Duetrening mot tjuvreising: Et nyttig hjelpemiddel, men ingen vidunderkur
Tjuvreis og jaging av fugl er et velkjent problem hos stående fuglehunder. Duetrening er et verktøy for å finne ut hva problemet er, og for å få bukt med det.
HJELPEMIDDEL: Duetrening er ingen vidunderkur mot tjuvreis, men et nyttig verktøy for å finne ut hvor skoen trykker. Her er Balto på sin første duetrening, hvor han viser stor lyst til å ta dua når den skytes ut.
Lesetid: 11 minutter
Vår nåværende gordon setter, Slåttbuas Balto er den første vi har hatt siden han var valp. Allerede den første høsten slo Balto til og viste frem et fantastisk naturtalent. På en jaktdag hadde vi sju fine fuglearbeid og ei rypefelling for ham.
Da var Balto bare sju måneder gammel. Den unge gordon setteren var rolig i fugl, og relativt lydig på sitt og innkalling. Alt virket veldig lovende, men etter hvert begynte problemene med tjuvreis og ettergang å melde seg.
Rypestandene ble stadig færre og kortere, og da jeg nærmet meg standen, tjuvreiste han fuglene. Vi kom inn i en negativ spiral med mye kjefting og dårlig stemning. Jeg fikk mange gode råd fra erfarne og dyktige fuglehundfolk for å få bukt med problemet, men tjuvreisingen og jagingen fortsatte.
Eksperthjelp
Det meste var prøvd, men jeg hadde til gode å prøve duetrening. Flere i fuglehundmiljøet mente det hadde lite for seg, mens andre hadde tro på at det kunne være verdt et forsøk. Jeg bestemte meg for å prøve, og tok kontakt med Rune Fossum i Ogndal i Steinkjer. Han har drevet aktivt med duetrening i 17 år, både for å hjelpe hundeeiere og til trening av egne fuglehunder.
Fossum har blant annet fått fram en av Norges beste og mest meritterte vorstehere gjennom tidene - Speldragets J-The Boss. De ble blant norgesmestere i NM Skog og NM Høyfjell Vinter i 2022.
JEGER ble med vorsteheren The Boss på skogsfugljakt i Ogndal. På jaktturen fikk vår reporter et innblikk i hvordan Rune Fossum får frem så gode fuglehunder.
Fossum forteller at han med sine egne hunder leker en god del med duer, når de er modne for det.
– Da slippes de løs slik at de kan finne duene. Alt skjer lystbetont uten kommandoer. Unghunden lærer uten at vi gjør all verden. Stille og rolig. Når dua flyr kalles bare hunden inn. Hvor langt den får løpe etter dua, avhenger av hvordan hunden er.
TJUVREIS: Duetreninga starter med å bli kjent med hunden og tilvenne den til duene. Rune Fossum fant fort ut at Balto hadde jagelyst da han skjøt ut dua, med fast grep på langlina ble han stoppet raskt og effektivt.
I hundens første kontakt med fugl må vi lære oss å tie stille og observere hunden, mener Fossum.
– Vi må ta oss tid til å studere hunden, uten at vi på død og liv skal være opptatt av å stoppe den. Se hva hunden gjør. Dann deg et bilde av hunden, slik at du kan planlegge treninga. Dette gjelder enten om det er duer eller vill fugl, sier han.
Hva er duetrening?
Duetreningen gjennomføres ved at tamme duer gjemmes i bokser på en åker eller i terrenget. Hunden føres eller slippes ut i søk, hvor målet er at den skal finne og ta stand på duene. Boksene åpner seg og duene slippes løs etter at hunden har tatt stand. Denne treningen gjennomføres under kontrollerte former. Det gjør at muligheten er gode for å gi hunden positive opplevelser i kontakt med fugl.
Vis mer
Være i forkant
Hundetreneren forteller at det gjelder å være i forkant og at han synes det er bra at flere og flere kommer på duetrening med unge hunder. Det gjør at du under kontrollerte former kan gi hunden gode rutiner under fuglekontakt.
