Hvert år dør omlag tjue hunder av hoggormbitt. Pass på hvis hunden brått hovner opp ute på tur, og vit hva du bør gjøre når ulykken skjer og hoggormen biter.
Voff-off...: Fria blir fulgt opp av veterinær i etterkant av ormebittet. Hun sitter i ro, men liker definitivt ikke å ta blodprøve.
Lesetid: 6 minutter
Giftinformasjonen får årlig hundrevis av henvendelser angående hoggormbitt på mennesker. Over halvparten av bittene har skjedd i mai. Men det er ikke bare tobente som kan bli bitt på tur. Hunder er trolig enda mer utsatt for bitt fra hoggorm.
Dyreklinikkkjeden Anicura melder om en 50 prosent økning i antall hunder som er blitt behandlet for hoggormbitt hittil i år, sammenlignet med fjoråret. Her får du råd til hvordan du bør reagere om hunden din blir bitt av hoggorm.
Ettermiddagsturen gikk brått fra hygge til mareritt for Fria (2): Idet labradoren stakk snuten under et tre, ble den bitt av en hoggorm. Den allergiske reaksjonen kunne tatt livet av henne.
– Vi hørte Fria skrike og så henne hoppe bakover. Hoggormen hang fast i snuten hennes, før den slapp og stakk av. Det gikk ikke lang tid før hun ble dårlig og fikk problemer med å gå. Vi måtte til slutt bære henne ned til bilen, forteller hundeeier Maria Ulriksen.
Hun var på tur i Romeriksåsen sammen med mannen og labradoren. Ulriksen, som selv jobber i helsevesenet, skjønte at hunden reagerte kraftig på hoggormbittet. De kontaktet umiddelbart veterinær for å få hjelp.
Akutt behandling
– Fria hovnet i snuten og så veldig dårlig ut. Hun hadde en hevelse i brystkassen og var skikkelig slått ut. Jeg må innrømme at jeg begynte å bli bekymret på veien hjem, forteller Ulriksen.
Hun har hatt hunder før som har vært i kontakt med hoggorm, men ingen har reagert så kraftig. Den lokale veterinæren startet behandling, men manglet motgift. Derfor ble Fria sendt til døgnåpen dyrelegevakt ved Skedsmo Dyreklinikk, som hadde det på lager. Veterinær Synnøve Glavin Silkoset var ansvarlig for behandlingen.
– Da hunden kom til oss noen timer etter hoggormbittet, var symptomene svært tydelige. Hun var veldig hoven i halsen og snuten. Vi satte i gang væskebehandling, ga motgift og smertestillende. Hevelsen var så kraftig at vi vurderte to runder med motgift, men det holdt med en, forteller Silkoset.
Silkoset har som veterinær opplevd at en hund mistet livet som følge av hoggormbitt.
– Hunden fikk nyresvikt og døde. Heldigvis er det svært sjeldent. Men sjansen for at det kan gå galt, reduseres kraftig om man tar kontakt med veterinær så raskt som mulig, sier hun. Hun berømmer Maria Ulriksen for å ha gjort alt riktig.
– Hun holdt hunden mest mulig i ro, og bar henne ned til bilen. Det er viktig for at giften ikke skal spre seg. Hun kontaktet umiddelbart veterinær, og behandlingen kom raskt i gang. Jo kortere tid det tar fra hunden blir bitt av hoggorm til vi får gitt motgift, desto bedre er det, forklarer veterinæren.
«Kortison virker utmerket mot vepsestikk, allergiske reaksjoner og rene betennelsesreaksjoner. Men ved giftoverførsel er det bare motgift som kan reversere virkingen.»
Fine prøver
Fria ble på dyreklinikken i to døgn mens hun fikk behandling.
Fjorten dager etter hoggormbittet er hunden tilbake på dyreklinikken for å ta blodprøver og lytte på hjertet: Silkoset forteller at en hund kan få forstyrrelser i hjerterytmen etter ormebitt. Men for Frias vedkommende er både hjerterytme og blodprøver såpass fine at hun blir friskmeldt på stedet.
Maria er kjempefornøyd med dyreklinikkens oppfølging, og håper at Fria har lært å holde seg unna slanger. Til andre hundeeiere som mistenker hoggormbitt har hun ett tydelig råd:
– Kontakt veterinær med en gang! Det kan være at bittet er tørt, eller at hunden er bitt av en slange som ikke er giftig. Men la for all del veterinæren avklare det.
Ulik reaksjon
Når hunder blir bitt av hoggorm, er det som regel i labb, ben eller snute. Fria reagerte kraftig på hoggormbittet. Andre hunder kan reagere mindre kraftig. Ifølge veterinæren er det individuelt hvordan hundene reagerer på giften. En tilleggsfaktor er at hoggormene kan sprøyte inn ulik mengde gift når de biter. Mer gift gir naturlig nok sterkere reaksjon.
Hoggormene er vekselvarme, noe som innebærer at ormens kroppstemperatur varierer i takt med temperaturen i omgivelsene. På solrike dager kommer ormene ut fra sine gjemmesteder for å varme seg. Da liker de seg gjerne på de samme stedene som oss mennesker.
Dermed er det fort gjort å komme i kontakt med en hoggorm – enten man er menneske eller hund.
