LAVLAND: Norges beste fuglehunder skal vise hva de er gode for på Hamar, førstkommende helg. Ill.foto: Dag G Nordsveen / Samfoto
Lesetid: 4 minutter
I morgen torsdag starter NM lavland 2024, og som vanlig åpner konkurransen med en spennende lagkonkurranse mellom de ulike fuglehundrasene. Hedmark og Oppland Fuglehundklubb står som arrangør, og prøvene vil bli avholdt i flotte og lettgåtte omgivelser på Hamar.
Norges beste fuglehunder skal få vise hva de er gode for, og både spenningen og forventningene er store. Vi har tatt en prat med lederen i arrangørklubben, Arnfinn Berntsen, for å få en oppdatering på hvordan det ligger an rett før det braker løs. Scroll videre for å lade opp til helgens konkurranse, enten du skal delta selv eller følge med fra sidelinjen.
– Hva kan du si om NM lavland generelt sett?
– Lavlandsprøver har lange tradisjoner i Norge, helt tilbake til tidlig 1900-tallet. Tidligere var det like mange deltakere på NM lavland som på NM høyfjell, og det er blitt utdelt mange Kongepokaler opp gjennom årene, innleder Berntsen.
Lavlandsprøver foregår primært i jorbruksområder og åpne landskap, etter fasan og rapphøns.
Han poengterer også at lavlandsprøvene har en unik plass i europeisk sammenheng, siden dette er den eneste konkurranseformen vi i Norge deler med resten av Europa. Spesielt viktig er det med tanke på avl på tvers av landegrenser.
– Kan du forklare litt om hvordan programmet for arrangementet er bygd opp?
– NM lavland er for hunder som er kvalifisert til vinnerklassen (VK), som vil si at man har oppnådd 1. premie kvalitetsklassen, (1AK) for hunder over to år. NM starter med NM lag, hvor tre hunder fra hver rase konkurrerer om å bli den beste rasen i konkurranse med til sammen åtte raser/lag, forklarer han.
Hundene som representerer rasene, er plukket ut basert på premieringer fra jaktprøver de siste to årene.
– Fredagen starter den individuelle konkurransen, der 80 hunder fordelt på fire partier stiller til start. Inntil 40 hunder kan tas med videre til semifinaler, før konkurransen avsluttes søndag med finale, der inntil 20 hunder konkurrerer om NM-tittelen.
– Hvordan er det med fugl i terrenget?
– Akkurat det er vi litt usikre på. Det ble observert veldig bra med fugl i terrengene i vår, til tross for en kald vinter, og det ble observert mange kull tidlig på sommeren. Selv om der har vært en regnfull sommer, er vi optimister og tror fuglene har klart seg godt, sier Berntsen.
Han legger til at det er viktig for dem å ikke forstyrre fuglene unødvendig, og de trener derfor ikke hundene i de aktuelle terrengene før prøvene..
– Hvordan har forholdene vært i det siste, og viser det lovende takter fram mot helga?
– Vi har hatt mildt og overskyet vær, noe som er gunstig for fuglene. Litt lett yr er meldt frem mot prøvene, men vi forventer oppholdsvær under selve konkurransen. Så forholdene skal være gode.
– Hvor mange påmeldte er det?
– Vi har åtte lag med tre ekvipasjer per lag påmeldt til lagkonkurransen, og den individuelle konkurransen vil bli fulltegnet med 80 hunder, forteller lederen.
– Hvordan ligger dere an i forberedelsene?
– Alt er i rute og vi er ferdige med alle forberedelser. Vi har en rutinert prøveledelse som er vant til å arrangere lavlandsprøver årlig. Dette blir det niende NM lavland vi arrangerer, og vi gleder oss til å komme i gang.
– Hva er forventningene deres til årets arrangement?
– Vi forventer en flott ramme med sporty og blide deltakere som alltid. Vi tror vi kan levere et arrangement som alle deltakerne vil sette pris på, og vi håper at de fleste hundene vil få sine sjanser til å vise seg frem, og at vi får premiert de beste hundene til slutt.
– Lavlandsprøvene har en egen atmosfære enn høyfjellsprøvene. Det er mindre fysisk krevende noe som særlig settes pris på av de eldre deltakerne, da der er lettgått på flate jorder.
– Sist men ikke minst; hva er ditt beste tips for å lykkes med hunden på NM Lavland?
– Hundene må være grundige i søket, og førerne må ikke gå for fort frem. Ofte er det de som tar seg god tid, og lar hunden jobbe rolig og metodisk, som finner fugl. Presser man hundene for å være først i terrenget går man forbi mye fugl, poengterer han.
Han kan nemlig vise til at det gang på gang viser seg at når hundene går opp igjen en kant eller et kratt, for andre eller også tredje gang, fort kan ende opp i en stand.
– Fasanen trykker og avgir lite lukt, så man er avhengig av at de flytter litt på seg. Fasan ønsker som regel å løpe unna, så det er viktig med hunder som tør å følge på for å få fuglen til å trykke. Den har en ganske lik oppførsel som tiuren der, avslutter han.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
En rapport fra Høgskolen i Innlandet konkluderer med at utsetting av rapphøns og fasan for trening og jaktprøver med fuglehund ikke truer biomangfoldet eller økosystemene i Norge.
Kanskje vi med stående fuglehund kan ta med oss noen nyttige momenter fra retrievertreningen? Evnen til å klare å være rolig rundt fugl og veksle mellom passivitet og arbeid. Ikke minst et svært grundig apportarbeid.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.