– I likhet med deg, ønsker de fleste også råd om hvordan de skal opptre med hunden i fugl. Dette synes jeg er meget givende treninger. Du kan rette opp en god del med duer, hvis du har kommet litt på hælene, men kunsten er å unngå å komme dit at du må reparere, understreker han.
Duetrening av unghunder
For en unghund handler duetrening om lek og introduksjon av fugl.
Det er individuelt når det er hensiktsmessig å begynne med duetrening. Generelt er det fint å starte med duetrening når hunden er 7-8 måneder gammel.
Duetrening er en god måte for å få riktig innlæring og forebygge uønsket atferd. I tillegg er denne treninga nyttig for hundeeier, som lærer seg hvordan man skal opptre i en fuglesituasjon.
Vis mer
Fossum er tydelig på at duetrening ikke er en vidunderkur, men et nyttig hjelpemiddel for å avdekke hva jeg må jobbe med, for å komme meg videre.
Før Balto og jeg ankommer treningsterrenget i Ogndal, har Rune plassert ut fem tamduer i elektroniske utkastere, som ligger skjult på ulike steder i åkeren.
– Det viktigste i dag er å treffe Balto og observere hvordan han er som type og tilvenne ham til duene. Jeg vil også se hvilken kontakt han har med deg, sier Fossum.
Avdekker problemene
Han kobler ei langline på Balto for å ha full kontroll på ham, før vi setter i gang. Det tar ikke lang tid før gordon setteren værer dua, som ligger skjult i åkeren. Balto senker tempoet og tar stand tre til fire meter foran dua. Fossum lar han stå ei god stund. Gir ham ingen kommandoer, før han skyter ut dua. Balto løser umiddelbart ut av standen, men Fossum strammer lina og stopper han. Får han til å sette seg – uten bruk av kommandoer.
– Der får han sitte til han har roet seg. Dette er med på å hjelpe ham til å puste med magen. Når det koker, klarer han ikke gjøre det vi vil at han skal gjøre - stoppe og være rolig når dua flyr, forklarer hundetreneren.
Det samme gjentar seg på de neste duene, på de siste duene må Fossum også bremse Balto inn i standen, da han bare vil gå på. Han har blitt ordentlig gira, så vi lar hunden få en pause. Etter pausen og en ny runde med trening har Fossum følgende tilbakemelding:
– Balto er for selvstendig. Han har ikke god nok kontakt med eier. Vi må få innarbeidet en kontakt mellom dere. Mangelen på lydighet er nok grunnen til at det ikke fungerer slik vi vil. Selv om han er nokså lydig hjemme, er dette en annen situasjon.
– Jeg trodde jeg hadde en lydig hund, svarer jeg med et glimt øyet.
– Det hjelper ikke hvor lydig Balto er hjemme, hvis han ikke bryr seg i kontakt med fugl. Vi må finne en måte å komme oss dit. Duetreningen kan hjelpe oss dit. Dette vil Balto også huske i fjellet, men duetreningen er kun et supplement. Grovarbeidet med god dressur og oppdragelse må ligge i bunnen, og det må du gjøre hjemme. Duetrening er ingen quick-fix, svarer Fossum.
VEILEDNING: Under duetrening med en god hundetrener får du gode råd for hva du må jobbe med. Jeg fikk beskjed om å jobbe med å skape bedre kontakt med hunden, og trene mer lydighet og dressur.
Blikk og kroppsspråk
Jeg har lagt merke til at Fossum bruker kroppen og hendene til å kommunisere med Balto, og at han oppnår god respons med denne kommunikasjonen.
– Vi snakker ofte for mye til hunden. Blikk og kroppsspråk er det viktigste. Dette ser vi på Balto også. Da jeg brukte blikk og kroppsspråk, så han meg i øynene og «spurte»: - Hva vil du? - Hva skjer når?
Kontakten min med Balto er dårligere enn jeg var klar over. Han er lydig på kommandoer i kontrollerte former, men ikke i kontakt med duer og fugl på fjellet og i skogen.