Jakthunder intet unntak
– Høysesongen er vår og tidlig sommer, og vi ser at i godt vær øker antallet bitt. I våres hadde vi i så måte mange flere hoggormbitt enn vanlig, og jeg tror det skyldes det gode været, sier veterinær og kirurg Rune Næverdal ved Skedsmo Dyreklinikk.
– Men vi får også inn en del hunder som blir bitt av hoggorm på høsten, for eksempel jakthunder under jakta. Det største problemet for disse er at hund og eier befinner seg langt unna veterinær. Som hundeeier er det ikke så mye du kan gjøre for å forebygge hoggormbitt, med mindre tur- eller jaktgleden skal reduseres, sier Næverdal.
Han vil ikke råde folk til å se på bakken hele tiden og holde hunden i kort bånd for å redusere bittfaren.
– La hunden løpe fritt og kose seg. Ikke la frykten for hoggorm ødelegge turene, sier han.
Ikke gi kortison
Mange kaller kortison for hoggorm-tablett, noe som er uheldig da det indikerer at den gir behandling mot bitt og giftoverførsel. Det er ikke tilfelle, ifølge ny forskning: Det finnes ikke dokumentasjon som viser at kortison bør brukes ved hoggormbitt, så Næverdal anbefaler ikke å gi tabletten.
– Kortison virker utmerket mot vepsestikk, allergiske reaksjoner og rene betennelsesreaksjoner. Men ved giftoverførsel er det bare motgift som kan reversere virkingen. Derfor er det viktig å komme i gang med dette og annen behandling så raskt som mulig. Da er sjansene for et heldig forløp størst mulig, sier han.
Anbefaler forsikring
Næverdal anbefaler alle hundeeiere å forsikre hunden, slik at den er dekket mot vanlige skader, herunder hoggormbitt.
– Hoggormbitt er alvorlig. Ved kraftige reaksjoner kan behandlingen bli kostbar. I dag kan vi utbedre de aller fleste skader gjennom avansert kirurgi og behandling. Da opplever vi at hundeeiere er lettet over å slippe å ta stilling til økonomi i en situasjon som er vanskelig nok fra før, sier han.
Mens det sto på, var iallfall hundeeier Maria Ulriksen veldig glad for at hun hadde god forsikring på Fria.
– Uten hadde dette blitt dyrt, så det kan jeg anbefale alle hundeeiere! sier Maria.
Slangene i norsk natur
Tre orme-arter lever vilt i Norge. Imidlertid er det bare en av dem som er giftig. Husk at alle viltlevende slanger og reptiler er fredet i Norge. Det er derfor forbudt å ta livet av dem, selv om du eller hunden din skulle bli bitt.
Hoggorm
Hoggormen er vår mest kjente slange. Den kjennetegnes først og fremst av sikksakk-mønsteret på ryggen, men merk at mørke varianter mangler dette mønsteret. Ser du øynene på ormen, vil du se at pupillen er spalteformet. Artene uten gift har runde pupiller.
Hoggormen blir vanligvis 60-70 cm lang, og er vår eneste giftslange. Giften virker både på mennesker og dyr. Ormen vil som regel stikke av om den får mulighet, men den kan bite om du tråkker på den. En nysgjerrig hund kan også fort bli bitt om den trår for nært eller stikker snuten borti.
Slettsnok
Slettsnoken ligner litt på hoggormen, men har prikkete rygg i stedet for sikksakk-mønster. Slettsnoken kveler sine bytter, men biter uten gift om den blir truet. Den lille kvelerslangen blir vanligvis rundt 80 cm lang. Men den er ganske sjelden å se, da den som regel holder seg under en stein som varmes opp av sola og indirekte varmer slangen.
Buorm
Buormen er grå eller gråbrun. Noen kan være helt sorte. I motsetning til hoggorm og slettsnok har den ingen mønster på ryggen. Den kjennes også igjen på de gule flekkene i nakken. Buormen er Norges lengste slange, og blir normalt litt over 1 meter lang. Buorm kan bite, men er ikke giftig. Buormen er en skuespiller om den blir truet: I stedet for å flykte eller bite, kan den spille død.
Fotløs øgle
På grunn av navn og utseende tror mange at stålormen er en slange. Men det er en øgle, noe du blant annet kan se fordi den har øyelokk. Stålormen blir rundt 45 cm lang.
Hvis hunden blir bitt
Hold hunden mest mulig i ro. Aktivitet transporterer gift rundt i kroppen.
Kontakt veterinær så raskt som mulig. Sjekk at de har motgift tilgjengelig.
Ikke gi hunden kortison. Det hjelper ikke mot ormegift.
Er du i tvil om hunden er bitt, kontakt veterinær. I beste fall kan det være et buormbitt eller et vepsestikk.
Dette gjør veterinæren
Hunden undersøkes. Ved mistanke om gift-bitt iverksettes behandling.
Behandlingen består av motgift, væsketilførsel og smertestillende midler.
Veterinær tar blodprøver, sjekker hjerterytme og blodets evne til å koagulere.
Veterinæren anbefaler mest mulig i ro i 14 dager etter bitt.
Dette påvirker hundens reaksjon
Generell helsetilstand. En syk hund vil reagere kraftigere enn en som er frisk.
Alder.
Lokalisering av bitt.
Mengde gift som er sprøytet inn.
Hvor kraftig giften er.
Hundens størrelse.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.