Det er full vinter og gradestokken tilsier heftig bekledning. Men kan jakthunden bli med på jakt, og hva bør jeger og hundefører passe på under vinterjakt? Må hunden ha kondomdress og potesokker?
Varmedekken eller kondomdress: Selv om våre jakthunder generelt er robuste, kan vind og kulde raskt virke nedkjølende når hunden ikke er i full aktivitet under vinterjakt. Vi gir noen tips omkring stell av poter og bekledning som kondomdresser, varmedekken og potesokker.
Lesetid: 6 minutter
Mange opplever flotte jaktdager sammen med jakthunden om vinteren. Dager med vinterjakt mellom snødekte trær, knirkefri nysnø på bakken, og eventyrstemning i sol-forgylte furukroner. Eller dager i høyfjellet der kilometerne bare forsvinner under blåswix og ny-preppa skisåler.
Dette er drømmeføre for oss tobeinte. Men husk å legge forholdene til rette slik at også hunden får en drømmetur:
Vinterstid må vi nemlig ta andre hensyn enn under høstjakten: Hvor kaldt er det? Kan Fido ta seg frem i snøen?
Vi i JEGER har laget en sjekkliste til deg for kalde vinterdager.
Jakthundens frakk på vinterjakt
Alle jakthunder er fra naturens side utstyrt med naturlige «vinterklær» i varierende grad. Noen med tynn pels, noen med ganske vanlig pels, og noen med bedre vinterfrakk enn det du noen gang vil få.
Vinterfrakken kan av og til by på problemer, enten den er så tynn at hunden lett fryser, eller at snø og is lett setter seg fast i pels og poter. Med litt hjelpemidler kan mye av dette løses.
Det er forskjell både rasemessig og individuelt hvor mye snø som kladder seg til pelsen. Korthårede raser som pointer, korthåret vorsteher og støverrasene, har ikke nevneverdige problemer med kladding. Derimot kan enkelte settere se ut som en snøball etter svært kort tid på kladdeføre.
Klipping av pels gjøres på forhånd – ikke når hunden er full av snøballer! Klipper man bort «snøballene», kan alvorlige kutt oppstå fordi huden til hunden ofte også sitter fast inne i snøballen. Klipp derfor poter, faner, hale og ører hjemme på forhånd.
Ising kan også oppstå rundt halsbånd, trekkseler og dekken. Vær nøye med å fjerne isen slik at gnagsår ikke oppstår.
Patter på tisper og testikler/forhud på penis hos hannhunder er spesielt utsatt for frost. Svært alvorlige skader som koldbrann kan oppstå. Gamle arr er også utsatt for frostsår.
Kondomdress
Ønsker du ikke å skamklippe Fido, finnes det fine «kondomdresser» på markedet som hindrer at snøen setter seg fast. Dette er ganske vanlig å benytte på fuglehunder både på ekstra kalde dager og på kladdeføre. Fido får sikkert hetta første gang denne skal på, men det er glemt så snart han kommer ut og kan løpe.
Husk at dressen ikke skal være for stor, men skal sitte tett. Er den for stor, kan hunden få bakbena på innsiden av dressen og dermed gå seg dønn fast.
Kondomdress anbefales absolutt, både fordi man slipper klipping og fordi den beskytter mot vær og vind. Men du, husk å ta på dressen før dere går ut i snøen!
Den er vrien å få på når is og kladder allerede har oppstått.
Ising i labbene er et problem for en del hunderaser. Overflødig hår mellom potene må klippes eller barberes bort. Ising er ubehagelig for hunden, fordi den får problemer med å løpe normalt.
Mange har sikkert opplevd at hunden legger seg ned for å bite vekk is i potene. Når dette skjer, tilføres potene spytt, som igjen gjør at isingen eskalerer ytterligere. Det fører til sårhet og sprekker som tar lang tid å lege.
Derfor er det viktig å være nøye med stell av poter allerede på vinterens første kalde tur. Ellers får hunden et problem med potene i flere uker.
