Fire norske spetser dro til nordisk mesterskap i Finland i fjor. De tapetserte pallen. Finsk spetsen Mira til Renate Sørensen på Eidsvoll var en av dem.
TIDLIG JAKTMODEN: Finsk spetsene er kjent for tidlig jaktmodenhet. Det ble skutt fugl for Mira allerede den første jakthøsten.
Lesetid: 8 minutter
Det var jo nesten litt ironisk at finskimporterte Aufgeweckt Elegia, eller Mira som hun kalles i hverdagen, skulle komme tilbake og utkonkurrere finnenes nasjonalrase på hjemmebane.
Mira er Renate Sørensen sin andre finsk spets. Interessen for spets og jakten med halsende fuglehund ble vekket da hun tok jegerprøven. Hun leste seg opp om jaktformen og lot seg fascinere. Derfra var ikke veien lang for å skaffe seg en valp.
– Mira var den andre finsk spetsen min. Jeg var heldigere og kanskje flinkere med hund nummer to. Hun kom i fugl tidlig og var borti mye fugl. I tillegg ble jeg pushet litt på å gå prøver også. Når jeg så at det gikk ganske greit på jaktprøver, så fortsatte jeg jo bare med det, innleder hun.
Tre beste egenskaper
Enkel å kalle inn
Godt søk
Ærlig
Tidlig jaktmoden
Mira var født i april 2016 og allerede 21. august året etter stilte hun på sin første jaktprøve. Det endte med en 2. premie. Siden har det gått slag i slag. Mira har deltatt på mange prøver. På noen av dem har hun funnet fugl, men det er det aldri noen garanti for.
Premieringsgraden varierer ofte en del på prøvene hos treskjellerne. Noen ganger er fuglen “snill” og sitter godt for hunden, andre fugler er mer nervøse av seg og sitter ikke like godt for hunden. Dermed skiller poengene en del fra prøve til prøve, i tillegg til at det i blant er fugletomme terreng.
– Jeg var ganske tidlig ute med henne i skogen. Hun var mye ute allerede den første høsten, sier Renate Sørensen.
Jakter mye
– Normalt sett jakter vi hver dag i helgene, i tillegg er jeg kanskje ute en dag eller to på ukedagene.
Noe som av mange fremheves som positivt med en spets, er at du kan gå ut og ta en effektiv ettermiddagsøkt etter jobb eller annen jakt, da jakta er like effektiv som om du går ut tidlig om morgenen.
– Ja, det er ikke noe problem. Et år vi var i Sverige på jakt var det godt over 20 grader. Da sto vi opp og jakta fra 04:00 til 08:00 om morgenen, og så jaktet vi ikke mer før seint på kvelden. Å slippe en spets i åttetida om kvelden er ikke noe problem om du bare skal gå et par timer. Så driver du bare på til det blir mørkt.
Søket til spetsen
Du må ikke gå for fort og for langt med spetsen din i starten, for da får de et kortere søk, mener Renate. Det gjør dem også om de blir slitne eller er usikre på hvor lenge de skal drive på.
– Du kan fint jakte hele dagen med en spets, men ikke for mange dager på rad. Det ideelle er rundt 3-4 timer før du tar en god pause, så kan du gå på en runde til.
Selv er hun nøye med å fôre og vanne hundene. Gi dem snacks underveis gjennom jaktdagen og opprettholde nærings- og væskebalansen for at de skal yte maksimalt.
– Vi slipper ofte støveren om morgenen før vi jakter med spetsen på ettermiddagen. Støveren må jo ut på morgenen, det er ikke spetsen avhengig av.
Losmålet
Spetsen er kjent for å skjelle mye og på det meste. Mira er intet unntak.
– Hun loser jo fugl da selvsagt. Ellers vet jeg hun har losa mår en gang. Ekorn loser hun litt. Akkurat det er vanskelig å få av dem. Historisk så ble de brukt mye på ekorn. Ellers er jo finsk spetsen helt rå på minkjakt.
– Har du spets må du bare regne med å få ekornlos i ny og ne. Nå er hun så erfaren at jeg bare kan gå inn og si nei og avbryte det. Men skyter du et ekorn for hunden – da har du gjort det store. Da er jeg sikker på at de vil fortsette å lose ekorn.
Målet på Mira har høy frekvens. Hun ligger gjerne på over 110 bjeff i minuttet. På tiur har hun vært oppi 150. Det er helt typisk for henne at losfrekvens er høyere på tiur, så det er lett å høre når det er den hun har i treet over seg.
Har du hørt om skogsfugljakt med treskjeller? Da leter hunden opp skogsfugl som har tatt tilflukt i et tre. Bli med på jakt med finskspetsen Ilma.
