– Jaktcockeren jobber med glede og er et fyrverkeri i skogen. Hundens egenskaper kommer til sin fulle rett i vegetasjonstette rugdeterreng på Vestlandet, sier Anine Imset.
LLSIDIG: Jaktcockeren brukes til jakt på rype, skogsfugl, hare og rugde, samt som apporterende hund på due, and og gås.
Lesetid: 4 minutter
I perioden 2008–2015 besøkte Anine og Tore Imset et bestemt rugdeterreng i Rogaland hver høst. Den gang jaktet ekteparet over Kokos (NJCH Scooterbrook Black Pearl of Bannock) – stammor til oppdrettet – samt flere av Kokos´ etterkommere.
Anine fremhever at jaktcockerens mot, arbeidsvilje og sikre nese særlig kommer til sin rett i vegetasjonstette og kuperte vestlandsterreng, der rugden trykker som murstein.
Hun beskriver jaktformen som fartsfylt og spennende i nær kontakt med hunden. Jegeren må gå konstant skuddklar, i en slags avansert form for støkkjakt.
– Med sin eminente viltfinnerevne, lynraske framdrift og godt utviklede sanseapparat, er jaktcockeren rugdespesialisten fremfor noen. Hunden skal ha god fart og fremdrift, ellers vil den skyve viltet foran seg.
Etter at ekteparet Imset gikk til anskaffelse av et torp nord i Värmland i 2015 med 70.000 dekar jaktterreng, brukes all jakttid i svenskeskogene.
– Vi reiser over grensa 25. august for å jakte skogsfugl. Bestandene varierer, men vi får fugl hvert år.
– Til og med rugde?
– Nei, men vi bor på en liten gård i Enebakk med tilhørende skog. Der er det rugde. Jeg bruker også jaktcocker som apportør på duejakta hjemme.
Anine jakter skogsfugl inntil 50 dager hver høst. Etter lauvfall vil fuglen bli mer skjær. Da vil skogsfugljakt med støtende hund være mer utfordrende, mens rugden trykker også etter lauvfall.
Signalgivingen varierer
Anine starter økta i grålysningen og jakter et par timer. Etter den intense morgenøkta er hun totalt utslitt. Midt på dagen bevilger hun seg derfor en pust i bakken.
På kveldstid gir dama seg i kast med en ny totimers økt. Jaktformen er utfordrende, understreker Anine.
– Jeg må være topp konsentrert og klar til å skyte hele tiden. I tillegg må jeg være oppmerksom på hundens jaktintensitet og hvilke signaler den gir meg, fremholder hun og poengterer at det er avgjørende å lære seg hundens signaler.
– Signalgivingen vil variere fra individ til individ. Noen hunder kan ta en ørliten stand før de reiser fuglen. Andre hunder kan gå rett på.
Hundefløyte som nødventil
Og hunden? Den skal sette seg i fuglens oppflukt og bli sittende til fører signaliserer apport, eller sender den ut i nytt søk dersom det ble bom.
– Jaktcockeren er en ivrig apportør som ikke gir seg før påskutt vilt er funnet og levert til fører. Selv en liten jaktcocker på under ti kilo kan apportere en tung kanadagås og bære den til fører.
Anine går med hundefløyte i munnen under hele jaktseansen som en liten nødventil. Hun kan styre hunden med fløyta, men fremhever at den brukes forholdsvis sjelden.
– Man skal fare stilt i skogen og ikke skremme unna viltet. Jeg bruker fløyta hvis jeg skal skifte retning, ønsker å styre hunden innom ei tette eller for å minne hunden om å sette seg etter å ha støkket fugl eller hare.
De beste vitringsforholdene opptrer ved fuktig værtype og vindstille. De dårligste ved langvarig tørke og vindfull værtype.
– Det ligger ikke naturlig for rasen å holde seg innenfor haglehold. Hunden må ikke jakte for langt ut, men reviere godt og systematisk innenfor haglehold.
Hundene til Anine har støkket både rev, grevling og elg, men hun jakter kun fuglevilt.
– Ja, og så har jeg skutt hare, ler hun.
– For meg er det samarbeidet med hunden og ikke minst å få hentet hjem alt påskutt vilt som appellerer ved jaktformen.
– Hva er det viktigste å huske på etter å ha fått en valp i hus?
– Å skape en sterk tilknytning, som skal etableres i løpet av det første året. Slik vil valpen tro at du tar den med på alt som er moro. Den vil gjøre alt for at du skal bli glad.
Anine forteller at neste punkt på programmet vil være å trene på at avstanden ikke skal bli for stor. Denne treningen kan for eksempel foregå på en fotballbane.
Klarer du å få på plass disse to elementene i løpet av første året, er mye gjort, ifølge cocker-spesialisten, som påpeker:
– Opptreningen tar tid, men til gjengjeld er jaktcokeren svært samarbeidsvillig.
Høy fart og sterk jaktlyst
Cocker spaniel er en støtende jakthund med opphav fra Storbritannia. Rasen ble tidlig delt i showlinjer og jaktlinjer. Hunder fra jaktlinjer – working cocker spaniels (jaktcocker) – er populære jakthunder. I Norge dominerer showlinjene, og cocker spaniel er derfor mest brukt til selskaps- og familiehund her hjemme.
En jaktcocker er lettere bygget enn en showcocker, og har også kortere ører og mye mindre pels. Bruksegenskapene står i fokus, med sterk jaktlyst, høy fart, intensivt kryssøk, stor apporteringslyst og sterk samarbeidsvilje. Søket skal foregå innenfor haglehold, ikke lenger enn 20 meter fra fører. Hunden skal støte opp viltet, stoppe opp og vente på apporteringsordre. Påskutt vilt skal raskt apporteres til førers hånd. Dette stiller høye krav til hundens samarbeidsevne og dresserbarhet. I det ene øyeblikk skal hunden arbeide i høy fart, for så å bråstoppe ved støt av vilt og rolig se på når viltet felles.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.