Full stopp i praksisen
Oppdrett og utsetting av fasan til bruk på trening av fuglehund har vært et ømt tema i Norge. Praksisen har hatt lang fartstid i Norge, men i de siste årene har det vært et svært omdiskutert tema. På slutten av fjoråret ble det bråstopp i utsettingen, som følge av en midlertidig forføyning som NOAH fikk medhold for i retten.
Tilbake i 2021 bestilte Miljødirektoratet og Mattilsynet en rapport fra Vitenskapskomiteen, for å innhente mer kunnskap rundt dette. Rapporten ble publisert i desember i fjor, og tok for seg de mulige konsekvensene knyttet opp til biologisk mangfold, dyrehelse- og velferd.
I rapporten kom det fram at praksisen rundt utsetting av fasan medfører en risiko for de ovennevnte punktene. Lyspunktet er at det foreligger lite forskning på området på norsk jord, og mye fra rapporten er derfor vektlagt utenlandske studier. Det vil derfor være avgjørende at det kommer mer kjøtt på beina fra norske forhold.
Finnes det et kompromiss?
– Nå ligger saken til en avgjørelse hos Klima- og Miljødepartementet (KLD), så det hele henger litt i lufta. Men det vi nå ønsker, er å komme med et kompromissforslag, som går ut på at enkelte oppdrettere får tillatelse til å holde fasan og rapphøns, som da kan drive semi profesjonelt, poengterer han.
– Ved å få til dette slipper vi import av fugl og problemstillingene knyttet til det, og de som får tillatelse kan drive under kontrollerte former. Så må det settes rammer for dette, forklarer han.
Hensikten er at et kompromiss skal kunne være en gyllen middelvei som de fleste kan leve med. Forutsetningene er at dette kan gjennomføres på en trygg måte, og at dyrevelferd og dyrehelse blir ivaretatt.
– Det er noen som ønsker å få avviklet dette for godt, men vi i NJFF er tydelige på at vi ønsker at praksisen rundt oppdrett og utsetting av fasan og rapphøns skal videreføres, sier Farstad.
Frykter at det er over og ut
Han forteller at rapporten fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) som ble publisert i desember i fjor, helt tydelig gjør det vanskeligere å få til en videreføring, ettersom den konkluderte med at oppdrett og utsetting ikke var bra for hverken dyrehelse eller dyrevelferden.
– Vi frykter at det fort kan være over og ut for alt som har med oppdrett og utsetting av fasan og rapphøns i Norge, men når vi nå kommer med et kompromiss, så er det fortsatt en mulighet, og tilbakemeldingene fra fuglehundmiljøet er også positive, avslutter Farstad.
LES OGSÅ: Hold hunden frisk for optimal ytelse under jakta
Vedtak om å arbeide for videreføring
Følgende vedtak kom fra NJFFs forbundsstyre 26. januar:
NJFF vil arbeide for å videreføre muligheten til å bruke fasan og rapphøns til trening og prøving av jakthunder forutsatt at dyrevelferdsmessige forhold blir ivaretatt. Vi ønsker derfor en utredning av en sertifiseringsordning for godkjenning av de som skal drive med slik virksomhet, slik at lavlandsaktiviteten kan fortsette innenfor gode rammer.
LES OGSÅ: Jaktcocker – den lille jegeren med det store hjertet