– Balto er en krevende hund, men jeg liker hunder som er litt utfordrende. Vi kan lære mye av dem. Tilpasset duetrening i en god kombinasjon med grunndressur, god oppdragelse og bedre kontakt, hjelper deg videre, sier Fossum.
Det er oppløftende å høre, og det er ingen tvil om at Fossum har rett i at vår firbeinte venn er ei vanskelig nøtt. Mange hundefolk sier at det er «de verste kan bli de beste». Det er likevel en fattig trøst, når fuglejakta blir ødelagt av tjuvreis og jaging av ryper på fjellet.
Stegene i duetrening
Observere og bli kjent med hunden, og tilvenning til duene.
Lage en plan for duetreningen, tilpasset trening og oppfølging.
Tilpasset og praktisk duetrening med hunden.
Trene på arbeidsoppgaver hjemme.
Kombinasjon av duetrening og trening hjemme, så lenge det er hensiktsmessig og til målet er nådd.
Vis mer
Mindre prat og mer kontakt
Det er godt å få avdekket hvor skoen trykker. Jeg innser at jeg må jobbe mer med å skape bedre kontakt med Balto, og at det må trenes mer dressur både i daglige og i situasjoner med ulike provokasjoner.
Fossum gir meg noen konkrete arbeidsoppgaver til neste duetrening. Blant annet trening av hurtig innkalling i kobbel, trening av lydighet og kontakt i den daglige omgangen med hunden, mindre prat og mer kontakt.
– Hvis han ikke hører på vanlig snakk. Si i fra ved å berøre ham, i stedet for å prate. Vi kan ikke gjøre alt på dua, men i en god kombinasjon med grunndressur, oppdragelse og kontakt med hunden, kan det hjelpe, understreker Fossum.
Det går litt opp og ned på de neste øktene, men vi ser en tydelig framgang. Enkelte ganger koker det over, når dua skytes ut og flyr. Jagelysten er fortsatt til stede, men i disse kontrollerte formene får vi stoppet Balto og satt ham ned etter noen meter. I fjellet derimot, rekker jeg ikke å komme i posisjon til å gripe inn i tjuvreisen, og da får jeg heller ikke korrigert atferden raskt nok.
FRAMGANG: På sin fjerde duetrening begynner standen til Balto å bli fastere og stødigere. Fossum roer ned og roser ham for det gode fuglearbeidet.
Rask feedback
Under duetreninga får du rask feedback og bedre kontroll på hunden enn når du trener i fjellet, mener Fossum.
– Her får du korrigert atferd og tatt hunden tilbake. Du oppnår raskere effekt. Men det er viktig at du trener litt i fjellet også. Det ordner seg ikke på ei økt. Det er ikke nok med en ettermiddag med fire fuglearbeid, men en kontinuerlig prosess.
– Hvis hunden ikke hører etter deg i det hele tatt når den er halvannet år, kan det utvikle seg til å bli en kronisk tilstand, hvor den kan miste stand-instinktet. Hunden premierer seg selv ved å jage opp fuglen. Da mister den også respekten for deg som eier. Merker du at du holder på å miste kontroll, må du avslutte og dra hjem for å trene lydighet og dressur, understreker Ogndalingen.
Duetrening av tjuvreiser
De fleste som benytter seg av duetrening sliter med tjuvreis og ettergang.
Har du en tjuvreiser, kan duene være et hjelpemiddel for å korrigere atferden, slik at du kommer på rett spor.
Hunden må ha litt respekt for fuglen, hvis duetreningen skal ha en funksjon. Duetreningen må gjøres i kombinasjon med grunndressur og oppdragelse hjemme.
Det er forskjell på hvordan du trener en hund på sju måneder på duer, som aldri har vært borti fugl før, og en hund på 2-3 år som tjuvreiser. Det er to vidt forskjellige opplegg.
Hvis du ikke kommer videre etter 3-4 runder med duetrening, er det egentlig ikke noen hensikt å trene mer på duer, før du har en lydig nok hund.
