På Iveland mellom Kristiansand og Arendal, venter Kristoffer Kallhovd og to tamme elger. Tre unge hunder har straks elg-audiens hos Viltgården, det eneste stedet i landet med hundetrening ved hegn med elg.
Støttende: Elghunden får mentalt støtte av Kristoffer til å både gå nærmere elgen og til å fortsette med å bjeffe.
Lesetid: 8 minutter
Hver gang det kommer en hund, løper Anna og Nøtte til gjerdet, klare for «jobb». De er sosialiserte elger som er vokst opp med mennesker. Mens hunden oppholder seg i en mindre innhegning på 60 x 70 m, har elgene 55 mål hegn å boltre seg i.
– Ofte er det unge, uerfarne hunder som kommer hit. Hunder som jager, men som søker til eier så fort elgen stopper opp, forteller Kristoffer Kallhovd.
Elgene får «godteri» når Kristoffer skal ha hundetrening, og tar det åpenbart som en hyggestund. Underveis legger de seg og småblunder med øynene.
Selv om innhegningen er stor nok til at de kan bevege seg vekk fra folk og bikkjer, blir de værende. Kristoffer er likevel påpasselig med at det skal omtales som hundetrening «ved» hegn, siden elgene og hundene er fysisk atskilt.
Elghundtrening med kontroll
– Du får ingen god jakthund av å jage den inn ved hegn, men du kan prege hunden i trygge omgivelser. Du får støttet hunden på momenter som du aldri får mulighet til i skogen. Jo flere trygge møter hunden får med elg, jo bedre er den rustet hvis den blir skremt i skogen, forklarer Kristoffer.
Ved hegnet kan du trene innkalling, for så å la hunden løpe ut igjen og fortsette losen uten å bli tatt i bånd. Du kan jobbe med trygghet og ro, lydighet, samarbeid og bygge selvtillit hos hunden.
– For bandhunder kan vi lage elgspor på forhånd for å jobbe med vind og vitring. Elgene følger meg, så hundefører kan styre oss på innsiden av hegnet: Jeg kan trekke nærmere eller lengre vekk, alt etter hva det trenes på, og la hunden få belønning til slutt med synet av elg, forklarer Kristoffer.
Veileder jakthund og eier
Kristoffer observerer hundens møte med elgen, og legger opp treningen deretter. Ingen elghund trenes likt, men alt bygger på å gi hundene gode erfaringer.
Han prøver å finne riktig belønning for hver enkelt hund, for å bygge dem opp og få frem god jaktatferd. En elghund som er trygg på føreren og oppgaven, vil enklere kunne gjøre en god jobb i skogen.
Noen ganger brukes mat som belønning, andre ganger lek. Noen ganger er det nok at eier roser med stemmen, mens andre ganger skal hunden få jobbe i fred. Og iblant må Kristoffer og hundeføreren gå mer aktivt inn for å støtte hunden.
«Det er viktig å ikke straffe hunden dersom den ikke hører på innkallingen. Det blir feil om en elghund blir straffet for å stå i los og gjøre jobben sin»
Usikker unghund
Første hund til å prøve seg i dag, er den grå elghunden Odin (9 måneder).
– Vi kommer for å få opp psyken. Odin har vært borti elg før og har vært tent, men ble litt skremt. Da er det greit å komme hit og jobbe mer med det, forteller eier Odd Arne Hassel.
Kristoffer og Odd Arne går bort til hegnet med Odin, Han er tydelig usikker på elgen. Han reiser bust, har unnvikende kroppsspråk med senket hode, og tør ikke komme nær elgen.
Kristoffer og Odd Arne overser Odin i starten og bare lar ham finne ut av ting selv. Iblant går de nærmere elgene for å være mental støtte. Når Odin tør gå nærmere og bjeffe, får han masse ros. Odin får også avbrekk med godbiter for å forsterke følelsen av noe positivt rundt elgen.
Odin er ved elghegnet i rundt 45 minutter. Han blir tydelig tryggere og kommer stadig nærmere elgene samtidig som han bjeffer. Kroppsspråket forandrer seg til å se ut som en trygg elghund på jobb.
– Han fikk jobba seg veldig bra opp! Nå har han litt å tygge på i bilen hjemover. Jeg er veldig fornøyd med økta. Han fikk opp selvtilliten, og det er veldig bra, sier Odd Arne tilfreds etter dagens trening.
Odin blir ikke ferdigtrent elghund av denne turen, men han har fått en trygg erfaring med elgen. I neste møte med elgen i skogen kan han gjøre jobben med mer selvtillit.
Innkalling og kontroll
De to andre firbeinte gjestene har andre momenter de skal trene på. Den ene er uerfaren, men trygg. Han skal stå selvstendig og bjeffe over lengre tid uten støtte. Kristoffer og hundefører går derfor bort fra hegnet og tar en kopp kaffe.
Det skal også trenes på innkalling. Grunnlaget må være lagt før man prøver det rundt elgen. Fungerer det ikke hjemme, fungerer det ihvertfall ikke rundt elgen!
