Vurderer du valper? Følg med på vår miniserie med JEGERs valpeskole: De første ukene med valper er på mange måter den fineste tiden for deg som oppdretter.
Sovesal 1: Valper trenger mye søvn og kan sovne i de mest utrolige stillinger.
Lesetid: 6 minutter
«Slik er det å ha valper i hus» er del 3 i JEGERs valpeskole. I denne serien skriver vi om hele veien fra parring til leveringsklare valper slik at du er best mulig rustet.
Fødselen er unnagjort og alt står bra til med tispa og valpene. Hun vil ligge mer eller mindre konstant i valpekassen for å gi sine kjære små alt stell som kreves.
Vask tispa bak etter at fødselen er over, slik at hun er ren og ikke lukter ille. Sjekk at temperaturen hennes er normal de første dagene, samt at pattene er som de skal med god melkeproduksjon og uten tegn til betennelse.
Valpene skal suge skikkelig og vil melketrampe på jurene hennes for å stimulere produksjonen. Råmelk er livsviktig for de små valpene! Blir det for mye stress med mye besøk, barn som løper forbi hele dagen eller andre stressmomenter, kan tispa raskt få dårligere produksjon av melk.
De første to ukene
De to første ukene holder jeg husstandens andre hunder unna valpekassa slik at tispa skal få all den ro og trygghet som hun både trenger og fortjener etter en fødsel.
Ta daglig helsesjekk av valpene. De fødes både døve og blinde. Øynene begynner så vidt å åpne seg rundt den 11. dagen, og et par dager senere begynner ørekanalen å åpne seg. Det er en artig og fin tid med godt synlige forandringer daglig.
Tispa skal fortsatt ha valpefôr 4 ganger daglig nå når valpene er små – og selvsagt alltid tilgang til friskt, kaldt vann: Kroppen hennes jobber virkelig på høygir i denne perioden. Vær oppmerksom på at hun kan være litt romlete i magen de første dagene etter fødselen er overstått.
Hun vil nødig forlate valpene de første dagene, så det kan være nødvendig å koble henne for en liten luftetur, så hun får gjort fra seg. Etter et par uker kan turenes lengde økes. Husk bare å beskytte pattene hennes om det er vinter og snø.
Jakthunder er i sitt ess når de løper etter sitt bytte. Men ved skader og akutte situasjoner er det opp til deg å gi livsviktig nødhjelp. Vi forklarer hvordan.
Valg av kjøper
Valpene registreres nå i Norsk Kennel Klub. Se nettsiden www.nkk.no for detaljert og oppdatert informasjon.
Å avgjøre hvem som skal få kjøpe valp, er ofte ikke det enkleste valget: Lag en liste etter hvert som du får henvendelser. Still spørsmål og notér deg svarene sammen med navnet. Be gjerne også om referanser hvis du ønsker det.
Det viktigste er at valpene får et trygt hjem, men også at valpekjøperne vet hva de går til – uavhengig av om de har hatt hund før. Jakthunder krever mer enn enkelte andre raser og må få et aktivt liv hvor de kan bruke sine ferdigheter. Salg til førstegangs-eiere er ingenting å være redd for, da disse gjerne er ekstra flinke til å spørre og gi tilbakemeldinger.
Bruk god tid, og velg de du føler er de beste kandidatene. Sett opp et par på reserveliste dersom frafall skulle skje. Noen oppdrettere tar også en del av kjøpesummen i depositum når det bekreftes at valpen skal kjøpes.
Selv synes jeg nå det er klart for å ta i mot besøk av valpekjøpere og de mest skuelystne – men i moderate mengder: Tispa trenger fortsatt ro og det er heller ikke så mye «å se på» før valpene begynner å bevege seg rundt i valpekassen. Kjør i gang vaffelpressa, men følg med på tispa slik at hun ikke blir for sliten.
Klipp klørne på valpene ukentlig fra de er et par uker gamle. Legg dem på ryggen i fanget ditt, og gjør klippen skånsom med en liten neglesaks.
Gi ormekur både til tispa og valpene når de er to uker gamle. Deretter fyller du på annenhver uke til valpene frem til de blir levert.
I uke sju og åtte nærmer det seg levering. Nå er det fint om valpene får enda mer tid utenfor valpekassen til å utvikle seg både alene og sammen med søsken.
Tid for middag
Når den tredje uken er i gang, skal du følge ekstra nøye med på når tilleggsfôringen skal starte. De fleste velger å begynne når valpene nærmer seg 4 uker. Frem til nå har de bare fått morsmelk, og tispa har gjort rent etter dem i valpekassa. Nå begynner «jobben» med å fôre og holde det rent i valpekassa!
Valpene skal ha valpefôr av høy kvalitet. Dette bør serveres ferdig oppbløtt. Til å begynne med maler jeg det litt opp, slik at det nesten ligner velling. Jeg fôrer en gang første dagen, to ganger dag to, tre ganger dag tre, og deretter fire ganger daglig.