Du har kommet i mål når du kan trene tilnærmet lik jakt med hunden når den er løs i søk, og alt fungerer som du vil. Det er det som egentlig er duetrening.
Vis mer
Fiasko på fjellet
Etter den fjerde økta med duetrening fokuserer jeg på dressur, før jeg drar til fjells. Jeg føler at treninga har gitt gode resultater, og håper og tror at det også skal slå positivt ut på rypefjellet.
Jeg rekker knapt å slippe Balto, før han tar stand hundre meter foran meg. Han stivner til og står. Jeg går raskt opp mot standen og oppdager at han har visuell kontakt med rypene. Det vet jeg trigger ham voldsomt. Jeg prater til ham, og ber han om å være rolig. Men han klarer ikke å beherske seg. Ørene flagrer da han setter av gårde. Rypene skvetter ut av rypekjerret, fem meter foran ham.
Jeg prøver å kalle ham inn, men den firbeinte jegeren viser ingen tegn til å lystre. Balto løper et godt stykke etter rypene, før han brått snur og kommer tilbake. Jeg tar han med bestemt tilbake til der han stod i stand, og lar ham bli sittende der i 10 minutter. Dette har jeg gjort utallige ganger – uten at det ser ut til å hjelpe.
Jeg har friskt i minne det Fossum har sagt om hva jeg skal gjøre dersom hunden ikke hører etter i slike situasjoner. Jeg pakker sammen, og drar skuffet og frustrert ned fra fjellet. Det er lite som er mer irriterende enn en fuglehund som later som han ikke hører deg.
DUE-UTKASTER: Fossum legger ei due i utskytingsrampa, folder den sammen og gjør dua klar for trening og utskyting.
Hunder er forskjellige
Jeg forteller Fossum om den kjedelige opplevelsen. Han forteller at jeg må huske at hunder er forskjellige, og at det kan ta lang tid før resultatene kommer.
– Jeg lykkes jo ikke alltid jeg heller, og opplever at mine hunder tjuvreiser og går etter. Da må jeg ta en ny runde, og jobbe med det som er utfordringen. Det løser seg som regel, men det er viktig å huske at hunder er ulike.
Fuglehund-treneren nevner at han har hatt flere hunder som har vært vanskeligere tilfeller enn Balto, men at det til slutt har løsnet.
– Jeg hadde en hund på to år, som gikk på og tok opp fuglene. Han stoppet ikke. Om vinteren var han helt vill med tjuvreisingen. Jeg hadde utrolig mange dueøkter med ham. Etter omtrent tretti økter og mange repetisjoner med rundt 200-300 duer, holdt han standen og reiste på kommando, også på lang avstand. Om jeg ikke hadde trent duer med ham, ville det vært håpløst.
Jeg tar nok en pause fra jakta og fortsetter med dressurtrening i flere måneder, før jeg kjører ei ny økt med duetrening.
UTEN LANGLINE: Balto sin framgang forstetter og vi kan trene uten langline, da han fester stand og er rolig.
RO I OPPFLUKT: Balto setter seg selv om dua skytes opp rett foran ham, og flyr av gårde. En herlig følelse av å endelig lykkes.
Ro i oppflukt
Tilbake på treningsfeltet i Ogndal sendes Balto ut i søk. Han setter ivrig av sted. Plutselig vender han brått; han kjenner lukta av dua. Han fester en fin stand, og Fossum går opp bak ham. Lar Balto stå lenge. Roser og stryker ham rolig på ryggen. Dua skytes ut, og Balto setter seg på eget initiativ. Ser på dua som flyr med raske vingeslag og slår seg inn i ei bjørk 50 meter unna. Jeg kan nesten ikke tro det jeg ser. Fossum roser Balto for det gode fuglearbeidet.
– Når han gjør noe bra er det viktig at han får ros for det. På den måten blir forholdet mellom han og eier også bedre.
Vi lar ham sitte ei god stund, før han får prøve seg på ei ny due. Den fine framgangen fortsetter, men han går litt tett på den neste dua.
