For jakthunder vinterstid handler det i stor grad om å være «fett for fight». Den forskning som er gjort på området, viser nemlig at energi fra fett er viktig for utholdenhet.
Fett: Det er viktig å fore hunden riktig året rundt. Vinterstid kan det være lurt at hunden har mer fett å forbrenne. Der har mange jakthundeiere noe å lære av hundekjørerne.
Lesetid: 8 minutter
Mye av den forskning som er gjort på fôring av fysisk aktive hunder, er utført med sledehunder på vinterføre under lave temperaturer. På mange vis kan det fysiske arbeid en sledehund gjør sammenlignes med det en jakthund utfører.
Lurer du på hvordan du skal fore best på vinterstid for at hunden din skal være i toppform? Her får du svar.
Hunder har en stor andel muskelfibre som utnytter fett effektivt når de løper i moderat fart, slik de gjør under jakt. Ved moderat fart eller middels intensitet (30-40%) vil oksygentilførselen være tilstrekkelig til at fett vil bli brukt som hovedenergikilde (80%), mens reservene av glukose som finnes i muskulatur og lever (glykogen) blir spart.
Lageret av glukose forbrukes under fysisk arbeid, og raskest ved høy intensitet. Reservene av glukose er avgjørende for utholdenhet. Når de begynner å bli uttømt vil hunden måtte redusere farten eller i verste fall møte ”veggen”.
Når hunden får mye fett i fôret under langdistanseløping, vil den altså bruke fett som hovedenergikilde og det tar lengre tid før glukosereservene blir tømt.
Begynn før jakta
I tillegg til høye fettnivåer, er det nødvendig med et minimum innhold av protein for å dekke behovet som øker under fysisk aktivitet. For lave proteinnivåer har gitt anemi hos sledehunder og økt fare for skader på tredeputer/bein.
I et typisk langdistanse sledehundfôr vil 65-75 % av energien komme fra fett og omkring 25-35% fra protein, og 0 til 10 % fra karbohydrater. Dette vil være våtfôrtyper.
I tørrfôr til fysisk aktive hunder (høyenergi) vil karbohydratnivået være høyere slik at prosentfordelingen av energi mellom fett, protein og karbohydrater er omkring 30:45:25.
Hvis en skal oppnå full effekt av å utnytte et fôr med høyt fettinnhold, bør hunden trenes og tilvennes fôret før jakten begynner. Man bør altså ikke regne med at et fôr med høyt fettinnhold fører til at hunden umiddelbart øker utholdenheten, da manglende trening kanskje vil være mer avgjørende.
Vått eller tørt?
Det enkleste er å bruke et høyenergi tørrfôr, eventuelt et vanlig tørrfôr og tilsette litt fett eller tørket vom. Energifordeling mellom protein og fett i vom er 1:4 og ideell som energikilde til fysisk aktive hunder.
Rått våtfôr med høyt fettnivå er også utmerket, men det har begrenset holdbarhet i romtemperatur og må oppbevares kjølig/fryselagret.
Kveldsfôringen er hovedmåltidet. Da vil hunden få tilførsel av protein for å dekke tap, samtidig som energireserver av glukose og fett legges inn.
Under selve jakten betyr vanntilførselen mer for utholdenheten enn fôringen. Dehydrering vil redusere ytelsen til hunden betydelig og er særlig viktig å tenke på i varmt vær, men også når det er kaldt. Luftfuktigheten er lav i kald luft, og når luften trekkes ned i lungene vil den bli mettet av vann som så blir pustet ut.
Dette vanntapet fra respirasjonsluften kan øke 10-20 ganger i forhold til når hunden er i ro.
Vannbehovet er ellers i takt med energiforbruket og vil være mye høyere under jakt enn når hunden er i ro. Noen hunder nekter å drikke bare vann under jakt, og det kan derfor være lurt å blande litt fôr i vannet.
Vann ofte
Vann kan gis med litt tørrfôr eller tørket vom, eventuelt våtfôr i små 100g bokser som inneholder 80 % vann. Slik kombinert vanning/ snacking bør skje hver time. Noen bruker en flaske/termos med vid åpning til vannblandingen.
Dette er fordelaktig ved lave temperaturer fordi en unngår at det fryser og hunden kan få et lunkent måltid som den sannsynligvis foretrekker framfor noe halvfrosset.
Etter endt jakt bør hunden fôres innen en halv time for å starte påfyllingen av næringsstoffer til muskulaturen. Et tidlig måltid etter fysisk aktivitet vil snu stoffskifteprosessen i kroppen fra nedbryting mot oppbygging.
