Endelig er ukene her som vi har tellet ned til siden valpen kom i hus. Spenningen er til å ta og føle på: Hvordan vil ungbikkja fungere i sin første jakthøst, og hvordan er det med rype i mitt jaktparadis?
KRY FRØKEN: Hva sier du til dette, da, fattern? Vena poserer lett henslengt, fornøyd etter første felling.
Lesetid: 8 minutter
Sommeren er tilbakelagt med trening av hunder. Fokus har spesielt vært på den unge engelsksetter-tispa Rypedalens Venatrix, til daglig kalt Vena. Hun er nå halvannet år gammel og fikk allerede sist vinter bra med trening på rype i fjellet. Dog var det noe rufsete innen dressur og samarbeid, selv om det ikke skortet på trening.
Halvåret har gått med til å trene grunndressur, apport og kondisjon. Grunndressur må det terpes mye på når man har unghunder i hus. Selvtilliten til unghunder er i verdensklasse: De tror gjerne at fjellet og rypene utelukkende er til for dem og deres lek, og må lære seg team-arbeid.
Den viktigste tingen som må sitte i ryggmargen, er «sitt» – trolig det vanskeligste å kreve når rypene tar til vingene og jaktlysten er på kokepunktet. Når det i tillegg smeller et børseskudd og fjærføyka står som ei sky fra ei rype som styrter i bakken, kan fristelsen til knallapport være stor for fuglehunder – stort sett i alle aldre.
Men endelig! Høsten er kommet og jeg ligger klar i rypefjellet. Klokken ringer grytidlig, lenge før det er lyst. Det er klarvær og rundt 10 grader denne første morgen. Litt vind rusker i teltduken.
Solen kommer opp i horisonten og morgendisen driver av det lille fjellvannet. Det er fortsatt stille, men straks begynner konserten med steggene som solister. Verdens beste musikk.
Frokosten gjøres unna både for to- og firbeinte. Vi er klare for jakt akkurat idet det blir skytelys.
Så står jeg der på utsiden av teltet med mine kjære jakthunder Saga, Kaja og Vena. Unnagjort er måneder med trening, forberedelser og drømmer. Foran oss ligger høsten som et uskrevet eventyr, et hav av gode jaktopplevelser. Det er drømmen å ha unghund når det er godt med rype i fjellet.
Pangstart
Vena får æren av å starte årets rypejakt. Et lite «ja» er nok til at hun fyker som en rakett – helt yr av glede som bare ei ungbikkje kan!
Hun tar kursen mot ei li hvor det ser attraktivt ut å være rype. Vinden er god. Alt ligger til rette for en fin jakt. Fine vierbusker omkranser en liten bekk som renner ned mot et større vann. Det har vært tørt i fjellet en stund, så kanskje rypene har tilhold her langs bekkesiget nå.
Det tar ikke mange minutter før Vena braser inn i vierbuskene. Hun formelig kaster seg i stram, stilfull stand med høyt hode. Idet jeg nærmer meg, ser jeg den karakteristiske «busten» midt på halen – her er hun sikker i sin sak.
LES OGSÅ: Slik beskytter du hunden i kulde
Grunndressur
Terping av grunndressur gjennom sommeren går på å trene «sitt» og «bli». Vanskelighetsgraden kan du øke gradvis fra å sitte ved fot til å sitte på avstand. Jeg bruker provokasjoner som lekesaker, andre hunder samt duer for å sjekke at kommandoen sitter.
Det er viktig at grunndressuren er god før man drar til fjells. Er den ikke det, vil bikkja sprekke og løpe over alle hauger etter ryper som tar til vingene. Det gir spolerte jaktsjanser på kostbare jaktdager, så tren heller på duer før den første jakta med ny unghund.
Duer er fin trening i sommermånedene. Dette kan du få gjort hos forskjellige fuglehundsentere rundt om i landet. Sørg for at BÅDE du og bikkja får god veiledning hos dyktige fuglehundfolk. Din rase-/ distriktsklubb har sikkert anbefalinger om hvem du kan kontakte for å avtale slik trening.
