I noen tilfeller kan det være nødvendig med medisinsk behandling, andre ganger vil en gjennomgang og behandling av bevegelsesapparatet og hundemassasje være mer hensiktsmessig. Dersom du mistenker at hunden har vondt eller har uregelmessigheter i kroppen, skal alltid en veterinær kontaktes.
Jevnlig sjekk og massasje er gunstig for jakthundens helse
Lesetid: 7 minutter
Ved å se på hunden bevegelser, kjenne gjennom hundens muskler, strekke på ledd og kjenne etter om det er varme eller kalde områder på hunden, vil du kunne lettere oppdage om noe er galt med hunden din. Dersom du gjør dette jevnlig, vil det være lettere for deg å kjenne når noe er i forandring og ikke som det pleier. Hvis noe ikke er som det skal, er det sjelden vi selv kan gjøre noe med det. Men dersom du oppdager et problem tidlig, vil du unngå at dette blir et kronisk problem, som videre vil kunne utvikle seg negativt eller bli vanskeligere å rette opp i. Husk at en jakthund kan ha både smerter og skjulte skader selv om den ikke tydelig viser tegn på smerte eller halthet.
Kjenn etter:
Hevelser
Ekstra varme/kalde områder
Restriksjoner i bøying av ledd
Vegrer hunden seg/ blir ekstra urolig når du utfører noen bevegelser
Sammenlign både venstre og høyre side
Hvordan virker hundens generelle allmenntilstand
Viktig
Du må alltid bøye hundens ledd og kjenne gjennom muskulaturen med myke hender. Hvis du kjenner at leddet stopper opp i en bevegelse eller hunden viser tydelig uro eller misnøye, skal du ikke bøye videre. Det er ofte ikke fordi den er uvillig, men fordi det er ubehagelig. Tenk på deg selv når du tøyer ut. Du kan ikke tøye lenger enn hva kroppen din er i stand til. Støtt hunden godt når du kjenner gjennom den, det vil kunne virke beroligende. Dersom du er hard eller streng i blikket, vil hunden kunne spenne seg opp, og du vil ikke få et riktig bilde av hundens tilstand. Hvis hunden syns dette er rart, bør du bruke mer tid på å håndtere hunden din. Lær gjerne hunden å ligge på siden og bli undersøkt på et bord. Dette vil også være en fordel hos dyrlegen.
Få gjerne en annen til å gå med hunden din i trav eller skritt. Se hundens bevegelser forfra, bakfra og fra siden av. Trekker hunden til seg et ben når den går? Er det en skulder som er mer vridd utover enn den andre? Ser bakbena like ut? Går hunden skeivt med hodet? La hunden stå helt rolig på alle fire beina sine. Står den stødig på alle bena? Krummer den ryggen? Har den smerter, kan den for eksempel spenne opp buken. Se på hundens blikk. Det er med hunder som med folk, vi kan ofte se om de virker slitne i blikket og kroppsspråket sitt. Er hunden syk eller har den kun en dårlig dag og trenger hvile? Er den våken eller redd i blikket? Mye kan oppdages tidlig, dersom vi blir flinkere til å observere hundene våre.
Stryk gjennom
Start med å stryke gjennom hunden med flate hender. Ha hunden stående rettest mulig for å kunne kjenne forskjeller på høyre og venstre side. Start fra hode, nedover nakken, skulderpartiet og ned til potene. Stryk bakover langs ryggraden og over ribbeina på begge sider. Deretter stryk fra hoftene og nedover både innsiden og utsiden av lår og helt ned til potene.
Sjekk hundens ører, tenner, tannkjøtt, poter og klør. Er ørene varme? Hvilken farge har hundens tannkjøtt når den er frisk? Har hunden plakk eller tannsten som bør fjernes? Har den for lange klør?
Bøy opp hundens ledd. Sammenlign alle bevegelsene du gjør med den andre foten. Er de like bevegelige? Klarer du å bøye håndleddet helt inntil hundens overarm eller stopper det tidligere? Det er viktig å bruke myke og følsomme hender. Tenk på hvordan du selv vil bli tatt på. Hunder er følsomme, og det er viktig at vi ikke påfører dem unødig stress og motstand. Når man ufører disse øvelsene, er det viktig at hunden samarbeider og ikke gjør motstand, for da får man ikke den ønskede informasjonen. Hvis hunden hyler eller viser sterk motstand, er det viktig å få hunden undersøkt av veterinær.
