Ove Arnfinn Hammeren (59) fra Hedmark har jaktet hare omtrent hele livet, helt siden han fikk innpass som 12-13 åring. Harehunden hans, Kviknelia’s Hjalmar, er en av Norges beste hygenhunder.
PREMIERT: Kviknelia’s Hjalmar har utmerket seg som en meget god jakthund, og ble kåret til årets hygenhund i 2023. Foto: Atle Rønning
Lesetid: 9 minutter
Interessen for harejakt med hund fikk han gjennom lokale jegere, og hedmarkingen kjøpte sin første harehund allerede som 18-åring.
Siden den gang har han hatt åtte hunder av ulike raser, inkludert finskstøvere, dunker, hamilton og nå hygenhund. Det er nå 47 år siden interessen begynte å spire, og det har for lengst vokst til en lidenskap.
Tidlig krøket, den som god jeger skal bli
– Hvordan startet interessen din for hund?
– Jeg ble tidlig fascinert av hundens evne til å følge sporet, høre losen og all tullpraten rundt bålet, innleder hedmarkingen.
Det tok heller ikke lang tid før han kunne kalle seg selv hundeeier.
– Min første harehund kjøpte jeg som 18-åring, og det var en finsk støver, kjøpt av den legendariske finskstøver-mannen Kåre Høgheim.
Ove kan se tilbake på mange års erfaring med ulike raser, og har lyktes meget godt med sin nåværende firbeinte jaktkompis, som nå har blitt seks år gammel og lyder navnet Hjalmar.
– Jeg har tenkt på hygenhund tidligere, og når jeg var på søken etter ny valp, mente jeg kombinasjonen til Kennel Kviknelia så veldig spennende ut for min del. Det var den mest premierte hygen-kombinasjonen. Tre av valpene fra kullet er doble jaktchampioner i dag, noe som gjenspeiler de gode linjene, forklarer han.
Årets hygenhund
Kviknelia’s Hjalmar har utmerket seg som en meget god jakthund, og ble kåret til årets hygenhund i 2023.
– Det var skikkelig moro! Der regner de sammen poengsummer fra jaktprøver det siste året, og Hjalmar har da gjort det veldig godt på de prøvene vi har stilt på, forteller han.
– Hva er det som fenger deg med hygenhund?
– Det er først og fremst en norsk rase, som også er rødlistet. Så det er en forholdsvis liten rase, så jeg syntes det virket spennende å prøve å få til noe der, forteller han.
Hygenhund er en liten rase. De siste årene har det vært mellom 30 og 40 valper i året, ifølge nkk.no.
– Hvorfor satser ikke flere på hygenhund, tror du?
– Den yngre generasjonen er mer opptatt av action, og kjøper seg heller støvere for å jakte rev. Den største harehundrasen i Norge er finskstøver, og den er veldig populær. Den er nok litt lettere å få til, dels fordi den har så mange linjer å gå tilbake til, i motsetning til hygenhund som har mer begrensede linjer, utdyper han.
Hygenhunden er derimot like bra som de andre store rasene, og har like gode egenskaper, men Ove legger til at det faller mye tilbake på eieren og hvor ivrig eieren er. Hedmarkingen viser at det å være litt over gjennomsnittet ivrig kan være nøkkelen til suksess.
– Det er skikkelig artig å få det til, også er det jo litt spesielt når det er en norsk rase.
Hygenhunden er en av de tre norske harehundrasene, som også inkluderer dunker og haldenstøver. Etter hans mening legger hygenhunden seg på en andreplass når det gjelder antall og popularitet, bak dunkeren.
Han ser likevel at rasen er på framgang, med blant annet mye gode premieringer fra jaktprøver.
– Jeg føler at vi er på en opptur nå når det kommer til popularitet, som er gledelig å se.
Slik lykkes du med hygenhund
Bruk et område som du vet har harebestand.
Ikke gi deg før hunden har gitt seg. Når hunden gir seg, kobler du istedenfor å gjøre et nytt slipp. Dra heller hjem og gjør et nytt forsøk en annen dag.
Følg med på hundepeileren. Legg merke til hastigheten og søket til hunden og hvordan den jobber underveis. Da lærer du deg virkelig hunden å kjenne.