– Når vi har med tjuvreisere å gjøre, må vi bruke litt stemme i standen, slik at hunden skal forstå at han skal være rolig. Slik jeg gjorde i denne situasjonen, da var han litt urolig. Da kikket han på meg og fikk ros for at han var rolig. Det førte til at han ble stående og ikke tjuvreiste, forklarer Fossum.
KONTROLLERTE FORMER: Fordelen med duetreningen er at du kan planlegge alt som skal skje. Det gir gode muligheter for riktig innlæring og forebygging av uønsket atferd. Her trener Fossum sin engelsksetter Hoss på duer hjemme på gården Bandsegg Søndre i Ogndal.
Lys i tunnelen
Så god kontakt som vi hadde med Balto i stand denne dagen har jeg aldri opplevd. Tidligere har han ikke stått så godt. Han virket også mer samarbeidsvillig i standene.
– I den ene situasjonen satt Balto seg da dua fløy. Det kan være et tegn på at han har forstått noe, og viser at han er mulig å snakke med under stand. At han forstår at han skal være rolig, avslutter Fossum optimistisk.
På fuglejakta på senhøsten begynte det endelig å løsne. Balto hadde flere fine stander både på rype og skogsfugl, hvor han stod godt og ikke tjuvreiste. Ettergangen har også vært mye kortere enn tidligere. Så da er det bare å fortsette med den daglige treningen og håpe at høstens rypejakt vil by på gode opplevelser - både for to- og firbeinte.
Duene - behandling og dyrevelferd
Hos Rune Fossum lever duene i deler av en driftsbygning med tilgang til et større uteområde, som er laget av netting.
Herfra har de mulighet til å fly ut fra en såkalt «sputnik», en slags nettingkasse som fuglene kan fly ut og inn av. Den er konstruert slik at rovfugler ikke kan komme seg inn i dueslaget. Duene blir håndtert mye. Både under daglig stell som foring og vanning, og når de skal ut å «jobbe».
Fossum forteller at han har en fast gjeng som han bruker til jobb, med jevnlig tilsig av «nyansatte». Dette gjør at duene blir godt vant til håndtering. Dette merkes godt, da de er helt rolige under bruk. Fossum sier at det virker som duene har lyst til å ut og jobbe, at de trives med det. Etter ei treningsøkt flyr de en god runde før de setter seg på taket til driftsbygningen. Er det fint vær kan de sitte der en god stund å kurre.
Til foring bruker han et fôr som er beregnet for duer. I tillegg har de tilgang til skjellsand, drikkevann, og på sommeren ei balje med vann til å bade i. Dueslaget blir tømt og rengjort jevnlig med desinfiserende middel. - Ingenting er som en flokk med duer på tunet som flyr i bølger og som kurrer, sier Fossum.
Kanskje vi med stående fuglehund kan ta med oss noen nyttige momenter fra retrievertreningen? Evnen til å klare å være rolig rundt fugl og veksle mellom passivitet og arbeid. Ikke minst et svært grundig apportarbeid.
Østlendingen Bernt Nor har alltid vært glad i friluftslivet, mer eller mindre gjennom ulike livsfaser. En ting er sikkert; han har aldri vært mer hekta på jakt enn det han er nå.
Fløyta blåses tom for luft, «siiiiiitt» ljomer utover fjellheimen og stemmen er hes av skriking for å få Fido til å sitte når det letter fugl. Kjenner du deg igjen?
Apport er et dressurmoment enhver fuglehund bør beherske. Den aller viktigste grunnen er at en god apportør bidrar til en mer human jakt, fordi skadeskutt fugl raskt blir funnet og avlivet.
Christer Rognerud fra Snåsa er utdannet adjunkt/lærer fra Høgskolen i Hedmark. Han jakter mest rype og skogsfugl, men jakter også hare, rådyr og hjort. Han og familien er også kjent som Villmarksfamilien, etter at de var ett år på tur i Norge skoleåret 2018/2019. I tillegg til å frilanse for JEGER er han også en ivrig film- og naturfotograf, samt foto- og naturguide i Trøndelag for nasjonale og internasjonale gjester.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.