Enkelte vil være engstelig for magedreining og da kan en eventuelt gi et mindre måltid straks etter jakt og et større måltid senere.
Glem ikke å trene
Utholdenhet er en sentral egenskap hos gode jakthunder og hvis man har ambisjoner at hunden skal holde ut i mange timer på vinterføre er det viktig at de godt trent og vant til snøføre.
Erfaring med hvordan hunden går på ulike føretyper er også viktig å kjenne til slik at man er forberedt på hvor sliten hunden blir og legger lengden på turen deretter. For de fleste er det vanskelig å få tid til å trene hunden med tilsvarende varighet og intensitet som den blir utsatt for under vinterjakt på tungt føre.
Hvis hunden ikke er trent tilstrekkelig bør en begrense bruken i forhold til den fysiske kapasiteten hunden har og føreforholdene. Det er derfor en fordel å ha tilgang på flere hunder slik at man kan bytte på.
Dette er det viktig for hundeeieren slik at en ikke legger ut på langturer som ender med at hunden får den negative opplevelsen det er å gå bak i skisporet fordi den ikke orker å søke lenger. For en jakthund skal jakt være det aller morsomste å holde på med.
Energiforbruket mangedobles
Det er utført lite forskning på energiforbruk hos hunder på ulike underlag. Fra praksis vet en naturligvis at dyp løs snø er tungt for en hund å løpe i. Mens hvis snølaget er hardt og jevnt, er det trolig mindre energikrevende for hunden å løpe enn på de fleste barmarksforhold hvor det er mer ujevnheter i terrenget.
Motsatt blir det med mye løssnø hvor hunden er nødt til å hoppe seg framover. Et forsøk som ble gjort i februar måned på Skinnarbu i Telemark med åtte fuglehunder, viste at energiforbruket økte til 2,2 ganger vedlikeholdsbehovet etter tre timers jakting i 20-40 cm løssnø.
Etter de tre timene hadde hundene tilbakelagt omkring 20 km og alle var mer eller mindre utslitte. Som forventet hadde kroppsvekt betydning for energiforbruket, og den tyngste hunden (27 kg) brukte omkring dobbelt så mye energi, 16,6 MJ/dag som de letteste (14 kg, 7,2 MJ/dag).
Hvis hundene hadde kunnet forsette lenger ville energiforbruket blitt enda høyere og på nivå med det man ser hos langdistanse sledehunder. Vannomsetningen hos hunden var i samsvar med energiomsetningen og var på omkring 100ml pr kg kroppsvekt /dag eller 2 liter for en hund på 20 kg.
Hunder tåler lave temperaturer bedre enn høye og slik sett er det en fordel at det som regel er kjølig/kaldt under vinterjakt slik at overskuddsvarmen som oppstår på grunn av løpingen lettere ledes bort. I tilegg er hunden nødt til å pese for å fjerne overskuddsvarme selv om det er kaldt.
Hunder har begrenset mulighet for svetting (bare svettekjertler mellom tærne) og pesingens funksjon er å la vann i spytt fordampe på den blodfylte tunga. De nedkjølte blodet fraktes så tilbake til kroppen.
Hvis hunden begynner å gå eller er i ro vil den raskt begynne å fryse og bruke energi på å holde kroppstemperaturen konstant. På vinterjakt er det derfor lurt å ha med et varmedekken for å redusere dette energitapet hunden får når den fryser fordi den går sakte og i tillegg en varmepose når den er helt ro under lunsjen.
På skareføre kan potene bli slipt ned og etter hvert bli såre. Hvis du vet at hunden din er utsatt for dette og du skal jakte flere dager kan det være lurt å ha på sokker med en gang. Hvis sokkene faller av, kan de festes bedre med vanlig sportstape.
Ta uansett med ekstra sokker. Snø som fester seg i pelsen kan unngås ved å ha på tynnsittende dress eller man kan klippe vekk faner(hvis du ikke skal på utstilling på en stund) og hår mellom poter, eller du kan prøve med å sette inn de mest utsatte stedene med balsam/fettspray før jakt som gjør at snøen ikke fester seg så lett.
Hunden har førsteprioritet
Hunden bør få første prioritet når jakten er avsluttet. Hvile og restitusjon er avgjørende for neste dags prestasjon. Den må få et tørt sted å ligge med lett tilgang på vann. Fjern snø fra pelsen og tørk av den hvis den er våt og sjekk om den har skader på potene.
Merker man stivhet og småskader hos hunden er det lurt å stå over en dag eller korte ned dagen, da er det større sjanse for at du holder hunden i form.
Følger du disse rådene er sjansene mye større for en velfungerende hund under vinterjakta.
Kilde: Førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm, Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.