Legg deg gjerne på et sted mellom fem til åtte timer i felten, dersom hunden har fått rikelig med trening, og dersom temperaturen og forholdene er gunstige. Juster der det er nødvendig og ta treningen gradvis.
Vis mer
God på mange måter
– Hva mener du er særtrekkene til en hygenhund?
– Det er en rolig og avbalansert hund, og er sånn sett en fin familiehund. Den er også lett å få lydig, og lett å få rådyr-ren etter min erfaring.
På mange måter er altså rasen enkel å ha med å gjøre. Men er det store forskjeller mellom de ulike harehundrasene?
– Først og fremst sies det ofte at hunden blir som eieren. Ellers er min oppfatning at det er ganske likt utgangspunkt mellom rasene.
– Hvordan vil du beskrive Hjalmar?
– Han er veldig effektiv til å ta ut hare, og sikker på å jage, spesielt på vei er han god. Ikke minst så vet jeg at når losen går, så er det alltid hare, for han jager kun den.
Selv om Hjalmar kommer fra meget gode linjer er Ove klar på at det ligger mer bak:
– Det ligger mye arbeid bak å få til en god hund. Som for de aller fleste hunder så krever det mange timer med trening, og Hjalmar har mange timer bak seg i skogen.
Grunnlaget legges
Under hele våren og sommeren legges mye av grunntreningen, som han mener er viktig for å ha et godt utgangspunkt til båndtvangen oppheves 21. august. Målet hans er å bruke denne tiden av året på å bygge kapasitet, for da presterer hunden også naturligvis bedre når det endelig er tid for å slippes i skogen.
Treningen gjennomføres med kickbike, og ukentlig trener han Hjalmar ca. fem mil, fordelt på rundt fem økter i uka.
– Har du noen fokuspunkter når du slipper hunden etter båndtvangen?
– Jeg slipper hunden slik at den skal finne en hare å jage på. Så gjelder det å fyre opp bål, drikke kaffe og følge med på hundepeileren. Det skal ikke være noe stress, man skal la hunden få tid.
Men likevel er det viktig å følge med.
– Med unghund er det greit å følge med på hva den driver med, slik at du styrer den inn på det viltet du skal bruke den til. Jager hunden på feil vilt gjelder det å kalle inn og avbryte så fort som mulig og starte et nytt slipp. Dette er lettere å få til om man har en lydig hund, så det er lurt å bruke tid på grunnleggende dressur.
Før var harejakt inngangsporten for mange jegere. Selv om norske harehundraser er truet, finnes det fortsatt unge jegere som tar vare på kulturarven.
Premieverdige slipp
– Hva vil du si er et bra slipp?
– Jeg liker å ta utgangspunkt i premieloser på slippene. Det vil si at hunden må jage en time for å få en tredjepremie, halvannen time for en andrepremie, og to timer for førstepremie. Det har man fem til åtte timer å gjøre på. Det kan være avbrekk, men aller best er om hunden klarer å holde losen gående i ett.
Har hunden klart å holde losen gående i to timer, så er det et stort pluss om du får hanket inn hunden, men som ofte er lettere sagt enn gjort.
– Det er ikke enkelt, og Hjalmar er ikke helt villig der, men det er ikke så mange hunder som klarer det heller.
– Skal du få til en god harehund så bør du ha fire gode slipp i uka.»
En ordentlig harding
Han trekker fram en stor opplevelse fra norgesmesterskapet i 2023, som ble arrangert i Snåsa, Trøndelag.
– Det ble avlyst andre dagen på grunn av kulda. Men første dagen på los nummer to, gikk losen langs Snåsavatnet ved noen jorder, før den så gikk tilbake mot meg igjen.
I samme slengen kom det flere flokker med rådyr som hadde blitt skremt ut av losen.
– De var ikke mange meterne foran meg, men bak meg så krysset haren og Hjalmar, helt uinteressert i rådyrene. Det var en veldig spesiell opplevelse, og et stolt øyeblikk.
– Har Hjalmar noen særtrekk du har lagt merke til?
– Det er en kraftig bygd hund. Han har kapasitet, og er en ordentlig harding som står på. Han har vist at han er ekstremt god på vanskelige forhold, og er en skikkelig arbeidshund som gjør jobben uansett forhold.
– Hva gjorde at du bestemte deg for akkurat denne valpen for seks år siden?