Nå er det ofte full fest og liv i leiren! Legg aviser i den ene delen av valpekassa, slik at valpene lærer å gjøre fra seg i det hjørnet. Avisene byttes selvsagt mange ganger daglig frem til levering.
Et godt tips for å prege dem tidlig på innkalling, er å plystre eller blåse i en fløyte idet matskåla blir satt ned. Det signalet lærer de utrolig fort!
Valpene vokser og det blir enklere å skille dem fra hverandre. Tispa begynner etter hvert å die valpene stående. Hun tar seg mer «fri», og nå bør hun også få litt mer mosjon.
Er det årstid og vær for det, kan valpene så smått få være litt ute nå. Det er viktig med miljøtrening hvor de får oppleve nye ting og nye omgivelser utenfor valpekassa. La dem gjerne få noen tauknuter eller andre lekesaker i valpekassa.
Valpene blir mer og mer aktive for hver dag, og du lærer de forskjellige individene mer å kjenne. Dette er en herlig tid med små, aktive valper som utviler sine forskjellige særtrekk.
Mot levering og avskjed
I uke sju og åtte nærmer det seg levering. Flere vil helt sikkert komme på besøk for å ta de små sjarmtrollene i øyesyn. Nå er det fint om valpene får enda mer tid utenfor valpekassen til å utvikle seg både alene og sammen med søsken. De har utrolig mye nytt som de skal erfare.
Nå må du kontakte veterinær for å bestille vaksine, micro-chip og helseattest. Dette gjøres de siste dagene før valpene skal leveres, og innebærer gjerne første biltur.
Sett dem samlet i en kasse eller et bur bak i bilen når de skal ut og kjøre. Det bruker å gå veldig greit når de alle er samlet. Noen veterinærer tilbyr også å komme på hjemmebesøk når dette skal ordnes.
Det er også i denne perioden valpene fordeles eller plukkes ut av valpekjøper eller oppdretter. Mer om dette temaet samt videre oppfølging av valpekjøperne, kan du lese i siste del av denne miniserien.
Vel overstått med den travleste tiden i valpekassen!
Veterinærens råd
Smådyrveterinær Michelle Svae i Lier gir gjerne råd til ferske oppdrettere. Dette er tommelfingerregler for hva du skal passe på de første ukene som valpeoppdretter:
Friske nyfødte valper…
…finner lett frem til spenene via lukt- og følesansene, og har velutviklet sugerefleks.
…er rolige, spiser eller sover. Dersom alle valpene klynker eller er urolige, kan det tyde på et problem hos tispa eller i miljøet. Dersom bare èn valp er urolig, kan det være noe galt med valpen.
…ligger aldri helt stille, men har små rykninger i kroppen også når de sover.
…er den første uken avhengige av stimulering fra tispa for å gjøre fra seg. Dersom tispa ikke klarer å ta seg av dem, må eieren stimulere ved å massere buken med en fuktig bomullsdott. I motsatt fall vil valpene kunne få forstoppelse (blir urolige og oppblåste i buken).
… har lite utviklet termoregulering, men evne til å reagere på forandringer i temperatur. De ligger normalt spredt omrking i valpekassen, men vil klumpe seg sammen hvis det er for kaldt.
… vokser og legger på seg sånn rimelig i takt med sine kullsøsken.
Tispa
Sykdom hos tispa i valpeperioden vil ofte gi nedsatt melkeproduksjon, og dermed urolige valper. Ikke la tispa spise alle etterbyrdene. Da vil hun få en kraftig diare som skaper uro i valpekassen.
Normalt stopper utfloden etter 10-14 dager. Ved langvarig eller illeluktende utflod, må veterinær kontaktes. Det samme gjelder ved blødning etter fødsel.
Jurbetennelse gir som regel høy feber. Juret blir hovent, rødt og smertefullt. Det oppstår som regel et par dager etter valping, men kan også komme i tiden rundt avvenning. OBS: Kan oppstå svært raskt.
Melkekrampe forekommer først og fremst hos tisper med dårlig matlyst som har store valpekull. Det starter med uro og rastløshet, før det etter hvert utvikles skjelvinger og kramper.
Ormekur
Spolorm er den vanligste innvollsormen som påvises hos hund i Norge. Svært mange tisper er smittet.
Spolormlarvene ligger i «hvilestadium» i vevene hos tispa og aktiveres når tispa blir drektig. Valpene smittes i livmoren eller via morsmelken. Deretter kan tispe og valper reinfisere hverandre flere ganger i løpet av tiden i valpekassen.
Derfor er det viktig med hyppige behandlinger av valpene (annenhver uke) frem til levering. I tillegg skal tispa behandles før og etter valping. Alle midler mot spolorm er reseptbelagte.
2-ukerssjekken
Valg av valpekjøpere
Lukket Facebook-gruppe
Registrering NKK
Ormekur
Klipp av klør
Forbered tilleggsfôring av valper
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.