I JEGERs miniserie Valpeskolen har vi tidligere skrevet om planlegging av jakthundavl og paring. Men mange har nok flest spørsmål og gruer seg mest til drektighet og selve fødselen.
I del 4 - "Når valpene skal leveres" – ser vi på hva du som valpeselger må passe på ved et salg.
Spenningen etter paring er ofte stor: Har tispa «tatt seg»?
Det er umulig å fastslå de første dagene. Først når tispa nærmer seg fire uker på vei, kan du se at buken øker i omfang. Nå øker appetitten, pattene blir større og hun mister hår rundt pattene. En klar slimutsondring fra skjeden vil ofte oppstå i siste del av drektigheten.
Vil du fastslå med sikkerhet om tispa er drektig eller ikke, må du ta en tur til veterinær. Ved å beføle livmorhornene kan dyrlegen kjenne fostrene ca fire uker etter paring. Ultralyd kan riktignok utføres 21 dager etter paring, men dette anbefales gjort først nærmere 28 dager etter paring.
På dette stadiet er det vanskelig å fastslå med sikkerhet hvor mange valper det blir. Likevel ser dyrlegen som oftest hvorvidt det er et stort eller lite kull som ventes.
Tren, men med måte
Normal drektighet fra paring varer i 63 dager, men kan ha fire-fem dagers avvik begge veier. Særlig dersom tispa er paret i flere runder, kan det være vanskelig å anslå nøyaktig termin. Men ikke vent lengre enn til 64. dag etter siste paring dersom ingenting skjer, før du kontakter veterinær.
Det er viktig å holde tispa i god form under drektigheten. Hun kan jaktes og trenes med i svangerskapet, men ta litt hensyn dersom hun er uvøren med seg selv. Press henne heller ikke for hardt.
Flere veterinærer mener at tispene skal holdes litt i ro tiden rundt den 21. dagen i svangerskapet, ettersom det er nå fostrene fester seg. La henne få sine daglige trimturer helt frem til fødselen, slik at kondisjonen holdes mest mulig ved like.
Reklamepause
I tiden etter paring må du informere og markedsføre valpekullet som er på gang: Spre budskapet til venner og bekjente. Raseklubbenes nettsider har gjerne egne valpelister som absolutt er å anbefale, men bruk også sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. Annonser kan også settes inn i jakt- og hundeblad.
Forhåpentligvis kommer det en del henvendelser som du nå må besvare. Vær nysgjerrig, og still mange spørsmål. Kom gjerne med noen krav til dem som vil kjøpe valp, og skriv liste på dem som er interesserte.
Men husk at det fortsatt er lenge til valpene skal leveres. Det kan bli færre enn du tror, og flertallet eller alle i valpekullet kan være av samme kjønn. Vent derfor med å love ut noe som helst til du ser hva som faktisk blir født.
Redebygging
Tispa og eventuelt andre hunder i husstanden skal ha ormekur når det er to uker igjen til termin. Da starter du også å gi tispa proteinrik næring – gjerne valpefôr. Gi mat to ganger daglig og øk mengden noe i forhold til det hun får normalt. Det er bra om hun er i normalt godt hold når valpene blir født.
Tiden er også inne for å snekre valpekasse, slik at tispa kan venne seg til den: Plasser den gjerne i et hjørne hvor det er rolig, der hun får være i fred med sine små. Det skal alltid være lunt og trekkfritt, samt god romtemperatur.
Slik lager du valpekasse
Valpekassa skal ikke være for stor, slik at tispa får problemer med å samle valpene. Mål for en middels stor hund kan være 130 cm lengde og 90 cm bredde. Etter hvert som valpene vokser til, kan gjerne valpekassa eller liggestedet utvides betraktelig.
Høyden tilpasser du slik at tispa enkelt kan hoppe ut og inn, selv om hun er valpetung og har store patter. Gjør det gjerne slik at du kan bygge på kassen i høyden etter hvert som valpene vokser til.
Men noe av det viktigste du lager, er en liggekant på alle sider: Det er rett og slett en 10 cm bred fjøl som festes ca. 10 cm over gulvet. Dette gjøres for at tispa ikke skal kunne ligge i hjel valpene de første dagene. Når de blir større, kravler de unna og gir høylytt beskjed dersom de blir klemt.
I bunnen legger du tilskåret teppe av korthåret type, gjerne nålefilt. NB! La teppet gå på utsiden av kassa slik at tispa ikke klarer å «grave» det løst. Noen tisper tror nemlig de skal lage «boso», og graver dermed valpene ned i teppet. Det må ikke skje.
Ha minst to teppestykker som passer, slik at det er enkelt å skifte for renhold.
Valpekassa bør være klar senest en uke før termin, ettersom valpene kan melde sin ankomst tidligere enn planlagt. Mange – inkludert undertegnede – har fått erfare at fødsel kan komme veldig brått på!
Siste innspurt
Noen dager før termin bør du sjekke hvilken veterinær som har kvelds- og nattevakt de kommende dagene. I tilfelle det oppstår komplikasjoner, er det bra å ha oversikt på forhånd, siden du ofte må reagere raskt. Ha gjerne kluter, morsmelkerstatning og tåteflaske liggende klart, i tilfelle det skulle bli behov.
Sjekk jevnlig tispas temperatur den siste uken før termin: Normal temperatur er 38,2–39,0 grader. Når temperaturen synker ned på 36-tallet, er fødselen nært forestående.