– Det var tre hannhunder igjen i kullet. Så fikk jeg tre videosnutter med en ukes tid mellom, hvor jeg fikk se hvordan de oppførte seg sammen.
Selv om han fikk flere videoklipp, var han egentlig fast bestemt på hvilken valp han ønsket seg fra første video.
– Hjalmar var litt mer søkende og nysgjerrig enn de andre. Jeg likte også veldig godt de fargetegningene han hadde.
Tidlig i slipp
Ingen tid ble kastet bort, for allerede første høsten begynte han å slippe i skogen. Hjalmar var da ca. fire måneder.
– Jeg hadde egentlig bra loser med han allerede første høst. Det var uten tvil gode egenskaper, så jeg så at dette kom til å bli noe, forteller han.
Grundig dressur begynte han med fra hunden var ett år gammel. Fra halvannet år var det mer spesifikk trening.
– Jeg har preget han på hare fra dag én, og det er det han har vært interessert i også.
Han forteller at det i stor grad er mye naturtalent som ligger bak, med riktige kombinasjoner mellom mor og far.
– Hva er best mulige forhold for deg og Hjalmar?
– Gjerne høytrykksvær, med to-tre plussgrader. Jeg liker best bar bakke slik at man ikke kan se sporene til haren, det er da det er mest spennende etter min mening, der Hjalmar får gjort jobben uten at jeg blander meg inn mer enn nødvendig.
En ivrig hund trekker i båndet – det er godlukt! Men vet du egentlig hvor krevende jakta er for hunden? Her kan du lære mer om harejakt med drivende hund.
Høstens store mål
– Skal du på noen jaktprøver med Hjalmar i år?
– Vi skal på distriktsmesterskapet. Om vi får det til her så kan vi bli tatt ut til NM for støvere, som går av stabelen i november i Vestfold. Målet i høst er å få til dette.
– Du har jaktet hare hele livet, hva er det som gjøre harejakta så spennende?
– Det blir en livsstil. Man lever seg inn i losen, bruker hundepeileren og følger nøye med. Det blir veldig oppslukende, og ikke minst miljøet rundt med andre kamerater. Det blir hundeprat og alt mulig som er rundt det. Rett og slett en lidenskap.
Flere tiår med harejakt har resultert i mange harer, selv om han nå feller langt færre harer enn i ungdomstiden.
– Vet du hvor mange harer du har felt?
– Nei, det har jeg ikke tall på, men i ungdommen var det moro å skyte mye hare. Ettersom jeg har blitt eldre skyter jeg mye færre harer, selv om jeg synes det er fint å få noen om høsten. Jeg skyter som regel litt senere utpå høsten når været er kaldere, for å gjøre det enklest mulig med prekivering.
– Med mange års erfaring, har du avslutningsvis noen tips til andre?
– Mitt beste tips er å ikke gi seg for tidlig. Sitt helt til hunden gir seg, og når den gir seg så gjelder det å koble og reise hjem. Ikke start et nytt slipp.
Ove har den oppfatningen av at mange i den yngre generasjonen er opptatt av rovdyrjakt, og han nøler ikke på anbefalingen:
– Det er en lettstyrt rase som er lett å få til og prege på det viltet du er ute etter. Om du enten skal bruke den til hare, rev eller bjørn, kan du like godt prøve en hygenhund, avslutter han.
Kviknelia’s Hjalmars tre beste egenskaper
Veldig sikker på å reise hare. Han leter opp hare etter nattsporet på en meget bra måte.
Han er veldig god på vei dersom haren tar seg til veien.
God på tapet. Når han mister sporet av haren, er han veldig effektiv på å koble seg på igjen.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Drømmer du om ditt første valpekull, er det lurt å sette seg inn i hva du går til. Det er mer omfattende enn de fleste tror – men du får mange hyggelige uker ved valpekassa med din jakthund.
Jakthunder er i sitt ess når de løper etter sitt bytte. Men ved skader og akutte situasjoner er det opp til deg å gi livsviktig nødhjelp. Vi forklarer hvordan.
Endelig er ukene her som vi har tellet ned til siden valpen kom i hus. Spenningen er til å ta og føle på: Hvordan vil ungbikkja fungere i sin første jakthøst, og hvordan er det med rype i mitt jaktparadis?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.