
Ormbitt og vepsestikk
Husk at en av tre bitt er såkalte tørre bitt, altså ufarlige uten gift. Men følg svært godt med på hunden. Symptomer er kraftig hevelse og smerte.
Bitt skjer oftest i hodet eller på frambeina. Er uhellet ute, er det aller viktigste å holde hunden helt i ro. Helst bør du bære den til bilen. Er den for stor til å bæres, gå rolig og kontakt alltid veterinær så fort du har dekning:
Livstruende komplikasjoner kan oppstå og da er det viktig å raskt få veterinærhjelp.
Vepsestikk har omtrent de samme symptomene, tiltakene og behandlingen som med huggormbitt.
Magedreining er at magesekken dreier seg rundt 180–360 grader. Dette blir raskt livstruende. Tilstanden vil oppleves svært dramatisk og hunden kan omkomme innen få timer.
Symptomer er store smerter, oppblåst mage, forsøker å brekke seg, stive bein og strukket hals. Fang opp symptomene tidlig og reager raskt. I alle tilfeller av dette kreves akutt behandling hos veterinær.
Sjokk
Dette er symptom på en svært alvorlig skade. Hunden har ofte bleke slimhinner, rask og overfladisk pusting, med en svak og rask puls. Det skyldes sirkulasjonssvikt.
Årsaken kan for eksempel være store blødninger, dehydrering og/ eller smerter. Her er det viktig at man opptrer rolig, beroliger hunden og at den holder på kroppstemperaturen. Forsøk å stanse eventuelle store blødninger og transporter hunden skånsomt til veterinær umiddelbart.
Hjerte- og lungeredning
Pusteproblemer kan oppstå i ekstreme tilfeller ved fremmedlegemer i svelg eller drukningsulykke. Legg hunden stabilt og sørg for frie luftveier.
Hjertestans har symptomer som ingen pust eller hjerteslag, ofte med blålige slimhinner og store pupiller som ikke reagerer.
Hjerte-/ lungeredning (HLR) er kun aktuelt om hunden er bevisstløs, uten pust og ingen puls. Hundens puls finner du på innsiden av låret.
Legg hunden med høyre side ned mot bakken og venstre side (hjertesiden) opp mot deg.
Kontroller at hunden har frie luftveier og strekk ut halsen forsiktig.
Legg hundens framfot i normal posisjon rett ned fra kroppen. Hjertet ligger nå under albuen.
Utfør 30 kompresjoner (hastighet ca 100 pr min).
Strekk hundens hals, dekk nesen med din munn og blås inn luft to ganger til brystkassen hever seg.
Gjenta kompresjoner og kunstig åndedrett.
Fremmedlegemer og forgiftning
Jakthunder er ofte glupske og kan få i seg de utroligste ting. Sitter noe fast i halsen, kan det ofte frigjøres ved å trykke ned tungen og dra det ut med hånden. Men vær forsiktig så du ikke dytter det lenger ned eller at spisse gjenstander stikker hull på spiserøret.
Fremmedlegemer kan også sette seg fast i ganen mellom de store rovtennene.
Har Fido fått i seg rottegift, frostvæske eller annet farlig stoff, kontakt veterinær eller Giftinformasjonen så fort som mulig. Ikke forsøk på egen hånd å få dyret til å kaste opp.
Heteslag og væskemangel
En voksen hund har normal kroppstemperatur på 38-39 grader. Har den vært svært aktiv, kan temperaturen være noe høyere uten at det skyldes feber.
Hunder skal ikke utsettes for varme biler eller andre opplevelser som kan føre til heteslag. Har skaden først skjedd, blir den fort livstruende. Tilby vann, hold hunden i ro og kjøl ned kroppen med vann og kalde, våte håndklær. Oppsøk veterinær.
Ved mistanke om væskemangel kan du ta «hudfoldetesten» ved å løfte opp litt av huden: Når du slipper huden, skal den raskt og enkelt legge seg på plass igjen. Gjør den ikke det, er hunden uttørket.
Kloskader
Kloskader er relativt vanlige, hvor noen er ganske uskyldige mens andre er mer alvorlige. Klokapselen kan bli revet opp eller sprekke, mens i andre tilfeller kan det oppstå en fraktur midt på kloen der den har gått tvers av. Dette behandles hos veterinær og hunden er klar for ny jakt igjen etter noen uker.
Diarè
Har flere hunder diare, skyldes det som oftest smittsom diarè. Hunden bør få egnet diettmat. Husk ellers rikelig tilgang med vann. Zoolac eller lignende er et godt mageregulerende preparat som kjøpes hos veterinær. Er det blod i avføringen, må veterinær kontaktes.
Våteksem
Dette er en overfladisk hudinfeksjon hvor huden blir fuktig og lukter vondt som et resultat av infeksjon. En liten flekk kan i løpet av få timer blir langt større i de mest hissige tilfellene. Kommer du tidlig i gang med behandlingen, går det bra. Barber bort pels og benytt egnet preparat anbefalt av veterinær.
Forebygging
Husk at forebygging er den beste form for førstehjelp. Sjekk hunden både rundt lunsjbålet og når du kommer inn etter endt jaktdag. Har den fått et kutt eller halter? Oppdager du det tidlig og starter behandling umiddelbart, kan du slippe at flere uker av jaktsesongen ryker på rekonvalesens.
For husk at jakthunder sjelden selv tenker på konsekvensene av å fortsette med det de elsker mest av alt – løpe og jakte.
Noen veterinærtips
Ved akutte skader er førstehjelp ofte livreddende. Da er din egeninnsats avgjørende!
Hunder som er skadet, kan stikke av eller gjemme seg.
Med noen få unntak utføres førstehjelp på hund ganske likt som på mennesker
Bandasjer som beskytter mot forurensing av sår er viktig. Men ikke stram for hardt: Det er bedre at den faller av enn at den skader ved å sitte for stramt. Bandasjen må ikke bli våt.
Er du på vei til veterinær med hardt skadet hund, ring underveis slik at dyrlegen kan klargjøre for akutt behandling.
Utstyr i jaktsekken
Sterilt saltvann
Sterile kompresser (små og store)
Selvklebende bandasje
Sportstape
Pinsett
Potesokk(er)
Et par gummihansker
En god dose sunn fornuft
For mange er jakthunden et viktig verktøy og den beste turkompisen ut i felt. Derfor skriver vi om hundehelse.
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i september 2018.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.