Min erfaring er at de aller fleste valpefødslene skjer sent på kvelden, om natten eller tidlig på morgenen når det er rolig i huset. Tispa blir som regel mer urolig, peser, mister matlysten og vil ofte ut.
Men merk: Slipp aldri tispa løs ut på dette stadiet. Da kan hun godt finne på å dra til skogs for å føde valpene alene.
Tispa bør nå bare være sammen med folk hun kjenner, i trygge, vante omgivelser. Det bør ikke kalles sammen til familieselskap, ettersom trygghet og ro er veldig viktig.
Fascinerende fødsel
Når fødselen er i gang, skal tispa ha konstant tilsyn, ro og kun de nærmeste til stede. Under selve fødselen går alt på instinkt. Det er fascinerende å være vitne til dette: Om alt skjer normalt, går vannet først, og valpen kommer ut i fosterposen sin. Tispa fjerner denne, tygger av navlestrengen og spiser morkaken.
Valpen vil rett etter fødsel suge melk fra mora. Se til at alle valpene suger bra og pass på at de grådigste ikke skyver bort dem som er mindre eller svakere.
Normalt går det mellom en halvtime til en time mellom hver valp som blir født, men det skjer også at to valper kommer ganske raskt etter hverandre med 5-15 min intervall. Noen fødsler av normalt store kull er unnagjort på et par timer. Mot slutten av hele fødselen går det ofte lengre tid mellom hver valp som kommer ut.
Når noe er galt
Dersom fosterposen straks ikke brister, skal du befri valpen. Tørk forsiktig bort slim fra snuten og munnen til valpen.
Dersom morkaken blir sittende, skal du dra forsiktig i navlestrengen for å få den ut. Følg med på at alle morkakene kommer ut, slik at de ikke blir liggende inne i tispa, for det kan lage infeksjon.
Må du fjerne navlestrengen, så ikke bruk saks. Dette kan føre til at valpen blør i hjel. Dra isteden navlestrengen av et par cm utpå: Den ekstra stumpen vil tørke og falle av om noen dager.
Det skal heller ikke gå mer enn to timer fra vannet går til den første valpen fødes. Blir det opphold i fødselen, ta gjerne tispa ut på en (veldig) kort lufterunde – i bånd! Det kan sette fødselen i gang igjen. Kontakt veterinær dersom du er i tvil og fødselen ser ut til å stoppe opp.
Bestått som jordmor-hjelp
Når fødselen er unnagjort og alle valpene har fått i seg morsmelk, gi gjerne tispa litt havrevelling. I tiden framover skal hun ha valpefôr fire ganger daglig, og selvsagt tilgang til friskt vann hele tiden. La henne deretter få hvile godt ut etter fødselen, for det er krevende å være mor.
Selv pleier jeg å veie alle valpene når de blir født. Da kan jeg følge med på utviklingen i valpenes første dager: De går gjerne litt ned i vekt de første par dagene, for så å legge på seg jevnt og trutt. Normalt dobler de vekten i løpet av 7-10 dager.
Sånn – da var det overstått: Gratulerer til deg som bestått jordmorhjelp! I neste utgave blir det kose-klimaks når vi skal se nærmere på valpene fra 0 til 8 uker gamle.
Veterinærens råd
Veterinær Michelle Svae som har praksis i Lier, har noen klare råd til den vordende valpefamilie på to og fire bein.
Tegn på at fødselen er i ferd med å starte:
Temperaturen har vært lav (ned mot 36 grader) og har steget til normalt nivå igjen. Fødselen skal nå normalt starte fra noen få timer til ett døgn etter avslutningen på temperaturfallet.
Fostervannet har gått.
Tispa har pressveer.
Årsaker til at fødselen ikke starter eller stopper:
Valpen kan være for stor, ligge feil vei, være misdannet eller at to valper kan være på vei ut samtidig.
Fødselsveien kan være for trang på grunn av sykdom i livmoren eller skader/ misdannelser i bekkenet.
Svake eller manglende veer.
Veterinær bør kontaktes:
Dersom ingen valper har kommet ut eller at fødselen stopper opp.
Tispa har grønnsvart utflod fra skjeden uten at første valp kommer ut.
Det har gått lengre tid enn to timer siden fostervannet gikk.
Svake pressveer i to-tre timer.
Sterke pressveer i mer enn 20 minutter.
Mer enn fire-fem timer siden siste valp, men mistanke om at det er flere igjen.
Fødselen har vart i over 12 timer.
Når alle valpene er ute, bør tispa undersøkes hvis:
Ikke alle etterbyrdene med sikkerhet har kommet ut innen 6-8 timer.
Hun har illeluktende utflod eller blødninger fra fødselsveien.
Svekket allmenntilstand.
Sjekkliste
Normal drektighet er 63 dager
Pass kosthold
Husk mosjon
Bygg valpekasse
Forbered fødsel
Jaktprøver og utstilling
Merk at det er egne regler for å delta på konkurranser med tisper før og etter fødsel.
Tisper kan ikke delt på jaktprøve dersom de er mer enn 28 dager drektige eller har valper under 56 dager.
Tisper kan heller ikke delta på utstilling 30 dager før fødsel, beregnet fra 63 dager etter første paring. Tispe med valper under 75 dagers alder kan heller ikke delta på utstilling.
Kilde: www.nkk.no
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.