I morgen går startskuddet for verdensmesterskapet for stående fuglehunder. Her får du vite hvilke deltakere og hunder som skal representere Norge i årets VM i Kroatia, og hvordan konkurransene gjennomføres og vurderes.
KONTINENTALT: I VM slippes hundene parvis ut i søk i åkerlandskap. Hunden må være rolig i oppflukt og skudd, og deretter apportere fuglen.
Lesetid: 5 minutter
Årets VM arrangeres 24-27 oktober i Rugvica i Kroatia. Her stiller Norge med seks deltakere i VM-lag, og fire deltakere i St. Hubertus – ett damelag og ett herrelag med to på hvert lag.
De to deltakerne på herrelaget deltar også i VM-lag med de samme hundene. VM-lag går over to dager, fredag og søndag. Det er to partier med britiske raser og to med kontinentale raser.
Norge stiller med fire deltakere i den britiske klassen og to deltakere i den kontinentale.
Erfaren lagleder
Elisabeth Kallevig er lagleder for VM-deltakerne fra Norge. Hun har vært engasjert i hundemiljøet siden 80-tallet. I rollen som lagleder vil hun gjøre sitt ytterste for å legge best mulig til rette for deltakerne.
Kallevig sitter også i den internasjonale organisasjonskomiteen for VM, og leder i Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) sin VM-komite.
Hun assisteres av VM-komiteens Johnny F. Andersen, han deltok St. Hubertus klassen under VM i Slovakia i fjor. Han er også VM-troppens sponsoransvarlige.
Slik foregår VM
I VM-lag slippes hundene parvis og det tilstrebes at det er i motvind. Slippet er på 15 minutter, om alt går som det skal. I det første minuttet teller kun det positive.
– Da er det viktig å få hunden til å gå riktig på vinden, raskest mulig. Det er tre dommere, en hoveddommer og to flankedommere. Alle av forskjellige nasjonaliteter. Det dømmes på kvalitet og stil opp mot den enkelte rases standard, forklarer Kallevig.
Kallevig forteller at hunden skal reviere med jevne slag, med en dybde på rundt 30 meter. Ingen kuvendinger og lange søk. Hvis det er fugl i luften eller tomstand blåses det i hornet av en dommer og de to deltakerne bytter side.
– Når hunden har stand foretrekkes det kontrollert reis ved førers side, såkalt kontinental reis. Hunden må være rolig i oppflukt og skudd, og deretter apportere fuglen. Hunden kobles, og hundefører går tilbake til hoveddommer. Det skal ikke utredes. En hund som markerer fugl og tar den opp selvstendig, går forbi eller støkker fugl to ganger, er ferdig bedømt.
Vannapport er obligatorisk for hundene som har hatt tellende fuglearbeid i VM.
– Dette foregår ved et vann på slutten av dagen. Det skytes, og en stokkand kastes 15-20 meter ut i vannet. Hunden skal deretter på ordre apportere anden. Hvis du ikke lykkes, faller deltakeren en premiegrad.
Premiegradene er CACIT, Res CACIT, CAC, RCAC, 1. Excellent, Excellent, Tres Bon, Bon med tilhørende poengsummer. Minst to deltakere må være premiert for at laget skal kunne rangeres.
St. Hubertus Cup
I St. Hubertus er det ekvipasjen (hund og eier) som blir bedømt av to dommere. Det er tre partier med damer og tre med herrer.
– Våre deltakere blir plassert på forskjellige partier. Deltakerne blir bedømt ut ifra sikkerhet, jegerens dyktighet, hundens arbeid og hvordan den samarbeider med jegeren. I angitt terreng har deltakerne 20 minutter til rådighet. I forkant er det opplyst om hvilke arter og eventuelt kjønn som er tillatt å skyte. Man skal skyte og apportere inntil to fugler med maksimalt fire patroner.
Poengvurdering St. Hubertus Cup
Vurdering av jegeren, inntil 50 poeng:
Nøyaktighet og kunnskap om jakt, 15 poeng.
Sikkerhet og dyktighet, 20 poeng.
Sportsånd, 15 poeng.
Hundens arbeid, inntil 30 poeng:
Dette vurderes: Harmonisk forhold mellom hund og jeger, (høyt verdsatt), dressur, lydighet, effektivitet, søk, komplett ro i oppflukt og skudd, samt kvalitet på apporten. Medfødte naturlige egenskaper bedømmes også.
Skyteferdigheter, inntil 20 poeng:
Ett skudd og apport gir 10 poeng. Bruker du to skudd blir det kun 5 poeng. Bom gir 5 minuspoeng. Hvis vilt som er truffet ikke blir funnet og apportert får deltakeren 10 minuspoeng.
Vis mer
Jegerens egenskaper er viktig
I St. Hubertus er det mulig å oppnå maksimalt 100 poeng. Kallevig forteller at jegerens samlede prestasjoner/egenskaper utgjør hele 50 poeng av totalsummen.