– Det er viktig å ikke straffe hunden dersom den ikke hører på innkallingen. Det blir feil om en elghund blir straffet for å stå i los og gjøre jobben sin, påpeker Kristoffer.
Derfor veileder han bare forsiktig med svak kontakt gjennom båndet, for å hjelpe hunden til å koble av og gå mot eier når han roper. I dette tilfellet er det kun nødvendig første gang. Deretter får hunden belønning hos hundefører, før han får gå ut igjen og bjeffe på elgen.
Kristoffers unghund Cita (jämthund, 2 år) har vært tre turer ved hegnet. I skogen så han at unghunden søkte tilbake etter 15 minutter med elgen. Derfor har de trent på dette momentet ved hegnet: To korte økter på 10–15 minutter, og en lengre hvor Cita fikk stå og jobbe med selvstendigheten.
– Jeg gikk inn med Cita og støttet henne til hun var i gang, før jeg gikk bort og lot henne jobbe selvstendig. Etter en kaffekopp gikk jeg inn igjen og støttet henne. Så gikk jeg ut og skifta to dekk på bilen, før jeg kom inn igjen og ga ros. Deretter gikk jeg ut og tok de to siste dekkene. Da jeg kom inn igjen, hadde hunden lost sammenhengende i halvannen time.
Det var fordi han visste hvor lenge Cita klarte å holde elgen, slik at han kunne gå inn og støtte henne til riktig tid før hun begynte å bli usikker. Neste tur i skogen holdt Cita elgen i 3–4 timer.
– Mange tenker nok at hvis jeg ikke får gode hunder med de mulighetene jeg har med elg i hegn, så må det være noe galt. Men dette handler om å bruke en mulighet, ikke misbruke: Hvis man tror man kan jage inn en hund kun ved hegn, så får man en dårlig hund.
Når bør man slippe hunden i skogen?
Den eneste måten å få til en god hund, er å være mest mulig i skogen med den. Et møte med elg ved hegnet er bare et moment av mange, og en liten del av all trening som kreves for å jage inn en hund.
– En del jakthundeiere bør nok spørre seg selv hvor mange måneder av året at hunden er jakthund: En jakthund er også en familiehund, og bør kunne være med i hverdagen på lik linje med alle andre hunder. De bør være trygge og omgjengelige. Man får ikke det ut av en hund som ikke får riktig stimulans og miljøtrening, understreker Kristoffer.
All trening starter hjemme. Så fort valpen er i hus, skal den bli trygg på miljøet rundt seg. Når ting er trygt der, tar han med valpen på hytta, til venner og bekjente og lar den bli kjent med verden i sitt tempo.
– Hvor tidlig kan man slippe unghunden løs på egen hånd i skogen?
– Det er forskjell på å slippe valpen i skogen, og å slippe for å finne elg. Jeg slipper mine hunder helt fra de er valper. Valpen får gjør som den vil mens vi hygger oss, og etter hvert tør den gå lenger på egen hånd. Når valpen er ute på 400–500 meter, vet jeg at den har selvstendighet og trygghet. Da øker sjansen for at den kan finne elg også.
Kristoffer har selv unghund nå. Da selvstendigheten begynte å komme, kom også den ordinære båndtvangen.
– Det var egentlig perfekt, for da kom tiden der jeg burde holde igjen litt og la Cita modnes mentalt.
Unghund og innjaging
Kristoffer får inn flest hunder som slutter å jage i alderen rundt 12-15 måneder. En hund i puberteten går gjennom store forandringer både mentalt og fysisk. Det er ekstra viktig at hunden i denne perioden får flest mulige positive opplevelser for videre jakthundutvikling.
– Hvis de ikke har opplevd at det er gøy å jage elg, men isteden får en negativ opplevelse i sitt første møte med elg, blir det vanskeligere å få hunden skikkelig i gang. Men alle hunder er individer og har forskjellig psyke, og det er vanskelig å spå hvilke utslag det gir, sier Kristoffer og kommer med et eksempel.
– Vi hadde et tilfelle der det gikk galt, selv om det ble skutt for en unghund i dens første møte med elg. Da skuddet ble avfyrt, ble hunden livredd og forsvant. Eieren trodde først at hunden var skuddredd. Men det viste seg at den forbant skuddet med elgen og dermed ble redd elg, forklarer Kristoffer.
MER JEGER-LESING: Sjekk våre temasider om hundetrening
Fundament i hundetrening
Kristoffer har et brennende hjerte for hund og trening. Han startet sin karriere ved Forsvarets Hundeskole i 1999 og har drevet aktivt med hund siden.
Han har gått ettersøk i rundt 20 år både kommunalt og på jakt. Han har drevet eget hundepensjonat, holdt kurs innen jakt-, bruks- og familiehund, og har hjulpet flere problemhunder.
Nå vil han bruke sin tverrfaglige kunnskap til å lage en komplett pakke til hunde-eieren, i samarbeid med andre aktører innen forskjellige fagfelt.
Kristoffer mener det er viktig å tenke utenfor boksen: Lære seg å lese hunden og dens signaler, og legge opp treninga ut ifra hundens mentale utvikling.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.