I skrivende stund er rapporten ikke bestilt fra Miljødirektoratet og Mattilsynet, mens sesongstart for de med fuglehund rykker stadig nærmere.
– Jobber for levedyktige bestander
I fjor fikk Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) til slutt lov til å sette ut fasaner og rapphøns. Ett av argumentene var at fuglene allerede var ferdig oppdrettet, og at bruken av fuglene ville gi fuglehunder verdifull erfaring for å kunne lykkes med human jakt på rype og skogsfugl.
– Vi kommer straks til å søke både Miljødirektoratet og Mattilsynet om å få lov til å sette ut fasan og rapphøns i forkant av årets sesong. Men vi mener det er sistnevnte som bør forvalte dyrevelferdsloven, sier Torsten Dehn i FKF til JEGER.
Han forteller at Fuglehundklubbenes Forbund har brukt mye tid på å studere lovgivning og hva som avgjør om en art har naturlig tilhold i Norge eller ikke, samt dagens gjeldende kunnskapsgrunnlag.
– I Artsdatabanken står rapphøns ikke som en fremmed organisme. Fasanen gjør det, samtidig som Artsdatabanken opplyser at arten hekker naturlig i Norge. Men Artsdatabanken er kun veiledende. Miljødirektoratet og andre myndigheter kan velge å se bort ifra informasjonen, sier Dehn.
LES OGSÅ: Ny rapport fastslår: Fasan og rapphøns truer ikke norsk natur
Vil ha forskning på fasan
Derfor ønsker fuglehundmiljøet nå å få på plass et samarbeidsprosjekt med Høgskolen i Innlandet avdeling Evenstad for å skaffe ny og oppdatert kunnskap om fasaner og rapphøns i Norge.
Guide: Hvordan få en god stående fuglehund?
– Det er trolig ingen som kan mer om disse viltartene i Norge i dag enn fuglehundklubbene. Artene står som regionalt utryddet enkelte steder i Norge. Vi ønsker å bidra på flere måter for å sikre en levedyktig bestand i Norge, sier Dehn.
Virkemidlene han tenker på, vil være gentesting av fugl, støtteutsetting i områder der artene hekker naturlig og veiledning til økonomiske støtteordninger til grunneiere som avsetter areal der fuglene kan få et bedre livsgrunnlag og økt biologisk mangfold.
SV etterlyser VKM-rapport
I et skriftlig spørsmål til landbruks- og matminister Sandra Borch etterlyser SVs miljøpolitiske talsperson Birgit Oline Kjerstad hva departementet gjør for å sikre at VKM-rapporten foreligger i god tid før sesongstart for utsetting av fasan og rapphøns, og før 1. mars 2022.
I svaret fra minister Borch fremgår det at rapporten foreløpig ikke er satt i bestilling hos VKM, men trolig sendes i månedsskiftet februar/mars.
– Rapporten fra Vitenskapskomiteen og dermed kunnskapsgrunnlaget om dyrevelferd og utsetting må være på plass før det kan bli tatt en avgjørelse om å sette ut fasan, skriver Kjerstad til JEGER i en SMS.
– Hvis rapporten ikke foreligger i tidsnok til sesongstart, bør det da gis lov til å sette ut fasan og rapphøns?
– Om det skal gis lov til utsetting, er ikke min rolle å avgjøre. Ei heller om dagens kunnskapsgrunnlag er godt nok. Jeg stilte spørsmålet for å få fart på prosessen med den varsla rapporten, sier Kjerstad.
– Påvirkes av EU
Mattilsynet opplyser at arbeidet med å bestille en ny kunnskapsrapport fra VKM har vært ressurskrevende.
– Vi har blant annet jobbet med å skaffe oss bedre oversikt over hvordan aktiviteten foregår og gått gjennom tidligere tilsynsresultater. I tilleg har vi hatt møter med relevante aktører, sier seksjonssjef for dyrevelferd Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.
– Problemstillingen omfatter også dyrehelse, og påvirkes derfor av den nye dyrehelseforordningen fra EU. Det har vært viktig å avklare hva det nye regelverket krever for å forebygge smittsom sykdom hos slike fugler, legger Knævelsrud til.
Hun er positiv til fuglehundmiljøets ønske om å bidra med ny viten. Hun tror likevel ikke at kunnskapen fra et slikt prosjekt vil inngå i forvaltningens beslutningsgrunnlag om utsetting av fasan og rapphøns med det første.
– Vi kjenner ikke godt til dette forskningsprosjektet, men er alltid positive til ny kunnskap. Antakelig vil det ta tid før resultatene er klare, så det vil sannsynligvis ikke ha betydning for bestilling av risikovurdering fra VKM og håndteringen av resultatene derfra, sier hun.
Driver du med trening av jakthund? Les mer på JEGERs temasider om hundetrening.