– Nøyaktighet og kunnskap om jakt kan gi inntil 15 poeng. Sikkerhet og dyktighet 20 poeng. Sportsånd 15 poeng. Hundens arbeid 30 poeng. Harmonisk forhold til hunden er høyt verdsatt. Mister du fugl, bommer eller har en hund som nekter å apportere, raser minuspoengene på, sier Kallevig.
I tillegg vurderes hundens arbeid, og her kan deltakeren få inntil 30 poeng. Dressur, lydighet, effektivitet, søk, komplett ro i oppflukt, kvalitet på apporten vurderes og medfødte naturlige egenskaper bedømmes også. Skyteferdigheter gir inntil 20 poeng. (Sett inn faktaboks her)
Deltakeren blir diskvalifisert hvis vedkommende sikter mot hus, publikum, skyter feil vilt eller generelt oppleves utrygg med våpen.
Lovende hunder
Kallevig forteller at Norge har gjort det bra i St. Hubertus tidligere, og at hun ikke er overrasket over de gode prestasjonene.
– Det er ikke så rart, med tanke på de jaktmulighetene vi har i Norge, sammenlignet med andre land. Det er spesielt damene som har utmerket seg, både individuelt og som lag i St. Hubertus.
– Har dere noen norske favoritter?
– I år har vi en del nye ekvipasjer, med lovende hunder. To av Norges antatt beste kleiner münsterlandere er med på det kontinentale laget. Vi har også en erfaren hund fra fjorårets VM, Rune Ingebretsen med Tytingens Petronella, fra eget oppdrett viste meget gode takter under VM i Slovakia 2023. På damelaget i St. Hubertus har vi to svært erfarne jegere, hvor den ene gjorde det bra i Danmark i 2016. Vi har troen på alle deltakerne, avslutter lagleder Kallevig optimistisk.
Norges tropp under årets VM:
VM-lag britiske raser:
Engelsk Setter, Tytingens Petronella NO56143/19 (FR JCH Homer du Mas D’Eyraud – Jøldalens Chablis) E/F: Rune Ingebretsen
Engelsk Setter, Thor Della Vertematese ROI18/60959 (C.I.T IT CH Nolo Del Zagnis – Norda Della Vertematese) E: Jan Haudemann-Andersen F: Bjørnar Stokkebekk
Pointer, NUCH Borgefloens Billy The Kid, SE21107/2017 (C.I.T. N JCH Ohlsmyrens P Respect - SE UCH Borgeflon's MP Xena) E/F: Morten Baastad
Pointer, Raketten Liv du Bois de la Hulaine, DK 03278/2021 (Helboy Du Bois De La Hulaine – Mistrale De Sljuka) E/F: Kristiane Messel
VM-lag kontinentale raser:
Kleiner Münsterlander, NUCH Godlynnas Conni NO44171/21 (N SE UCH SE JCH Skrämmens F-Kompis - Fugleskogen's Dhl-Assi) E/F: Pål Berge
Kleiner Münsterlander, Krokbekkens A-Tundra NO52259/21 ( Bjørlias Kompis - NUCH N J(K)CH N JCHOspekollens B-frøy E/F: Hans Ole Ingulfsvann
Damelaget i St. Hubertus Cup:
Anita Inderdal stiller med IS Tuvbergets Killer NO52318/16 (Heggelifjellets Oter - Hadseløya's Enya
Inger Lise Brøndbo Kjølstad stiller med GS Børgsjitens FL Gægg Gægg NO 39724/17 (Sarabakks Lucifer - N J(K)CH N JCH Børgsjitens Vd Faiza)
Herrelaget i St. Hubertus Cup:
Rune Ingebretsen stiller med ES, Tytingens Petronella NO56143/19 (FR JCH Homer du Mas D’Eyraud – Jøldalens Chablis)
Pål Berge stiller med KML, NUCH Godlynnas Conni NO44171/21 (N SE UCH SE JCH Skrämmens F-Kompis - Fugleskogen's Dhl-Assi)
Christer Rognerud fra Snåsa er utdannet adjunkt/lærer fra Høgskolen i Hedmark. Han jakter mest rype og skogsfugl, men jakter også hare, rådyr og hjort. Han og familien er også kjent som Villmarksfamilien, etter var ett år på tur i Norge høsten 2019. I tillegg til å frilanse for JEGER er han også en ivrig film- og naturfotograf, samt foto- og naturguide i Trøndelag for nasjonale og internasjonale gjester.
JEGER ble med vorsteheren The Boss på skogsfugljakt i Ogndal. På jaktturen fikk vår reporter et innblikk i hvordan Rune Fossum får frem så gode fuglehunder.
Kanskje vi med stående fuglehund kan ta med oss noen nyttige momenter fra retrievertreningen? Evnen til å klare å være rolig rundt fugl og veksle mellom passivitet og arbeid. Ikke minst et svært grundig apportarbeid.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.