Utstillingshunden Mira
Mira har vært på mange utstillinger, også i Sverige og Danmark. Hun er utstillingschampion i alle tre landene og også nordisk champion. Hun har flere CACIB, noen norske vinnertitler og nordiske vinnertitler.
På 30 utstillinger i Norge har Mira aldri fått dårligere resultat enn excellent, etter de to første utstillingene har hun nesten utelukkende fått minst CK i tillegg.
– Hun kan ikke få noen flere titler i Skandinavia, så jeg må ut av norden for å få flere titler på henne, men der går grensen min også.
Et kjapt utstillingstips fra henne er å heller lære valpen kommandoen “Stå!” fremfor “Sitt!”
– Du trenger normalt ikke styre så veldig mye med hunden og stille den opp. De fleste står pent av seg selv, i hvert fall spetser og harehunder.
Nordisk mesterskap
Høsten 2023 deltok Mira i nordisk mesterskap for spetser og tok tredjeplassen. De norske hundene tapetserte pallen og viste virkelig at det lille norske miljøet for treskjellerjakten har mye kvalitet i seg.
Helgen før nordisk mesterskap fikk Mira sitt andre CACIT på jaktprøve i Lierne slik at hun nå er internasjonal jaktchampion. Noe bare 4-5 spetser har oppnådd før henne i Norge. Hun ble forresten også finsk jaktchampion.
I konkurranse med fire svenske og fire finske hunder gjorde alle de fire norske hundene det bra.
– Mira og jeg hadde litt mer erfaring enn året før, da var vi i Sverige og jeg var veldig nervøs. Det påvirket nok hunden litt. I Finland var vi heldige med prøven og fant noen snille fugler som satt godt for bikkja. Bare det å trekke terreng der det er fugl er viktig på en jaktprøve. Det er ingen garanti for at det er fugl i det terrenget du skal gå i.
– En så god hund er det sikkert skutt masse fugl for? Hvor mange skyter du per sesong?
– Jeg er ikke en som skyter masse fugl og hun er nok ikke den spetsen det er skutt mest for. Jeg skyter kanskje mellom fem og ti fugl i året. Jeg er ikke avhengig av å skyte for henne og hun er heller ikke avhengig av at fuglen detter ned. Det er viktigere i starten for en ung hund. Jeg skjøt nok mer fugl for henne de første årene, nå er ikke det like viktig lenger.
Hun er kanskje litt preget av harejakta som var hennes inngang til jakt i det store og det hele. Hardbarka harejegere er jo kjent for å ha litt aversjon mot å skyte haren.
– Det er også lurt å spare noen områder der du vet det er fugl slik at du har noen områder du kan gå jaktprøve i senere i sesongen.
Med bolig som grenser til skogen i Eidsvoll almenning og Gullverket, er det naturlig at mange av jaktturene går nettopp der. Ellers blir det en del helgeturer til Bjoneroa og årlige sverigeturer for både tidlig jakt og vinterjakt på fugl. I Sverige begynner fuglejakta 25. august og en tur dit er blitt en årlig tradisjon.
Å overliste tiuren med skjellende fuglehund er en jaktform som krever mye av hund og jeger. Her får du gode råd om jakt med finsk spets.
Lydig og ærlig
Mira er lydig til tross for et godt søk. Hun er lett å kalle inn i skogen. En annen viktig egenskap for en spets er at hun er ærlig.
– Alle vil oppleve med en finsk spets at de loser på tomt tre, men en hund står ikke og loser tomt om det ikke har vært fugl der. Fuglen kan ha fløyet, men hunden står igjen og loser på lukt. Med Mira er jeg ganske sikker på at det er fugl der om hun loser.
Mira er en finskimport som det var store håp om at skulle bidra med litt nytt blod til rasen i Norge. Med de gode utstillings- og jaktmerittene var det en selvfølge at hun skulle brukes i avl. Dessverre har hun bare fått frem to valper. To kull med en valp i hver. Det er synd at en hund som ser så bra ut og som gjør det så bra på jakt ikke har fått flere valper etter seg, men sånn er det i blant.
Tilfeldigvis dukket det opp mulighet for en ny importvalp i sommer, så selv om hun ikke hadde planer om en ny valp nå, så slo hun til. Miras ene valp var forlengst lovt bort til en valpekjøper. Dermed får hun ikke beholdt noe avkom etter Mira denne gangen. Valpen Lumi er bare ni uker gammel da jeg er på besøk, og har allerede vært med i skogen flere ganger.
En så bra hund som Mira vil Renate Sørensen alltid ha med seg. Bokstavelig talt. Mira er nemlig tatovert inn på overarmen.
Mira
C.I.T. C.I.B NORD UCH N FI JC NORDIC UCH NV-18-19-20 NORDV-18 NMHF-21 Aufgeweckt Elegia FI31231/16
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.