1. Bøying av hofte og kne:
Ta tak med myk hånd på leggen (rett over haseleddet), og legg den andre hånda som støtte i flanken framfor hofteleddet. Samtidig støtter du hundens kropp med kroppen din. Bøy hofte og kne med myke bevegelser. Gjenta for å kjenne om det er noen restriksjoner. Gjør det samme på andre siden, og sammenlign om det er noen forskjell. Dette må utføres med sakte og rolige bevegelser. Hvis du gjør det for raskt, får du dårligere tilbakemelding om hvordan det kjennes ut, og man kan gå over hundens grenser.
2. Bøying av skulderleddet:
Støtt hunden med kroppen din og ta tak i overarmsbeinet (ovenfor for albuen). Bøy opp skulderen med myke og sakte bevegelser, og gjenta til du føler at du får nok informasjon om bevegelsen. Gjenta på andre siden for å sammenligne om du kjenner noen forskjeller.
3. Bøying av albueleddet:
Støtt hunden med kroppen din og legg en arm/hånd rundt hunden som ekstra støtte. Ta tak med en myk hånd rundt underarmene (nedenfor albueleddet), og bøy opp albuen. Gjenta for å kjenne om det er noen restriksjoner. Gjør det samme på andre siden, og sammenlign om det er noen forskjell.
4. Bøying av haseleddet:
Støtt hunden med kroppen din og ta tak med myk hånd rundt leggen over hasen. Bruk andre hånda og bøy og strekk ut haseleddet med myke bevegelser. Gjenta på andre siden for å sammenligne om du kjenner noen forskjeller.
5. Bøy og strekk av hundens håndledd:
Støtt hunden med kroppen din og ta tak med myk hånd rundt underarmen over håndleddet på motsatt side. Her skal du kunne bøye leddet helt inn. Hvis ikke, kan det sitte et problem i håndleddet som bør undersøkes av veterinær. Sjekk motsatt side for å sammenligne om du ser/kjenner noen forskjeller. Håndleddet virker som støtdemping under bevegelser. Ved høy fart får håndleddet større belastning.
6. Tåledd:
Ta en finger på hver side av hver tå, beveg fingrene dine for å kjenne etter hundens bevegelighet i tåleddene.
Strykninger er også med på å få slaggstoffer ut av kroppen. Stryk over hele hundens kropp med et mykt, men likevel fast grep. Du vil merke på hundens reaksjon om du er for hardhendt eller om den liker det. Stryk gjerne gjennom på hver side av hundens ryggrad med flate hender. Og stryk gjentatte ganger over hele hundens kropp med hårene.
1. Massasje av bakben:
Stryk oppover bakbeinet fra potene oppover leggen og lårmusklene med myke, følsomme hender. Lett på trykket hvis hunden viser tegn på ømhet eller smerte. Det skal være behagelig for hunden.
2. Massasje av framben:
Stryk oppover frambeinet fra potene oppover mot skulderen med myke, følsomme hender. Lett på trykket hvis hunden viser tegn på ømhet eller smerte. Det skal være behagelig for hunden.
3. Massasje bryst:
Hunder bruker aktivt brystmusklene under alle bevegelser. Legg hunden på siden og støtt med en hånd på manken og masser med en myk hånd. Brystmuskelen ligger på hver side av brystbeinet (spissen mellom hundens framben), slik at du masserer en side om gangen. Snu hunden for å massere andre siden.
Petrissage
Start øverst i hundens nakke og ta tak i hundens skinn. Du skal ikke klype, men la skinnet rulle mellom fingrene dine. Beveg deg gjerne på siden av nakken, nedover skuldrene og videre nedover på hver sin side av ryggraden med dette grepet. Dette er noe du kan gjøre daglig på hunden. Dersom hunden blir veldig varm i et område, bør du stoppe.
Petrissage er et bindemassasjegrep som er fint for å få opp sirkulasjonen i vevet. Dersom hunden virker veldig stram og du får dårlig tak, kan det tyde på at hunden har overspent muskulatur. Dette kan gå utover hundens bevegelighet og prestasjonsevne. Du vil også kunne kjenne om hunden er veldig øm.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.