Smør gjerne potene med potesalve eller tilsvarende. Her finnes det for øvrig mange kreative løsninger, med alt fra vaselin til formfett på sprayboks.
Potesokker og klør
Sokker benyttes for å hindre både ising og kladding. Men pass på at sokken og borrelåsen ikke sitter for stramt: Det kan føre til liten blodsirkulasjon og hevelse i foten. Sokken skal være av riktig størrelse, og det er bedre at den er for stor enn for liten. Tærne skal kunne bevege seg fritt inne i sokken.
Husk også å klippe klørne med jevne mellomrom om vinteren. Disse slites dårlig på snøføre. Lange klør kan føre til at de brekker når hunden løper på hardt eller isete føre.
For lange klør gjør også at det lettere går hull i potesokkene.
Og potesokker er ikke bare for pingler: Polare trekkhunder tåler kulde og snø bedre enn de fleste, men likevel bruker man potesokker også på disse for å beskytte potene.
Temperatur
Det finnes ingen fasit for nedre temperaturgrense. Noen begynner å rynke på nesen når -10 grader passeres, mens andre holder det gående til rundt -20 grader. -10 grader oppleves også annerledes på Sola enn på Finnmarksvidda.
Vind og luftfuktighet er veldig avgjørende.
1–2 timers snørekjøring på fast løype i -20 grader bør ikke være noe problem. Men ved jakt eller trening i løs snø må du ta flere forholdsregler: Avkjølingen fra både luft og snø fører til nedkjøling og frostskader.
Den viktigste regelen er å ikke gjøre turen for lang. Temperaturen ved hytteveggen kan være annerledes enn den som er ute i terrenget. Lokale variasjoner og «kuldehull» i terrenget er ganske vanlig. Temperaturen faller i tillegg raskt når solen går ned en tidlig vinterstid.
Husk også at både unghunder og gamle hunder er mer sårbare i kulda.
Varmedekken og vindpose
Selv om Fido har frakk, synes han garantert at det er topp å få på seg et varmedekken når han skal gå rolig i bånd eller legge seg ned i pausen. Ofte blir pelsen våt, og da fryser man ekstra lett om man skal være i ro.
Det finnes mange forskjellige typer på markedet. Ull og vindtett stoff er perfekt på de kaldeste dagene.
En vindpose beregnet for hund eller en vanlig fjellduk, er ypperlig og bør være obligatorisk for alle som ferdes ute i ordentlig vintervær. Denne gir rask og god varme for kalde hunder.
Det er ikke godt nok å spise snø for hundene under vintertrening og jakt. Vanntilgangen er ofte vanskelig vinterstid, og behovet for væske er like stort som ellers. Dehydrering kan skje, så husk å ta med rikelig med vann.
Avhengig av hvor lang jaktdagen er, gir jeg hundene mat to til fire ganger i løpet av jaktdagen. Jeg anbefaler at du tar med en termos med varmt vann, slik at dette kan blandes ut med en klump våtfôr i lunsjen.
Både folk og hunder liker varm lunsj når man fryser! Det gir også bedre energitilførsel.
Til syvende og sist koker det meste ned til din rolle som hundeeier: Følg generelt ekstra nøye med hunden, og sett på bremsene før du ser hunden begynner gjøre det. Det viktigste er litt ekstra stell, oppmerksomhet og omsorg, noe som gjelder både i forberedelser og gjennomføring.
Tenk gjennom behovet for en ekstra klipp, smøring, dekken, hvilepose, samt mat og drikke. Gjør du jobben på forhånd, kan en kald vinterdag bli minst like flott og minnerik som en vanlig høstdag.
Pass på Passopp
Mye snø er svært kondisjonskrevende for Fido.
Ikke klipp en hund som har snøballer i pelsen. Vent isteden til snøen har smeltet.
Tilpass alltid turens lengde etter hvor kaldt det er.
Husk riktig størrelse på kondomdressen.
Alvorlig nedkjølte hunder kan bli apatiske og kollapse. Kontakt veterinær.
Still ekstra godt forberedt mot uhell om vinteren.
Vær og temperatur kan skifte fort – vær forsiktig!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.