Rypene var til stede i terrenget. Her er Tråsletten's Øderi stand.
Lesetid: 5 minutter
Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb var arrangører for 36. gang, og det hele gikk av stabelen under langhelga 23. – 26. mars.
Landets beste fuglehunder
NM Vinter høyfjell er en av de store konkurransene for fuglehunder i løpet av året. Alle som er med her, legger ned betydelige treningstimer. Hundne må være forhåndskvalifisert gjennom tidligere premieringer fra jaktprøver, for å vise at de holder et høyt klassenivå når det gjelder søk, viltfinnerevne og fuglebehandling.
Det er derfor vesentlig at man stiller godt forberedt til start, dersom man skal nå helt opp. Dressurtreningen som er lagt ned på hjemmebane, og senere overført i fjellet gjennom repetisjoner under forskjellige vær- og føreforhold, skal testes opp mot landets beste fuglehunder.
Engelsk setterne vant lagkonkurransen
Som vanlig begynte det hele med lagkonkurransen, i et strålende fint vintervær som ikke er hverdagskost her ute i havgapet. Laget med engelsk settere presterte best og vant klart med 59 poeng, og sikret seieren med god margin. Det ble nokså tett mellom haglene på resterende pallplasser.
– Lagene som kjempet om pallen hadde begge 51 poeng. Da er det beste hund i begge lag som bestemmer utfallet, men også her var poengscoren helt lik, forteller prøveleder Vivian Eriksen.
De måtte derfor gå til hund nummer to i begge lagene som kjempet om sølv og bronse for å kunne avgjøre pallplassene. Det svært jevne løpet endte med at gordon setter-laget kom på 2. plass foran pointer-laget på 3. plass.
En redusert kvalifisering
Fredag var det duket for kvalifiseringspartier. Normalt sett har det vært ti parti, men denne gangen ble det åtte parti da det var noe færre hunder med. Dommerne hadde mulighet til å sende de seks beste hundene videre til semifinalene fra hvert parti.
Normalt sett skal hundene få to slipp på 15 minutter. Men når man befinner seg på Andøya, kan været skifte fra sol og vindstille til storm og snøføyk før man vet ordet av det. Fredagen ble en sånn dag.
Det skal være så like forhold som mulig under et slikt mesterskap. Dette innebærer blant annet høvelig like forhold og like lang slipptid, slik at alle skal ha så like muligheter som mulig.
– Vi ble nødt til å ta avgjørelsen om å kun gi et slipp på 15 minutter til hundene denne gangen. Det var selvsagt lite populært. Men da uværet inntraff, tror jeg de fleste var enige om at det var rett avgjørelse, forteller prøvelederen.
Alle hadde klart å få gjennomført ett slipp hver i alle partiene, selv om uværet hadde begynt å dra seg til.
– Det var et skikkelig utrivelig vær som herjet utover dagen, med kraftig vind og snøbyger som det nesten ikke gikk an å stå oppreist imot. Noen måtte til og med gå på GPS-kurs for å komme seg tilbake til bilene, forteller prøvelederen.
Med været på lag igjen
Lørdag var det vær nok til å kunne gjennomføre full dag, så da fikk alle hundene to slipp på 15 minutter. Det var stort sett greit med ryper i terrenget.
Så vil det alltid variere noe fra dag til dag på hvor rypene befinner seg. Fra semifinalene gikk det seks hunder videre til finalen fra hvert parti.
Hektisk finale med mye action
Søndag var det klart for den store finalen. Etter kvalifiseringen var 155 vinnerklassehunder redusert til 18 finalister.
Det majestetiske vinterlandskapet på Andøya viste seg fra sin gavmilde side igjen. Terrenget badet i sol med noen få behagelige kuldegrader, samt et ørlite vindtrekk på de nokså åpne områdene.
Finalehundene hadde vært igjennom to dager med hard jobbing i nokså tungt føre, og hadde nå muligheten til å vise seg fra sin beste side.
Dommerne i finalen var Hans Simensen og Cato Martin Jonassen. De erfarne dommerne er selv svært aktive deltagere i sporten og begge har både en og flere NM-titler på innerlomma.
Lovika, hvor finalen foregikk, er preget av store myrområder og elvekratt. Terrenget hadde fått hvile et par dager, ergo var det gode muligheter for å finne rypene, noe som viste seg å stemme bra.
– Finalen ble hektisk. Det var fuglearbeid etter fuglearbeid, og masse ryper. Det endte med full premieliste. I en slik finale kan det deles inntil seks premier, og det at alle premiene ble utdelt synes vi er veldig gledelig, forteller prøvelederen.
Breton Øder til topps
Blant mange gode fuglehunder var det en breton som gjorde det aller best. Tråsletten’s Øder gikk helt til topps sammen med sin hundefører Nils B. Skaar. I finalen dokumenterte bretonen at han er en meget dyktig jeger, og viste dommerne to flotte fuglearbeid med reis.
– Den hunden som finner mest fugl, behandler denne best og som også har et godt søk, vinner konkurransen. I år var det Øder. Han var også med i fjor, uten å nå opp, forteller hundefører Nils B. Skaar.
Nils har tidligere deltatt med andre hunder som har vunnet og plassert seg i finalen, men han forteller at han også har blitt slått ut første dag flere ganger.
– Blant de 200 deltakerne er det mange gode hunder, og man skal ikke ha uflaks underveis, avslutter årets vinner.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.