Herlig høst
Alt skal gjøres riktig nå: Jeg tar av meg ryggsekken der Saga og Kaja er bundet fast, før jeg går helt opp til Vena. Alle timer på leirduebanen skal nå omsettes til praktisk jakt. Det er min del av jobben.
Et forsiktig «ja», og Vena bykser som en panter noen meter frem. Opp av vierkrattet fyker et fint rypekull. Hagla er instinktivt til skuldra før jeg aner det selv, samtidig som jeg blåser sitt-kommando med fløyta. En kjapp smell stopper rypa som forsøker stikke ut til høyre.
Vena har fått rumpa på bakken og strekker hals i maks lengde opp av krattet som periskopet på en ubåt. Denne gangen blir hun nok sittende fordi hun ikke så rypa falle. Med far så rett i nærheten våger hun heller ikke noen krumspring.
Apportordren gis, og Vena apporterer som om hun aldri har gjort noe annet. Det er rart med det: Høstens første rype er alltid spesiell – og ekstra stas blir det når ungbikkja er den som kommer inn med den.
Jeg setter meg ned på huk ved siden av henne og stryker henne kjærlig mens jeg gir rosende ord. For en herlig, herlig høstdag!
Vena får fortsette en stund til, og løser sine saker fint. Full av energi pløyer hun kratt og myrer i høyt tempo. Det oser jaktlyst, og hun får med seg masse terreng både i bredde og dybde. Når hun bruker vinden fornuftig, blir det ofte til at hun finner fugl. Hun har vært litt heit på grøten et par ganger, men nå har hun definitivt ting på gang igjen.
Jeg ser henne sige innpå et vierkjerr og innta en flott stand i utkanten av ei stor myr. Dette er langt ute, men når jeg omsider nærmer meg, kryper hun helt sammen i en mer intens stand.
Hun snur på hodet og kontrollerer om sjefen er klar. Hun får klarsignal og bykser frem mot busken. Opp fyker et stort rypekull. Rypene oppnår turbofart i løpet av sekunder, men Beretta’n vet at det gjelder å holde tilstrekkelig langt foran i slike situasjoner. Det går så fjærføyka spruter og to ryper styrter ned i lyngen.
Vena apporterer med stor glede begge rypene samtidig, faktisk – dog med litt plunder. Det er typisk jaktglad unghund som skal sikre seg alt med en gang. Dette vil jeg huske lenge! Godbit deles ut og bilder til minneboka tas.
Apport
Apportdressur er fin sommertrening. Noen hunder er lystapportører, mens andre må lære det. Er du usikker på hvordan dette trenes, meld deg på et apportkurs i ditt nærområde. Treningen er ikke unnagjort i en fei, så sørg for å sette av noen uker til dette.
Mange korte økter av god kvalitet gjør ofte susen på vei til å bli en god apportør. Å ha en god apportør, er viktig både for å finne og avlive skadeskutt vilt. Men apport setter også prikken over i’en etter et fint fuglearbeid med felling. Dette er god trening på samarbeidet mellom jeger og hund.
Salig lyng-leie
Timene går fort når man har det moro. Saga, mor til Vena, og gordonsetteren Kaja får også prøve seg. De er rutinerte, så dem slipper jeg samtidig. De farer i vei til hver sin kant, men begge sekunderer når den andre finner fugl.
Tiden er inne for en velfortjent, lang lunsjpause med et skikkelig fjellbål. Det er viktig med både hvile og energipåfyll for folk og bikkjer. Rypene legges til lufting og avkjøling i lyngen. Godfølelsen er der så til de grader. Jeg sovner som en stein i lyngen med bikkjene rundt og inntil meg.
Ettermiddagen fortsetter der formiddagen slapp. Vena får like mye slipptid som de voksne, og utnytter sjansene godt. Et par løpende rypestegger i fjellbjørkeskogen volder hodebry, men slikt gir erfaring.
Når det har vært flere situasjoner og felling, gir jeg henne en pause slik at det ikke skal ta helt av: Unghunder har som regel litt selektiv hukommelse, så det er viktig å holde litt igjen for at dressuren ikke skal gå i glemmeboken.
Saga og Kaja er ute i samslipp igjen. Terrenget er ganske åpent og oversiktlig med litt kortvokst fjellbjørkeskog her og der. Brått ser jeg Kaja ta stand inn mot et buskas. Før jeg er fremme, kommer Saga fra motsatt kant og kaster seg i stand uten at de ser hverandre.
Pulsen og spenningen stiger – nå skal det felles. Jeg går inn mot hundene fra siden slik at jeg kanskje får rypene på skrå mot meg. Et klart «ja» gis, og begge bykser inn i busken, trolig komisk forfjamset over at jaktkompisen brått stuper inn i samme situasjon. Et middels stort rypekull får det bråtravelt. To smell, og ei rype styrter i bakken mens en annen krasjlander i myra litt lenger bort. Begge styrter for å hente den skadeskutte på apportordren, men gamlemor Saga vinner kappløpet. Artig for henne, det! Kaja må nøye seg med den dødskutte, men vi sørger for å evaluere det hele med en liten prat om hvor fint det er å være sammen på rypejakt.
Kondisjon
Sørg for at bikkja er i bra form når jakten starter, og ikke først når jakten er ferdig! Ta den regelmessig med på sykkelturer gjennom sommeren (så lenge det ikke er for varmt). Tren med den løs i fjellet og skogen når det er slutt på båndtvangen.
Ei bikkje med god kondisjon presterer langt bedre enn de utrente på jakt. Den trente har ork, energi og overskudd til å levere et klassesøk og fine prestasjoner i mange dager på jakt. Den finner mest fugl og er mer presis i sine fuglearbeider.
Bratt kurve
Det går mot kveld. Kursen legges tilbake mot teltet. Vena får jakte den siste timen og skaffer både erfaring og ny fugl i sekken. Hmmm, den frøkna virker for å ha jaktvett som en drøm. Dette gir en god følelse for fremtiden med henne som jakthund.
Tilbake på leirplassen gjør jeg opp leirbål og begynner på middag. De trøtte jakthundene flater rett ut i lyngen og er bare helt herlige. Mens maten putrer over kjelen, tar jeg en liten sjekk på dem i tur og orden for å se at skader og kutt ikke har oppstått.
De kommende dagene byr på det beste som fjellet kan gi: Fantastisk natur, de flotteste høstfarger i vekslende vær, rike rypekull og mangfoldig dyreliv.
Vena er jaktens høydepunkt med sitt pågangsmot og sin ukuelige ungdommelighet. Jaktkarrieren har akkurat startet. Ingen blir gode jakthunder uten at de får erfare med prøving og feiling.
Den beste erfaringen får de nettopp på jakt. Forskjellen fra første jaktdag til siste jaktdag den første høsten, er ofte ganske stor for unghunden. Husk derfor å gi ungbikkja din nok sjanser, tid og tålmodighet, selv om den eldste bikkja er den beste å jakte med – foreløpig.
Bruk sommeren godt til å trene lydighet, apport og kondisjon.
La ikke unghunden løpe sammen med en gammel hund for å lære av den. Gjør den selvstendig på egenhånd.
Bruk unghunden mest på morgen og kveld, da er det best forhold.
Ta fem minutter og ro ned unghunden etter hver situasjon før du jakter videre. Da er det større sjanse for at neste situasjon blir bra.
Bruk langline på unghunden når de første fellingene skjer. Du eller jaktkompisen din følger opp bikkja mens den andre skyter. Dette er en investering for fremtiden for å få til en god jakthund.
Sørg for at sitt og innkalling sitter før jakta starter.
Kjekt å vite
Det ble født 2.695 stående fuglehunder i 2017. Mange av disse skal på sin første rypejakt i høst.
46.000 jegere jaktet rype i Norge jaktåret 2016/2017. Det ble felt 182.000 ryper, noe som er en nedgang i forhold til flere tidligere år.
Rypebestanden varierer fra år til år, i tillegg til lokale forskjeller i landsdelene.
Værforhold, smågnagerbestand og rypetaksering tilsier at det ventes en klar oppgang mange steder i høst. Har du unghund i år, er du heldig.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.